StoryEditor
Zagoradobar urod

Počela berba vrgoračkih jagoda, već od sutra su na tržnicama: ne nasjedajte na uvozne, prave domaće odsad ćete lako prepoznati, jagodari otkrili i pošto kilo

Piše Mate Primorac, Hina
15. travnja 2021. - 15:15

Dok je travanjski snijeg zabijelio brojna vrgorska brda i planine, u poljima su vrijedni poljoprivrednici počeli s branjem prvih jagoda.

Posao je počeo tjedan ranije nego proteklih godina, a tome su kumovale dobre vremenske prilike u ožujku i proizvodnja u plastenicima. Gotovo svi vrgorski jagodari prebacili su svoje nasade u zatvorene prostore, na to su ih natjerale vremenske (ne)prilike i iskustvo, jer su im proljetni mrazovi u jednoj noći znali odnijeti cjelogodišnji trud.

Ovi vrijedni ljudi već godinama traže od Grada Vrgorca i Županije da im pomognu u sufinanciranju podizanja plastenika, jer jedino tako dugoročno mogu opstati. Svi će reći kako je prošla godina bila izuzetno dobra za proizvođače jagoda, a zbog toga su ove godine nakon poduže stanke nikli i novi nasadi.

Prema procjenama, tim se poslom na vrgorskom području bavi oko 110 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i građana, a od toga ih je 90 učlanjeno u udrugu "Vrgoračka jagoda", koja je proteklih godina napravila velike pomake u zaštiti proizvoda od nelojalne konkurencije.

I ove godine u udruzi očekuju izuzetno dobru berbu, ali i cijenu, pri čemu problema s plasmanom jagode - nemaju.

- Po mojoj procjeni na našem području posađeno je oko 1,2 milijuna sadnica jagoda na ukupno 35 hektara, a berba bi i ove godine trebala biti jednako dobra kao i lani, očekuje se oko 600 tona jagoda. Kvaliteta je standardno dobra, za desetak dana krenut će intenzivna berba, s početnom cijenom od 25 kuna i više za proizvođače.

Zbog zatvorenih granica imamo određenih problema s radnom snagom koja dolazi iz Hercegovine. No, zbog kašnjenja turističke sezone uspjet ćemo nekako izgurati berbu sa svojim radnicima koji bi inače u to vrijeme već bili angažirani kao sezonci u hotelima na Makarskom primorju.

image
Mate Primorac

- Udruga je osigurala jedinstvenu ambalažu s našim logom za sve članove i jedinstveni izlazimo na tržište. Led nam nije ove godine napravio nikakve štete, jer je 80 posto proizvodnje u plastenicima - ističe dipl. ing. Milan Franić, potpredsjednik "Vrgoračke jagode".

U obitelji Ante Vujčića iz Oraha jagodarstvo se prenosi s koljena na koljeno, to je način života i izvor egzistencije, njegov sin Mate nije želio svoj kruh tražiti u Irskoj i Njemačkoj, nego je ostao u svojem mjestu i u polju Rastok zasadio 30 tisuća jagoda.

Ovogodišnju berbu otvorile su tri generacije Vujčića, djed Ante, sin Mate i unuk Ante.

- Zadovoljni smo prvom otkupnom cijenom, kao i kvalitetom i količinama. No, moram primijetiti da u odnosu na prošlu godinu ima puno više uvozne jagode koja se u trgovačkim lancima prodaje po cijeni od osam do deset kuna za čašicu. Međutim, ona se ne može mjeriti s našom, kad je vidite sve vam je jasno na što to sliči.

Naše jagode idu u prodaju s jedinstvenim logom, i sve one koje ga nemaju, a nude se u dućanima i na tržnicama nisu vrgoračke nego uvozne. Prošle godine prvi put nije bilo uvoza jagoda, a to se odmah odrazilo na povećanje nasada. Znači, sad se najbolje vidi koliko hrvatsku poljoprivredu guši uvoz - tvrdi Mate Vujčić.

Već od sutra na tržnicama, cijena 25 kuna po kilogramu

Počela je berba jagoda u vrgoračkom kraju, a ove se godine očekuje oko 600 tona visokokvalitetne jagode, istaknuto je u četvrtak na konferenciji za novinare Udruge "Vrgoračka jagoda". 

Kvalitetne vrgoračke jagode na hrvatskim bi se tržnicama mogle naći već od sutra, najavio je potpredsjednik te udruge Milan Franić. 

Po njegovim riječima, očekuje se 600 tona visokokvalitetnih jagoda, što će vrgoračkim uzgajivačima donijeti prihod od 12 milijuna kuna. 

"Prati nas lijepo vrijeme i imat ćemo standardnu kvalitetu. Urod će biti visok i kvalitetan kod gotovo svih sto proizvođača, no 15 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja su nastradala u prošlogodišnjoj poplavi u Kokorićima, nažalost, ostali su bez uroda i prihoda jer im je poplava uništila plastenike i nasade", rekao je Franić. 

Dodao je kako je cijena jagoda 25 kuna po kilogramu, što je i dalje znatno niže od cijene u Europskoj uniji, koja se kreće između sedam i deset eura.

"Ali mi smo zadovoljni jer će vrgorački jagodari prihodovati oko 12 milijuna kuna na uloženih 5-6 milijuna kuna, što je za hrvatske uvjete dobro. Stoga ćemo i dalje ulagati u podizanje kvalitete proizvodnje u kojoj sada imamo oko 80 posto nasada u tunel-plastenicima, što je zaštita od kiše i leda i jamči uzgoj bez upotrebe pesticida", rekao je Franić. 

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić najavio je da će Grad Vrgorac i dalje pomagati uzgajivačima jagoda sufinanciranjem sadnica, a zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom, dodao je, u posljednje tri godine iz programa poticaja sufinancirano je milijun sadnica. (Hina)

item - id = 1091550
related id = 0 -> 1146888
related id = 1 -> 1147435
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2021 23:43