stdClass Object ( [id] => 1295785 [title] => Pozvao ljude da mu oberu trešnje za 2,5 eura po kilu. I pogodio!; ‘Još da čovik prodaje ladne pive - bilo bi ka bog‘ [alias] => pozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Trišnja je poseban gušt. Više nego jagoda. Teško opisiv, značija je mrvu slasti našin starima kad su bili mladi.

Kad obilance nije bilo, slatkoga da i ne govorimo.

Nije isto voće i nije isti kraj, ali u Bosni imaju jedan davni narodni stih, staru sevdalinku, koji dobro opisuje ono šta želimo reć: “Ja joj dadoh jednu džanariku, ona meni dvije iz njedara…”

Džanarika je zerdelija, divlja šljiva, okrugla ko trišnja. Arzelinka, rekli bi u Splitu.

– Teško se krećen, vidiš li mi štaka. Gledan poravnat sve ovo, kupit onu motornu kosilicu, onu sideću, na njoj se moreš zavuć ispod trišnje i di triba.

– Znan, sidiš a kosiš… A koliko trišanja imate?

– 393 stabla! A ima san 450. Dok nije naiša žilogriz.

– Žilo… šta?

– Jedna baja koja uđe u sistem i uništi jon žile. Trišnji. I počne se trišnja sušit, eto ti je đavle! A nešto je odnila i voda.

---

image

Branko Perković

Nikola Vilić/Cropix
---

Trišnje vole kamenjar

– Koja voda?

– Ne voli trišnja ležat u vodi, di je mokro i vlažno. Ona ti više vole kamenjar. I da je prozračno. Ne smiš je ni brat dok se rosa ne digne. Ili odma iza kiše. Mora trišnja bit suva.

– Inače?

– Inače se opauči! Dođe ona paučina. A ne valja je ni držat u plastičnoj kesi, vrićici.

– Ko ni vruć kruv! Spari se...

– Bolje s njon u gajbu i da jon pirka sa strane, kroz one rupe.

Ima Branko Perković 12 vrsta trišanja na svojoj glavici, Gaj se zove glavica. Većinon kanadske sorte: lapins, to su najbolje, onda canada giant, prime giant i big one.

– Pa ima li ijedna domaća cura, da nisu sve tuđe?

– Ima, tugarka i kaštelanka. Gomiličanka ona. Izgleda da jin ne paše ovo podneblje ovde.

Voćnjak je star desetak, dvanajst godina. I nije vlasnik pustija trišnjama da izrestu visoke. Mogle su one i osan, devet metara uvis, samo ko će se onda penjat uza nje. Zgodnije je s nogu! A di neće trišnja, oće šljiva.

– Konzumna il za rakiju?

– Ma more i za marmeladu, kompot, za slatko.

---

image

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix
---

Reka je davno Josip Pejaković: “Rodilo ove godine, one se šljive sa zemljom ljube. Pa je uzbereš, pa je raspučiš, a ona se razvrati, ona košpa sama iz nje izlazi…”

Nikidan je Branko objavija na Virtualnome pazaru na Fejsbuku da ima trišanja za ubrat. Nek naleti ko oće.

I mobitel mu stalno zvoni! Nije Kerumu toliko kad je Hektor bija u najvećoj snazi. Jednu večer domaćin gleda: samo toga dana 276 poziva! I na svaki je Branko odgovorija. I spretnija bi tajnica tu posla imala. A nije ni to sve: zaštopa mu se inbox na Fejsu:

– Zagušijo se, ne mere progucat! Tek mi je jučer ujitru proradijo. I kad san ja ugleda onu kobasicu od poruka, glava me zabolila. Šta ćeš, odgovaraj pomalo na jednu po jednu.

Eto, kako je komu draže: jedni vole da in se donese doma. Kilo je tri eura. A drugi zovnu da će doć i obrat sami. Onda je po 2,5 eura.

Ovi su prvi možda mrvu pametniji, govori domaćin. Računaju: razlika je 50 centi, a di je još gorivo iz Splita do u Hrvace i nazad?! Opet, valja i izlet digod učinit, zavarat sebe da si još dio prirode, da živiš zdravo i slično. Pa onda produžit na ručak i pomalo doma. Šije crvene od sunca i natečenih nogu.

---

image

Hrvace, 030623.
Branje tresanja na OPG Gaj u vlasnistvu obitelji Perkovic.
Na fotografiji: Branje trešanja
Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Slobodna Dalmacija





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Sve je već prodano

Evo mu opet zvoni:

– Dobar dan, gospođo, izvolte...

– Dobar dan, zoven iz Sinja, Grčić ovde. Čitala san na internetu da trišnje imate...

– Je, gospođo…

– Pa kad se more brat...?

– Dogodine! Sve je već prodano! Ja u nedilju navečer objavijo i sve ode do utorka...

– Onda san okasnila...?

– Baš mi je žaj, gospođo, vidimo se nagodinu…

Poslušajte šta nan čovik govori:

– Ošla mi kolina i kukovi, još kad san iz garde izlazija. Tribalo je na operaciju, ali su me zatekle druge nevolje: rak prostate san skinijo, a iza toga dobijen moždani udar. Onda navališe kamenci na livi bubrig. Sedan operacija san ima.

– Uh, jesu zajebani kamenci, majke mi!

– Dašta su! Onda začepljenje krvnih sudova. Pa ajde na operaciju srca, ugradilo mi dva bajpasa. Na koncu, pokaza se velik kalcij u krvi.

– Hm, pa šta je sad bilo?!

– Nisu znali dok nije doša novi aparat. Doštitna žlijezda! Nu, još mi se poznaje ožiljak od operacije pod grlon.

– I?

– Ništa, otada mi je kalcij bogovski. Na sredini mi stalno stoji. Prije nisan moga maknit bez dvi štake, a sad ja mogu i odat po ledini. Ne puno, ali mogu.

Ko u Vidrićevoj staroj pismi, iz još starije čitanke: “U travi se žute cvjetovi i zuje zlaćane pčele, za sjenatim onim stablima krupni se oblaci bijele.”

A trišnje se steru niza stranu, niz glavicu, široko raspoređene. Vlažno je proliće i gora je buknila: livada, ledina, sve redon se zeleni. Priko lisnatih krošanja vidi se crkveni toranj na susjednoj glavici. Hrvatačka je to crkva. Uza nju groblje.

Nebon raste bila flota. Debljaju se tusti oblaci, gucaju vlažnu, toplu arju. Eno je sneveralo oko Trilja. Vidi se lipo kako se odozgara do zemlje obisila siva kišna zavjesa. Neka je šta dalje.

---

image

Na fotografiji: Vaganje trešanja






 

Nikola Vilić/Cropix
---

Sojke rade probleme

Pivaju tice! Veli Branko, žune i kosovci. I božji pivčić! U librima kažu, pupavac. Ritka sorta selice. A drage mu Hrvace. Tomu nebeskomu pivčiću. Šaren. Duga, tanka kljuna. Ima i kokulj na vrh glave!

– A sojke mi znadu probleme stvorit...

– ?!

– Tica, sojka! Vidijo si tamo prid kućom onu rastovinu. E, pa sojka sakrije i zakopa po 5000 žirova za zimnicu. Ili jon ispadnu iz kljuna u letu, meni među trišnje. I nikne za tren rastova mladica. Stotine! Imaju digdi već ko taklje. Moraš to hitno malčirat, dizat ća.

– Ima logike, ko će zobat žir!

Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u “Slobodnoj”, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat.

– I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo. Zelen list, crven plod, božanstveno!

---

image

Milena Božić

Nikola Vilić/Cropix
---

Istina je! I ko će jon odolit?! Treperi ono lišće i skriva plod pod skutima. A dočin ga dlanon razgrneš, bljesnu za tren rumeni grozdovi i smiju ti se grohotom srcolike trišnje. Jedre i slasne! Pucaju sočne pod zubima, nemaš ih kad prožvakat. Samo gutaš halapljivo! Jedino ne smiš vode za njima. Da te ne protra!

Tu je i teška bombarderska avijacija, bruje bumbarevi i zlatarovi propeleri. Teški i spori, ko kanaderi. Nabrekli već od sitosti. Za njima se ravno u krošnje zaliću čitave lake lovačke eskadrile raznih kukaca, mravlji pješaci nastupaju uz debla u kolonama, dok leptiri padobranskim desantima traže vrhove grana bliže suncu. Bube su u glavi, stotine!

A ti zadužiš u gazde mesarsku kuku, obisiš je o granu i metneš kakav sić, može i kanta Jupola, pa legneš poda stablo. Ozdala se bolje vidi di su! Ozgara ih list pokrije, rekli smo već.

Eto Ive i Marije Doljanin. U Hrvacan obe žive. Doktor in je tu, apoteka, dva zubara, vrtić, jaslice, škola, pošta, veterinar, Tommy, Studenac, sve.

– Ko grad. A do Sinja, jedva sedan kilometara. Ne iđe se na noge samo Velikoj Gospi nego i onako.

– Išla san i ja kad san drob skidala! Ha-ha-ha...

Nisu u rodu Iva i Marija, ali su se udale za dva rodijaka.

– Jetrve!

– E, to nikako skužit, koja kojoj dođe jetrva, a koja kojoj zava?

Uključuje se i tumač Branko:

– Jetrve su od dva brata žene. A zava ti je muževa sestra.

Slažu se obe, Marija i Iva:

– Naš je Branko pravi čovik! Tolike je žene spasijo od raka na dojci...

– ?!

– Je, je, više od dvadeset godina organizira žene da ih doktor dođe amo slikat. Da se nije karcinom zametnijo, a da one još ne znaju.

– I ne moraš ić u Split!

---

image

Na fotografiji: Marija Doljanin





 

Nikola Vilić/Cropix
---

Pomalo je sparno. Branko sidi pod trišnjon na staroj opletenoj stolici metalnih nogu. Šešir na glavi, štake pri ruci. Kaže, pomažu mu njegovi. Ima tri sina i ćer, a posebno unuk jedan da voli voćnjak. Ali ne da did više od 20 kila po stablu da bude. Da ne pati kvaliteta.

Tanja Jurišić i Slobodan Palinić potegli su iz Splita.

– Prođeš malo od stabla do stabla, provaš sa svakoga i staneš di ti odgovara. Oćeš slađe, oćeš kiselkaste. Tvrđe ili mekše, tamne, svitle... Eto nas brzo i po drugu turu. Em je izlet, em je korisno. Em će se veselit dica i unuci. A na obid ćemo u Trilj, na divljač, govori Tanja.

Pametno je došla u duge gaće i bičve, u zatvorenu obuću. Patike. Da ne bi alergija i bube, razni letači, gusjenice, ko će više znat. Pokazuje tašele od komaraca na ruci. Velike ka one fleke za buvel zakrpit kad se guma probije.

– Super je u trišnjama, još da čovik prodaje ladne pive – bilo bi ka bog, dodaje Slobo.

---

image

Na fotografiji: Slobodan Palinić i Tanja Jurišić

Nikola Vilić/Cropix
---

Brankovoj ženi Anđelki već je pomalo dosta za danas, triba čeljadi još i obid pristavit. Posli će se zeru opružit, vrućine su već.

U zadnju je naletija i Mladen Pivčević sa ženon. Ona bere brže. A on da je spor. Ali gušta:

– Ma puna je meni kapa prevara po pazaru i peškariji u Splitu. Dva dana ću samo tamanit domaće trišnje, da me želja mine. Ovo si sam nabra i vidiš da je friško, nije polivano, otrovano.

– A posli?

– Žabe! U Trilju. A prije smo stali u Sinju kupit govedine. Po šest i po eura, da je samo vidiš, topi se u ustima. Sedan kila smo uzeli. Meki šniceli, pa komad repa za juvu, onda za toć i druge pozicije.

– Je l’ domaća?

– Odma se vidi: žuti jon se oni masni rub! A u Splitu ako i nađeš, ne vridi ništa: šta je u sinjske govedine žućkasto po rubu, to ti je u Splitu blido, bilo ka zid.

---

image

Na fotografiji: Mladen Pivčević




 

Nikola Vilić/Cropix
---

Išli su ća. Ostali smo sami. I pitali se zašto je Štulić napisa “Usne vrele višnje”, govoreći o curi iz Hrvaca, kad su mogle bit usne vrele trišnje!      

Mirno je i mirisno: okolo majčina dušica, gospina trava, stolisnik, divlja kadulja, pelin i smilje. Podne zvoni s druge glavice. Brankova Anđelka maloprije govori da je nikidan baš zvono u par navrata odnilo kišu negdi dalje.

Da ne okisnu trišnje iz njedara…

---

image







 

Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u ‘Slobodnoj’, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat. - I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz hrvaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u ‘Slobodnoj’, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat. - I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo reportaža iz hrvaca 2 0 9590 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-04 12:59:56 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-04 18:44:22 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2023-06-04 18:25:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 41 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u ‘Slobodnoj’, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat. - I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već d [metadata] => robots= author= title=Pozvao ljude da mu oberu trešnje za 2,5 eura po kilu. I pogodio!; 'Još da čovik prodaje ladne pive - bilo bi ka bog' [metakey] => branko perković, Trešnje, Hrvace, opg Gaj Hrvace [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25034367.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25034366.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024641.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024640.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024639.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024638.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024637.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024636.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024635.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024634.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024633.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024631.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024629.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024627.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024623.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024625.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024621.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024619.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/04\/25024617.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prizori s OPG-a Branka Perkovi\u0107a<\/p>","","

Branje tre\u0161anja na OPG Gaj u vlasni\u0161tvu obitelji Perkovi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Milena Bo\u017ei\u0107<\/p>","

Na fotografiji: Vaganje tre\u0161anja
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Slobodan Palini\u0107 i Tanja Juri\u0161i\u0107<\/p>","

Branko Perkovi\u0107<\/p>","

Na fotografiji: Branko Perkovi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Branje tre\u0161anja na OPG Gaj u vlasni\u0161tvu obitelji Perkovi\u0107 u Hrvacama
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Mladen Piv\u010devi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Marija Doljanin
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Branko Perkovi\u0107
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Na fotografiji: Stabla tre\u0161anja i Hrvace
\n
\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","

Hrvace, 030623.
\nBranje tresanja na OPG Gaj u vlasnistvu obitelji Perkovic.
\nNa fotografiji: Branje tre\u0161anja
","


\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>","


\n
\n
\n
\n
\n
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1441","hd_25034367_1920.jpg":"1920x1080","k_25034367_1280.jpg":"1280x1280","k_25034367_1024.jpg":"1024x1024","k_25034367_640.jpg":"640x640","k_25034367_480.jpg":"480x480","k_25034367_340.jpg":"340x340","k_25034367_220.jpg":"220x220","o_25034367_1280.jpg":"1280x960","o_25034367_1024.jpg":"1024x768","o_25034367_640.jpg":"640x480","o_25034367_480.jpg":"480x360","o_25034367_340.jpg":"340x255","o_25034367_220.jpg":"220x165","h_25034367_1280.jpg":"1280x854","h_25034367_1024.jpg":"1024x683","h_25034367_640.jpg":"640x427","h_25034367_480.jpg":"480x320","h_25034367_340.jpg":"340x227","h_25034367_220.jpg":"220x147","pp_25034367_1280.jpg":"1280x1628","pp_25034367_1024.jpg":"1024x1303","pp_25034367_640.jpg":"640x814","pp_25034367_480.jpg":"480x611","pp_25034367_340.jpg":"340x432","pp_25034367_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1725","hd_25034366_1920.jpg":"1920x1080","k_25034366_1280.jpg":"1280x1280","k_25034366_1024.jpg":"1024x1024","k_25034366_640.jpg":"640x640","k_25034366_480.jpg":"480x480","k_25034366_340.jpg":"340x340","k_25034366_220.jpg":"220x220","o_25034366_1280.jpg":"1280x1150","o_25034366_1024.jpg":"1024x920","o_25034366_640.jpg":"640x575","o_25034366_480.jpg":"480x431","o_25034366_340.jpg":"340x305","o_25034366_220.jpg":"220x197","h_25034366_1280.jpg":"1280x854","h_25034366_1024.jpg":"1024x683","h_25034366_640.jpg":"640x427","h_25034366_480.jpg":"480x320","h_25034366_340.jpg":"340x227","h_25034366_220.jpg":"220x147","pp_25034366_1280.jpg":"1280x1628","pp_25034366_1024.jpg":"1024x1303","pp_25034366_640.jpg":"640x814","pp_25034366_480.jpg":"480x611","pp_25034366_340.jpg":"340x432","pp_25034366_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024641_1920.jpg":"1920x1080","k_25024641_1280.jpg":"1280x1280","k_25024641_1024.jpg":"1024x1024","k_25024641_640.jpg":"640x640","k_25024641_480.jpg":"480x480","k_25024641_340.jpg":"340x340","k_25024641_220.jpg":"220x220","o_25024641_1280.jpg":"1280x853","o_25024641_1024.jpg":"1024x682","o_25024641_640.jpg":"640x426","o_25024641_480.jpg":"480x320","o_25024641_340.jpg":"340x226","o_25024641_220.jpg":"220x146","h_25024641_1280.jpg":"1280x854","h_25024641_1024.jpg":"1024x683","h_25024641_640.jpg":"640x427","h_25024641_480.jpg":"480x320","h_25024641_340.jpg":"340x227","h_25024641_220.jpg":"220x147","pp_25024641_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024641_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024641_640.jpg":"640x814","pp_25024641_480.jpg":"480x611","pp_25024641_340.jpg":"340x432","pp_25024641_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024640_1920.jpg":"1920x1080","k_25024640_1280.jpg":"1280x1280","k_25024640_1024.jpg":"1024x1024","k_25024640_640.jpg":"640x640","k_25024640_480.jpg":"480x480","k_25024640_340.jpg":"340x340","k_25024640_220.jpg":"220x220","o_25024640_1280.jpg":"1280x853","o_25024640_1024.jpg":"1024x682","o_25024640_640.jpg":"640x426","o_25024640_480.jpg":"480x320","o_25024640_340.jpg":"340x226","o_25024640_220.jpg":"220x146","h_25024640_1280.jpg":"1280x854","h_25024640_1024.jpg":"1024x683","h_25024640_640.jpg":"640x427","h_25024640_480.jpg":"480x320","h_25024640_340.jpg":"340x227","h_25024640_220.jpg":"220x147","pp_25024640_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024640_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024640_640.jpg":"640x814","pp_25024640_480.jpg":"480x611","pp_25024640_340.jpg":"340x432","pp_25024640_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25024639_1920.jpg":"1920x1080","k_25024639_1280.jpg":"1280x1280","k_25024639_1024.jpg":"1024x1024","k_25024639_640.jpg":"640x640","k_25024639_480.jpg":"480x480","k_25024639_340.jpg":"340x340","k_25024639_220.jpg":"220x220","o_25024639_1280.jpg":"1280x1920","o_25024639_1024.jpg":"1024x1536","o_25024639_640.jpg":"640x960","o_25024639_480.jpg":"480x720","o_25024639_340.jpg":"340x510","o_25024639_220.jpg":"220x330","h_25024639_1280.jpg":"1280x854","h_25024639_1024.jpg":"1024x683","h_25024639_640.jpg":"640x427","h_25024639_480.jpg":"480x320","h_25024639_340.jpg":"340x227","h_25024639_220.jpg":"220x147","pp_25024639_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024639_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024639_640.jpg":"640x814","pp_25024639_480.jpg":"480x611","pp_25024639_340.jpg":"340x432","pp_25024639_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_25024638_1920.jpg":"1920x1080","k_25024638_1280.jpg":"1280x1280","k_25024638_1024.jpg":"1024x1024","k_25024638_640.jpg":"640x640","k_25024638_480.jpg":"480x480","k_25024638_340.jpg":"340x340","k_25024638_220.jpg":"220x220","o_25024638_1280.jpg":"1280x852","o_25024638_1024.jpg":"1024x682","o_25024638_640.jpg":"640x426","o_25024638_480.jpg":"480x319","o_25024638_340.jpg":"340x226","o_25024638_220.jpg":"220x146","h_25024638_1280.jpg":"1280x854","h_25024638_1024.jpg":"1024x683","h_25024638_640.jpg":"640x427","h_25024638_480.jpg":"480x320","h_25024638_340.jpg":"340x227","h_25024638_220.jpg":"220x147","pp_25024638_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024638_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024638_640.jpg":"640x814","pp_25024638_480.jpg":"480x611","pp_25024638_340.jpg":"340x432","pp_25024638_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024637_1920.jpg":"1920x1080","k_25024637_1280.jpg":"1280x1280","k_25024637_1024.jpg":"1024x1024","k_25024637_640.jpg":"640x640","k_25024637_480.jpg":"480x480","k_25024637_340.jpg":"340x340","k_25024637_220.jpg":"220x220","o_25024637_1280.jpg":"1280x853","o_25024637_1024.jpg":"1024x682","o_25024637_640.jpg":"640x426","o_25024637_480.jpg":"480x320","o_25024637_340.jpg":"340x226","o_25024637_220.jpg":"220x146","h_25024637_1280.jpg":"1280x854","h_25024637_1024.jpg":"1024x683","h_25024637_640.jpg":"640x427","h_25024637_480.jpg":"480x320","h_25024637_340.jpg":"340x227","h_25024637_220.jpg":"220x147","pp_25024637_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024637_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024637_640.jpg":"640x814","pp_25024637_480.jpg":"480x611","pp_25024637_340.jpg":"340x432","pp_25024637_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024636_1920.jpg":"1920x1080","k_25024636_1280.jpg":"1280x1280","k_25024636_1024.jpg":"1024x1024","k_25024636_640.jpg":"640x640","k_25024636_480.jpg":"480x480","k_25024636_340.jpg":"340x340","k_25024636_220.jpg":"220x220","o_25024636_1280.jpg":"1280x853","o_25024636_1024.jpg":"1024x682","o_25024636_640.jpg":"640x426","o_25024636_480.jpg":"480x320","o_25024636_340.jpg":"340x226","o_25024636_220.jpg":"220x146","h_25024636_1280.jpg":"1280x854","h_25024636_1024.jpg":"1024x683","h_25024636_640.jpg":"640x427","h_25024636_480.jpg":"480x320","h_25024636_340.jpg":"340x227","h_25024636_220.jpg":"220x147","pp_25024636_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024636_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024636_640.jpg":"640x814","pp_25024636_480.jpg":"480x611","pp_25024636_340.jpg":"340x432","pp_25024636_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024635_1920.jpg":"1920x1080","k_25024635_1280.jpg":"1280x1280","k_25024635_1024.jpg":"1024x1024","k_25024635_640.jpg":"640x640","k_25024635_480.jpg":"480x480","k_25024635_340.jpg":"340x340","k_25024635_220.jpg":"220x220","o_25024635_1280.jpg":"1280x853","o_25024635_1024.jpg":"1024x682","o_25024635_640.jpg":"640x426","o_25024635_480.jpg":"480x320","o_25024635_340.jpg":"340x226","o_25024635_220.jpg":"220x146","h_25024635_1280.jpg":"1280x854","h_25024635_1024.jpg":"1024x683","h_25024635_640.jpg":"640x427","h_25024635_480.jpg":"480x320","h_25024635_340.jpg":"340x227","h_25024635_220.jpg":"220x147","pp_25024635_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024635_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024635_640.jpg":"640x814","pp_25024635_480.jpg":"480x611","pp_25024635_340.jpg":"340x432","pp_25024635_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024634_1920.jpg":"1920x1080","k_25024634_1280.jpg":"1280x1280","k_25024634_1024.jpg":"1024x1024","k_25024634_640.jpg":"640x640","k_25024634_480.jpg":"480x480","k_25024634_340.jpg":"340x340","k_25024634_220.jpg":"220x220","o_25024634_1280.jpg":"1280x853","o_25024634_1024.jpg":"1024x682","o_25024634_640.jpg":"640x426","o_25024634_480.jpg":"480x320","o_25024634_340.jpg":"340x226","o_25024634_220.jpg":"220x146","h_25024634_1280.jpg":"1280x854","h_25024634_1024.jpg":"1024x683","h_25024634_640.jpg":"640x427","h_25024634_480.jpg":"480x320","h_25024634_340.jpg":"340x227","h_25024634_220.jpg":"220x147","pp_25024634_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024634_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024634_640.jpg":"640x814","pp_25024634_480.jpg":"480x611","pp_25024634_340.jpg":"340x432","pp_25024634_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024633_1920.jpg":"1920x1080","k_25024633_1280.jpg":"1280x1280","k_25024633_1024.jpg":"1024x1024","k_25024633_640.jpg":"640x640","k_25024633_480.jpg":"480x480","k_25024633_340.jpg":"340x340","k_25024633_220.jpg":"220x220","o_25024633_1280.jpg":"1280x853","o_25024633_1024.jpg":"1024x682","o_25024633_640.jpg":"640x426","o_25024633_480.jpg":"480x320","o_25024633_340.jpg":"340x226","o_25024633_220.jpg":"220x146","h_25024633_1280.jpg":"1280x854","h_25024633_1024.jpg":"1024x683","h_25024633_640.jpg":"640x427","h_25024633_480.jpg":"480x320","h_25024633_340.jpg":"340x227","h_25024633_220.jpg":"220x147","pp_25024633_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024633_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024633_640.jpg":"640x814","pp_25024633_480.jpg":"480x611","pp_25024633_340.jpg":"340x432","pp_25024633_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024631_1920.jpg":"1920x1080","k_25024631_1280.jpg":"1280x1280","k_25024631_1024.jpg":"1024x1024","k_25024631_640.jpg":"640x640","k_25024631_480.jpg":"480x480","k_25024631_340.jpg":"340x340","k_25024631_220.jpg":"220x220","o_25024631_1280.jpg":"1280x853","o_25024631_1024.jpg":"1024x682","o_25024631_640.jpg":"640x426","o_25024631_480.jpg":"480x320","o_25024631_340.jpg":"340x226","o_25024631_220.jpg":"220x146","h_25024631_1280.jpg":"1280x854","h_25024631_1024.jpg":"1024x683","h_25024631_640.jpg":"640x427","h_25024631_480.jpg":"480x320","h_25024631_340.jpg":"340x227","h_25024631_220.jpg":"220x147","pp_25024631_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024631_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024631_640.jpg":"640x814","pp_25024631_480.jpg":"480x611","pp_25024631_340.jpg":"340x432","pp_25024631_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024629_1920.jpg":"1920x1080","k_25024629_1280.jpg":"1280x1280","k_25024629_1024.jpg":"1024x1024","k_25024629_640.jpg":"640x640","k_25024629_480.jpg":"480x480","k_25024629_340.jpg":"340x340","k_25024629_220.jpg":"220x220","o_25024629_1280.jpg":"1280x853","o_25024629_1024.jpg":"1024x682","o_25024629_640.jpg":"640x426","o_25024629_480.jpg":"480x320","o_25024629_340.jpg":"340x226","o_25024629_220.jpg":"220x146","h_25024629_1280.jpg":"1280x854","h_25024629_1024.jpg":"1024x683","h_25024629_640.jpg":"640x427","h_25024629_480.jpg":"480x320","h_25024629_340.jpg":"340x227","h_25024629_220.jpg":"220x147","pp_25024629_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024629_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024629_640.jpg":"640x814","pp_25024629_480.jpg":"480x611","pp_25024629_340.jpg":"340x432","pp_25024629_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024627_1920.jpg":"1920x1080","k_25024627_1280.jpg":"1280x1280","k_25024627_1024.jpg":"1024x1024","k_25024627_640.jpg":"640x640","k_25024627_480.jpg":"480x480","k_25024627_340.jpg":"340x340","k_25024627_220.jpg":"220x220","o_25024627_1280.jpg":"1280x853","o_25024627_1024.jpg":"1024x682","o_25024627_640.jpg":"640x426","o_25024627_480.jpg":"480x320","o_25024627_340.jpg":"340x226","o_25024627_220.jpg":"220x146","h_25024627_1280.jpg":"1280x854","h_25024627_1024.jpg":"1024x683","h_25024627_640.jpg":"640x427","h_25024627_480.jpg":"480x320","h_25024627_340.jpg":"340x227","h_25024627_220.jpg":"220x147","pp_25024627_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024627_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024627_640.jpg":"640x814","pp_25024627_480.jpg":"480x611","pp_25024627_340.jpg":"340x432","pp_25024627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_25024623_1920.jpg":"1920x1080","k_25024623_1280.jpg":"1280x1280","k_25024623_1024.jpg":"1024x1024","k_25024623_640.jpg":"640x640","k_25024623_480.jpg":"480x480","k_25024623_340.jpg":"340x340","k_25024623_220.jpg":"220x220","o_25024623_1280.jpg":"1280x1920","o_25024623_1024.jpg":"1024x1536","o_25024623_640.jpg":"640x960","o_25024623_480.jpg":"480x720","o_25024623_340.jpg":"340x510","o_25024623_220.jpg":"220x330","h_25024623_1280.jpg":"1280x854","h_25024623_1024.jpg":"1024x683","h_25024623_640.jpg":"640x427","h_25024623_480.jpg":"480x320","h_25024623_340.jpg":"340x227","h_25024623_220.jpg":"220x147","pp_25024623_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024623_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024623_640.jpg":"640x814","pp_25024623_480.jpg":"480x611","pp_25024623_340.jpg":"340x432","pp_25024623_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024625_1920.jpg":"1920x1080","k_25024625_1280.jpg":"1280x1280","k_25024625_1024.jpg":"1024x1024","k_25024625_640.jpg":"640x640","k_25024625_480.jpg":"480x480","k_25024625_340.jpg":"340x340","k_25024625_220.jpg":"220x220","o_25024625_1280.jpg":"1280x853","o_25024625_1024.jpg":"1024x682","o_25024625_640.jpg":"640x426","o_25024625_480.jpg":"480x320","o_25024625_340.jpg":"340x226","o_25024625_220.jpg":"220x146","h_25024625_1280.jpg":"1280x854","h_25024625_1024.jpg":"1024x683","h_25024625_640.jpg":"640x427","h_25024625_480.jpg":"480x320","h_25024625_340.jpg":"340x227","h_25024625_220.jpg":"220x147","pp_25024625_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024625_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024625_640.jpg":"640x814","pp_25024625_480.jpg":"480x611","pp_25024625_340.jpg":"340x432","pp_25024625_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024621_1920.jpg":"1920x1080","k_25024621_1280.jpg":"1280x1280","k_25024621_1024.jpg":"1024x1024","k_25024621_640.jpg":"640x640","k_25024621_480.jpg":"480x480","k_25024621_340.jpg":"340x340","k_25024621_220.jpg":"220x220","o_25024621_1280.jpg":"1280x853","o_25024621_1024.jpg":"1024x682","o_25024621_640.jpg":"640x426","o_25024621_480.jpg":"480x320","o_25024621_340.jpg":"340x226","o_25024621_220.jpg":"220x146","h_25024621_1280.jpg":"1280x854","h_25024621_1024.jpg":"1024x683","h_25024621_640.jpg":"640x427","h_25024621_480.jpg":"480x320","h_25024621_340.jpg":"340x227","h_25024621_220.jpg":"220x147","pp_25024621_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024621_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024621_640.jpg":"640x814","pp_25024621_480.jpg":"480x611","pp_25024621_340.jpg":"340x432","pp_25024621_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024619_1920.jpg":"1920x1080","k_25024619_1280.jpg":"1280x1280","k_25024619_1024.jpg":"1024x1024","k_25024619_640.jpg":"640x640","k_25024619_480.jpg":"480x480","k_25024619_340.jpg":"340x340","k_25024619_220.jpg":"220x220","o_25024619_1280.jpg":"1280x853","o_25024619_1024.jpg":"1024x682","o_25024619_640.jpg":"640x426","o_25024619_480.jpg":"480x320","o_25024619_340.jpg":"340x226","o_25024619_220.jpg":"220x146","h_25024619_1280.jpg":"1280x854","h_25024619_1024.jpg":"1024x683","h_25024619_640.jpg":"640x427","h_25024619_480.jpg":"480x320","h_25024619_340.jpg":"340x227","h_25024619_220.jpg":"220x147","pp_25024619_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024619_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024619_640.jpg":"640x814","pp_25024619_480.jpg":"480x611","pp_25024619_340.jpg":"340x432","pp_25024619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25024617_1920.jpg":"1920x1080","k_25024617_1280.jpg":"1280x1280","k_25024617_1024.jpg":"1024x1024","k_25024617_640.jpg":"640x640","k_25024617_480.jpg":"480x480","k_25024617_340.jpg":"340x340","k_25024617_220.jpg":"220x220","o_25024617_1280.jpg":"1280x853","o_25024617_1024.jpg":"1024x682","o_25024617_640.jpg":"640x426","o_25024617_480.jpg":"480x320","o_25024617_340.jpg":"340x226","o_25024617_220.jpg":"220x146","h_25024617_1280.jpg":"1280x854","h_25024617_1024.jpg":"1024x683","h_25024617_640.jpg":"640x427","h_25024617_480.jpg":"480x320","h_25024617_340.jpg":"340x227","h_25024617_220.jpg":"220x147","pp_25024617_1280.jpg":"1280x1628","pp_25024617_1024.jpg":"1024x1303","pp_25024617_640.jpg":"640x814","pp_25024617_480.jpg":"480x611","pp_25024617_340.jpg":"340x432","pp_25024617_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5666011 Threads: 79 Questions: 1013517992 Slow queries: 0 Opens: 179894 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.876 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9086066 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/pozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog-1295785 [printLink] => /dalmacija/zagora/pozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog-1295785?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 718686 [name] => branko perković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-04 20:26:30 [main_article_id] => 0 [alias] => branko-perkovic [link] => /tag/branko-perkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350460 [name] => Trešnje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tresnje [link] => /tag/tresnje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 310608 [name] => Hrvace [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvace [link] => /tag/hrvace ) [3] => stdClass Object ( [id] => 718108 [name] => opg Gaj Hrvace [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-30 20:20:09 [main_article_id] => 0 [alias] => opg-gaj-hrvace [link] => /tag/opg-gaj-hrvace ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u ‘Slobodnoj’, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat. - I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz hrvaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pozvao ljude da mu oberu trešnje za 2,5 eura po kilu. I pogodio!; ‘Još da čovik prodaje ladne pive - bilo bi ka bog‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25034367.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

Prizori s OPG-a Branka Perkovića

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25034367.jpg [title] =>

Prizori s OPG-a Branka Perkovića

Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25034366.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024641.jpg [title] =>

Branje trešanja na OPG Gaj u vlasništvu obitelji Perković






 

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024640.jpg [title] =>

Milena Božić

Nikola Vilić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024639.jpg [title] =>

Na fotografiji: Vaganje trešanja






 

Nikola Vilić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024638.jpg [title] =>







 

Nikola Vilić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024637.jpg [title] =>






 

Nikola Vilić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024636.jpg [title] =>

Na fotografiji: Slobodan Palinić i Tanja Jurišić

Nikola Vilić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024635.jpg [title] =>

Branko Perković

Nikola Vilić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024634.jpg [title] =>

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024633.jpg [title] =>

Branje trešanja na OPG Gaj u vlasništvu obitelji Perković u Hrvacama



 

Nikola Vilić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024631.jpg [title] =>

Na fotografiji: Mladen Pivčević




 

Nikola Vilić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024629.jpg [title] =>






 

Nikola Vilić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024627.jpg [title] =>

Na fotografiji: Marija Doljanin





 

Nikola Vilić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024623.jpg [title] =>

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024625.jpg [title] =>

Na fotografiji: Stabla trešanja i Hrvace






 

Nikola Vilić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024621.jpg [title] =>

Hrvace, 030623.
Branje tresanja na OPG Gaj u vlasnistvu obitelji Perkovic.
Na fotografiji: Branje trešanja
Nikola Vilic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024619.jpg [title] =>







 

Nikola Vilić/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/04/25024617.jpg [title] =>







 

Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Trišnja je poseban gušt. Više nego jagoda. Teško opisiv, značija je mrvu slasti našin starima kad su bili mladi.

Kad obilance nije bilo, slatkoga da i ne govorimo.

Nije isto voće i nije isti kraj, ali u Bosni imaju jedan davni narodni stih, staru sevdalinku, koji dobro opisuje ono šta želimo reć: “Ja joj dadoh jednu džanariku, ona meni dvije iz njedara…”

Džanarika je zerdelija, divlja šljiva, okrugla ko trišnja. Arzelinka, rekli bi u Splitu.

– Teško se krećen, vidiš li mi štaka. Gledan poravnat sve ovo, kupit onu motornu kosilicu, onu sideću, na njoj se moreš zavuć ispod trišnje i di triba.

– Znan, sidiš a kosiš… A koliko trišanja imate?

– 393 stabla! A ima san 450. Dok nije naiša žilogriz.

– Žilo… šta?

– Jedna baja koja uđe u sistem i uništi jon žile. Trišnji. I počne se trišnja sušit, eto ti je đavle! A nešto je odnila i voda.

---

image

Branko Perković

Nikola Vilić/Cropix
---

Trišnje vole kamenjar

– Koja voda?

– Ne voli trišnja ležat u vodi, di je mokro i vlažno. Ona ti više vole kamenjar. I da je prozračno. Ne smiš je ni brat dok se rosa ne digne. Ili odma iza kiše. Mora trišnja bit suva.

– Inače?

– Inače se opauči! Dođe ona paučina. A ne valja je ni držat u plastičnoj kesi, vrićici.

– Ko ni vruć kruv! Spari se...

– Bolje s njon u gajbu i da jon pirka sa strane, kroz one rupe.

Ima Branko Perković 12 vrsta trišanja na svojoj glavici, Gaj se zove glavica. Većinon kanadske sorte: lapins, to su najbolje, onda canada giant, prime giant i big one.

– Pa ima li ijedna domaća cura, da nisu sve tuđe?

– Ima, tugarka i kaštelanka. Gomiličanka ona. Izgleda da jin ne paše ovo podneblje ovde.

Voćnjak je star desetak, dvanajst godina. I nije vlasnik pustija trišnjama da izrestu visoke. Mogle su one i osan, devet metara uvis, samo ko će se onda penjat uza nje. Zgodnije je s nogu! A di neće trišnja, oće šljiva.

– Konzumna il za rakiju?

– Ma more i za marmeladu, kompot, za slatko.

---

image

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix
---

Reka je davno Josip Pejaković: “Rodilo ove godine, one se šljive sa zemljom ljube. Pa je uzbereš, pa je raspučiš, a ona se razvrati, ona košpa sama iz nje izlazi…”

Nikidan je Branko objavija na Virtualnome pazaru na Fejsbuku da ima trišanja za ubrat. Nek naleti ko oće.

I mobitel mu stalno zvoni! Nije Kerumu toliko kad je Hektor bija u najvećoj snazi. Jednu večer domaćin gleda: samo toga dana 276 poziva! I na svaki je Branko odgovorija. I spretnija bi tajnica tu posla imala. A nije ni to sve: zaštopa mu se inbox na Fejsu:

– Zagušijo se, ne mere progucat! Tek mi je jučer ujitru proradijo. I kad san ja ugleda onu kobasicu od poruka, glava me zabolila. Šta ćeš, odgovaraj pomalo na jednu po jednu.

Eto, kako je komu draže: jedni vole da in se donese doma. Kilo je tri eura. A drugi zovnu da će doć i obrat sami. Onda je po 2,5 eura.

Ovi su prvi možda mrvu pametniji, govori domaćin. Računaju: razlika je 50 centi, a di je još gorivo iz Splita do u Hrvace i nazad?! Opet, valja i izlet digod učinit, zavarat sebe da si još dio prirode, da živiš zdravo i slično. Pa onda produžit na ručak i pomalo doma. Šije crvene od sunca i natečenih nogu.

---

image

Hrvace, 030623.
Branje tresanja na OPG Gaj u vlasnistvu obitelji Perkovic.
Na fotografiji: Branje trešanja
Foto: Nikola Vilić/CROPIX
Slobodna Dalmacija





 

Nikola Vilic/Cropix
---

Sve je već prodano

Evo mu opet zvoni:

– Dobar dan, gospođo, izvolte...

– Dobar dan, zoven iz Sinja, Grčić ovde. Čitala san na internetu da trišnje imate...

– Je, gospođo…

– Pa kad se more brat...?

– Dogodine! Sve je već prodano! Ja u nedilju navečer objavijo i sve ode do utorka...

– Onda san okasnila...?

– Baš mi je žaj, gospođo, vidimo se nagodinu…

Poslušajte šta nan čovik govori:

– Ošla mi kolina i kukovi, još kad san iz garde izlazija. Tribalo je na operaciju, ali su me zatekle druge nevolje: rak prostate san skinijo, a iza toga dobijen moždani udar. Onda navališe kamenci na livi bubrig. Sedan operacija san ima.

– Uh, jesu zajebani kamenci, majke mi!

– Dašta su! Onda začepljenje krvnih sudova. Pa ajde na operaciju srca, ugradilo mi dva bajpasa. Na koncu, pokaza se velik kalcij u krvi.

– Hm, pa šta je sad bilo?!

– Nisu znali dok nije doša novi aparat. Doštitna žlijezda! Nu, još mi se poznaje ožiljak od operacije pod grlon.

– I?

– Ništa, otada mi je kalcij bogovski. Na sredini mi stalno stoji. Prije nisan moga maknit bez dvi štake, a sad ja mogu i odat po ledini. Ne puno, ali mogu.

Ko u Vidrićevoj staroj pismi, iz još starije čitanke: “U travi se žute cvjetovi i zuje zlaćane pčele, za sjenatim onim stablima krupni se oblaci bijele.”

A trišnje se steru niza stranu, niz glavicu, široko raspoređene. Vlažno je proliće i gora je buknila: livada, ledina, sve redon se zeleni. Priko lisnatih krošanja vidi se crkveni toranj na susjednoj glavici. Hrvatačka je to crkva. Uza nju groblje.

Nebon raste bila flota. Debljaju se tusti oblaci, gucaju vlažnu, toplu arju. Eno je sneveralo oko Trilja. Vidi se lipo kako se odozgara do zemlje obisila siva kišna zavjesa. Neka je šta dalje.

---

image

Na fotografiji: Vaganje trešanja






 

Nikola Vilić/Cropix
---

Sojke rade probleme

Pivaju tice! Veli Branko, žune i kosovci. I božji pivčić! U librima kažu, pupavac. Ritka sorta selice. A drage mu Hrvace. Tomu nebeskomu pivčiću. Šaren. Duga, tanka kljuna. Ima i kokulj na vrh glave!

– A sojke mi znadu probleme stvorit...

– ?!

– Tica, sojka! Vidijo si tamo prid kućom onu rastovinu. E, pa sojka sakrije i zakopa po 5000 žirova za zimnicu. Ili jon ispadnu iz kljuna u letu, meni među trišnje. I nikne za tren rastova mladica. Stotine! Imaju digdi već ko taklje. Moraš to hitno malčirat, dizat ća.

– Ima logike, ko će zobat žir!

Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u “Slobodnoj”, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat.

– I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo. Zelen list, crven plod, božanstveno!

---

image

Milena Božić

Nikola Vilić/Cropix
---

Istina je! I ko će jon odolit?! Treperi ono lišće i skriva plod pod skutima. A dočin ga dlanon razgrneš, bljesnu za tren rumeni grozdovi i smiju ti se grohotom srcolike trišnje. Jedre i slasne! Pucaju sočne pod zubima, nemaš ih kad prožvakat. Samo gutaš halapljivo! Jedino ne smiš vode za njima. Da te ne protra!

Tu je i teška bombarderska avijacija, bruje bumbarevi i zlatarovi propeleri. Teški i spori, ko kanaderi. Nabrekli već od sitosti. Za njima se ravno u krošnje zaliću čitave lake lovačke eskadrile raznih kukaca, mravlji pješaci nastupaju uz debla u kolonama, dok leptiri padobranskim desantima traže vrhove grana bliže suncu. Bube su u glavi, stotine!

A ti zadužiš u gazde mesarsku kuku, obisiš je o granu i metneš kakav sić, može i kanta Jupola, pa legneš poda stablo. Ozdala se bolje vidi di su! Ozgara ih list pokrije, rekli smo već.

Eto Ive i Marije Doljanin. U Hrvacan obe žive. Doktor in je tu, apoteka, dva zubara, vrtić, jaslice, škola, pošta, veterinar, Tommy, Studenac, sve.

– Ko grad. A do Sinja, jedva sedan kilometara. Ne iđe se na noge samo Velikoj Gospi nego i onako.

– Išla san i ja kad san drob skidala! Ha-ha-ha...

Nisu u rodu Iva i Marija, ali su se udale za dva rodijaka.

– Jetrve!

– E, to nikako skužit, koja kojoj dođe jetrva, a koja kojoj zava?

Uključuje se i tumač Branko:

– Jetrve su od dva brata žene. A zava ti je muževa sestra.

Slažu se obe, Marija i Iva:

– Naš je Branko pravi čovik! Tolike je žene spasijo od raka na dojci...

– ?!

– Je, je, više od dvadeset godina organizira žene da ih doktor dođe amo slikat. Da se nije karcinom zametnijo, a da one još ne znaju.

– I ne moraš ić u Split!

---

image

Na fotografiji: Marija Doljanin





 

Nikola Vilić/Cropix
---

Pomalo je sparno. Branko sidi pod trišnjon na staroj opletenoj stolici metalnih nogu. Šešir na glavi, štake pri ruci. Kaže, pomažu mu njegovi. Ima tri sina i ćer, a posebno unuk jedan da voli voćnjak. Ali ne da did više od 20 kila po stablu da bude. Da ne pati kvaliteta.

Tanja Jurišić i Slobodan Palinić potegli su iz Splita.

– Prođeš malo od stabla do stabla, provaš sa svakoga i staneš di ti odgovara. Oćeš slađe, oćeš kiselkaste. Tvrđe ili mekše, tamne, svitle... Eto nas brzo i po drugu turu. Em je izlet, em je korisno. Em će se veselit dica i unuci. A na obid ćemo u Trilj, na divljač, govori Tanja.

Pametno je došla u duge gaće i bičve, u zatvorenu obuću. Patike. Da ne bi alergija i bube, razni letači, gusjenice, ko će više znat. Pokazuje tašele od komaraca na ruci. Velike ka one fleke za buvel zakrpit kad se guma probije.

– Super je u trišnjama, još da čovik prodaje ladne pive – bilo bi ka bog, dodaje Slobo.

---

image

Na fotografiji: Slobodan Palinić i Tanja Jurišić

Nikola Vilić/Cropix
---

Brankovoj ženi Anđelki već je pomalo dosta za danas, triba čeljadi još i obid pristavit. Posli će se zeru opružit, vrućine su već.

U zadnju je naletija i Mladen Pivčević sa ženon. Ona bere brže. A on da je spor. Ali gušta:

– Ma puna je meni kapa prevara po pazaru i peškariji u Splitu. Dva dana ću samo tamanit domaće trišnje, da me želja mine. Ovo si sam nabra i vidiš da je friško, nije polivano, otrovano.

– A posli?

– Žabe! U Trilju. A prije smo stali u Sinju kupit govedine. Po šest i po eura, da je samo vidiš, topi se u ustima. Sedan kila smo uzeli. Meki šniceli, pa komad repa za juvu, onda za toć i druge pozicije.

– Je l’ domaća?

– Odma se vidi: žuti jon se oni masni rub! A u Splitu ako i nađeš, ne vridi ništa: šta je u sinjske govedine žućkasto po rubu, to ti je u Splitu blido, bilo ka zid.

---

image

Na fotografiji: Mladen Pivčević




 

Nikola Vilić/Cropix
---

Išli su ća. Ostali smo sami. I pitali se zašto je Štulić napisa “Usne vrele višnje”, govoreći o curi iz Hrvaca, kad su mogle bit usne vrele trišnje!      

Mirno je i mirisno: okolo majčina dušica, gospina trava, stolisnik, divlja kadulja, pelin i smilje. Podne zvoni s druge glavice. Brankova Anđelka maloprije govori da je nikidan baš zvono u par navrata odnilo kišu negdi dalje.

Da ne okisnu trišnje iz njedara…

---

image







 

Nikola Vilić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
Nikola Vilić/Cropix

Prizori s OPG-a Branka Perkovića

Nikola Vilić/Cropix

Branje trešanja na OPG Gaj u vlasništvu obitelji Perković






 

Nikola Vilić/Cropix

Milena Božić

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Vaganje trešanja






 

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Slobodan Palinić i Tanja Jurišić

Nikola Vilić/Cropix

Branko Perković

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix

Branje trešanja na OPG Gaj u vlasništvu obitelji Perković u Hrvacama



 

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Mladen Pivčević




 

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Marija Doljanin





 

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Branko Perković





 

Nikola Vilić/Cropix

Na fotografiji: Stabla trešanja i Hrvace






 

Nikola Vilic/Cropix

Hrvace, 030623.
Branje tresanja na OPG Gaj u vlasnistvu obitelji Perkovic.
Na fotografiji: Branje trešanja

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/pozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog-1295785 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e6f06fccd287cb7daf488ba190d2243d66e2b767 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pozvao+ljude+da+mu+oberu+tre%C5%A1nje+za+2%2C5+eura+po+kilu.+I+pogodio%21%3B+%E2%80%98Jo%C5%A1+da+%C4%8Dovik+prodaje+ladne+pive+-+bilo+bi+ka+bog%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog-1295785 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fpozvao-ljude-da-mu-oberu-tresnje-za-2-5-eura-po-kilu-i-pogodio-jos-da-covik-prodaje-ladne-pive-bilo-bi-ka-bog-1295785 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Milena Božić stigla je iz Solina. Čitala u ‘Slobodnoj’, pa se uputila napamet. Nije uspila dobit Branka mobitelon, nego usput pitaj di je OPG Gaj i di se beru trišnje. Svak će ti kazat. - I evo nas! Govori nan Branko, rasprodano je, al kad ste već došli, uberite do pet kila. Uživamo, vraća nas u ditinjstvo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => reportaža iz hrvaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Zagorareportaža iz hrvaca

Pozvao ljude da mu oberu trešnje za 2,5 eura po kilu. I pogodio!; ‘Još da čovik prodaje ladne pive - bilo bi ka bog‘

Piše Damir Tolj
4. lipnja 2023. - 20:25

Trišnja je poseban gušt. Više nego jagoda. Teško opisiv, značija je mrvu slasti našin starima kad su bili mladi.

Kad obilance nije bilo, slatkoga da i ne govorimo.

Nije isto voće i nije isti kraj, ali u Bosni imaju jedan davni narodni stih, staru sevdalinku, koji dobro opisuje ono šta želimo reć: “Ja joj dadoh jednu džanariku, ona meni dvije iz njedara…”

Džanarika je zerdelija, divlja šljiva, okrugla ko trišnja. Arzelinka, rekli bi u Splitu.

– Teško se krećen, vidiš li mi štaka. Gledan poravnat sve ovo, kupit onu motornu kosilicu, onu sideću, na njoj se moreš zavuć ispod trišnje i di triba.

– Znan, sidiš a kosiš… A koliko trišanja imate?

– 393 stabla! A ima san 450. Dok nije naiša žilogriz.

– Žilo… šta?

– Jedna baja koja uđe u sistem i uništi jon ž...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 15:58