stdClass Object ( [id] => 1125997 [title] => Radnice su plakale dok su im rušili tvornice: sinjska ‘Dalmatinka‘ nekad je zapošljavala 2650 radnika, ‘Cetinka‘ 1100, IGRO ‘Sinj‘ 450, ‘Konkurent‘ 400, ‘Sinjanka‘ 330.... [alias] => radnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330 [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada se zbroje rezultati skorog popisa stanovništva za područje Dalmatinske zagore, počet će javno naricanje zbog demografske devastacije toga područja. Kladili bismo se da će najglasniji biti upravo oni koji su najviše likovali kada se u vrijeme transformacije Hrvatske iz socijalizma u kapitalizam redom uništavalo gospodarstvo kroz dobro poznatu pretvorbu i privatizaciju. Odabrani grabežljivci pohitali su postati kapitalistima preuzimajući nekretnine i materijalna sredstva poduzeća u vrijeme dok je najveći broj njihovih zaposlenika bio na bojišnicama, u postrojbama Hrvatske vojske.

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Kada su se nekadašnji radnici razvojačili, spoznali su da su "njihova" poduzeća postala privatna, a oni u njima prekobrojni. Novi vlasnik šepurio se u svojoj ulozi ne shvaćajući da zgrade i postrojenja bez ljudi nemaju nikakvo značenje ni vrijednost. Pa je počelo urušavanje i gašenje poduzeća koja su razvijana desetljećima. Sve se, dakako, pravdalo floskulama kako su poduzeća morala propasti jer su bila zasnovana na neodrživom komunističkom i planskom gospodarstvu. Slovenija je primjer da se tako nije trebalo niti smjelo. I ne samo Slovenija.

---

image
S. J. T.
---

U tom rušilačkom domino-efektu ugašena radna mjesta supstituirala su se državnom politikom kupovanja socijalnog mira kroz masovna umirovljenja, čije posljedice već desetljećima na svojim leđima osjećaju redom siromašni umirovljenici i radnici koji u mirovinske fondove uplaćuju previše, a opet nedovoljno za mirovine od kojih bi njihovi korisnici dostojanstveno živjeli. Druga, dugoročno još gora posljedica je masovno iseljavanje mladosti, intelektualno i biološki najpotentijeg dijela svakoga društva. Uvodno spomenuti popis stanovništva vjerojatno će pokazati daljnju demografsku devastaciju u cetinskom kraju, na prostoru od 1077 kilometara kvadratnih, koji je kao cjelina do 1993. godine bio znan kao općina Sinj, a danas su na tom prostoru gradovi Sinj, Trilj i Vrlika i općine Dicmo, Hrvace i Otok.

---

image
S. J. T.
---

Po popisu iz 1991. godine,na tom prostoru živjelo je 60.210 stanovnika. Posljednjih popis, prije 10 godina, sveo je stanovništvo na tom prostoru na brojku od 48.300. Koliko će ih biti evidentirano ove godine? Sigurno još manje. Kakva bi tek bila demografska pustoš da sinjski kraj nije u bliskom susjedstvu Splita? Zahvaljujući postojećoj, još 1963. godine izgrađenoj cesti, koja se na potezu od Sinja do Križica nije bitno promijenila, svakoga dana na posao u Split i njegovo okruženje i natrag putuje oko šest tisuća Sinjana i Cetinjana. Da nije toga, velik dio njih danas bi s obiteljima bio u zapadnoeuropskim zemljama. Zbog svega toga valja opet, i opet, podsjetiti da je na području bivše općine Sinj bilo zaposleno oko 12 tisuća radnika, od kojih više od 8 tisuća u gospodarstvu, a ostali u društvenim djelatnostima.

---

image
S. J. T.
---

Njima je trebalo pribrojiti još oko tri tisuće zaposlenika u splitsko-solinskom bazenu, koji su na posao i s posla putovali svakodnevno. Sinjani i Cetinjani radili su i ostvarivali dohotke u poduzećima: "Dalmatinka" (2650 radnika), "Cetinka" (1100), IGRO "Sinj" (450), "Autoprijevoz" (500), "Konkurent" (400), "Sinjanka" (330), "Naprijed" (300), "Vještić Gora" (180), HURO "Čilaš"(150), "Ciglana" (110), "Termofriz" (150), "Trnovača" (130), "Cetina" (130), PZ "Trilj" (70), "Svilaja" - "Dalma" Vrlika (70), "Zanatlija" (40), "Trgosirovina" (25)... Posebna su priča HEP-ova poduzeća, od kojih su na području bivše općine Sinj tada i danas HE "Orlovac", HE "Peruća", HE "Đale" i pogon "Elektrodalmacije". Jedina je razlika što im je broj zaposlenih smanjen, nekima i za nekoliko puta. I dok su se u Sinju radna mjesta gasila, ona su, zahvaljujući centralizaciji države, bujala u Splitu i još više u Zagrebu.

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Od navedenih poduzeća danas su u životu "Naprijed" kao najveća proizvodna tvrtka u privatnom vlasništvu s oko 100 zaposlenih, "Cetina" sa 70-ak zaposlenika, a od "Vještić Gore" nastale su komunalne tvrtke "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" s oko 90 zaposlenika i "Čistoća Cetinske krajine" s oko 70 zaposlenih. "Konkurent" se utopio u "Konzum", s tim da je nekadašnja novoizgrađena industrijska pekarna ugašena. Od novih poslovnih subjekata najvidljivija su tri velika prodajna centra, "Kaufland", "Lidl" i "Tommy".

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Gospodarska zona Kukuzovac, koju su lokalni političari najavljivali kao buduću "tvornicu" novih radnih mjesta, postala je debeli promašaj koji nitko ne želi prisvojiti, ali ni objasniti kakvi su efekti dosadašnjih ulaganja više od 80 milijuna kuna u tekućim iznosima. Sve ovo je tužna priča iz Sinja i cetinskog kraja. Ona je još jednom ispričana da bi se podsjetilo na pogreške koje su proizvele najveću štetu kroz demografsko pustošenje. A sve da se, napokon, razvoju pristupi na drukčiji način, da se mladim Sinjanima i Cetinjanima osigura savijanje životnoga gnijezda u rodnom kraju, koji svoj puni smisao ima tek s njima i cikom njihove razigrane djece.

---

Tužna priča o Dalmatinci: Bivše radnice sinjske Dalmatinke plakale su dok im se pred očima rušila tvornica koja ih je othranila

U rujnu 2018.godine, kada je počelo rušenje Dalmatinke, smo napisali i ovaj tekst:

Svakog dana točno u dva sata popodne oglasile bi se sirene. Znao sam da tada majka dolazi kući. A znali su i svi moji prijatelji čiji su roditelji, većinom majke, radile u tvornici konca "Dalmatinka" Sinj. Ta sirena se čula kilometrima daleko, do Glavica, Otoka, Hana... A dica ko dica, pojurili bi niz cestu i čekali majke koje su odradile prvu smjenu. Nikada ne bi dolazile praznih ruku: uvijek bi tu bio koji slatkiš, krafne, jogurti raznih vrsta, nekad i kruh kad baka ne bi napravila domaći...
A onda je došao taj nesretni rat. Plaće su kasnile, pa onda nisu ni dolazile... Majka je kući stizala bez krafni i bez jogurta. Umorna, s modrom kutom preko ruke. Pitao bih je, onako djetinje nevino - a di su krafne? Ona bi samo pognula glavu, slegnula ramenima i otišla potopiti onu svoju kutu u vodu.

Kruha je još i bilo jer barem je bakina penzija stizala redovito. A onda je došao kaos, HDZ, pretvorba i privatizacija i stečajni upravitelji i lopovi. Sav mrak onoga svijeta se nadvio nad "Dalmatinkom" koju više nisu vodili radnici nego pojedinci bliski vlasti (čitaj HDZ-u) koji su je na kraju i uništili. Tvornicu je, pričaju mi nekadašnji radnici, došao kupiti njemački vlasnik tvrtke "Aman Ackerman" čija se obitelj proizvodnjom konca bavi od davne 1854. godine, ali su ga grubo odbili jer je netko, valjda videći kako se obavlja privatizacija u Hrvatskoj, "Dalmatinku" htio dobiti - besplatno.

Nijemac, koji je obećavao da će zadržati 500 zaposlenih, otišao je u Njemačku i nikada se više nije vratio. "Dalmatinke", kao što znamo, više nema, a korporacija "Aman" i dalje posluje, prošle godine ostvarivši prihod od 183 milijuna eura. Da je bilo pameti, kao što nije, netko bi se bio suprotstavio privatizacijskim nasilnicima i dao tvornicu iskusnom Nijemcu. Umjesto toga, kasnije su je dobili i upropastili Talijani...

Usprkos svemu radnici se nisu dali, i dalje su išli na posao, prva smjena od šest ujutro pa do dva, druga od dva do deset navečer, pa treća, noćna, koja bi počinjala u deset, a završavala u šest sati ujutro. Po majci bih znao da je najgora bila noćna. Morao bih biti tiho cijelo jutro.

Tvorničkih sirena više nije bilo da bi trubile i obavještavale puk o početku i kraju radnog vremena, nego o napadima pobunjenih Srba i odmetnute JNA.

No vratimo se još malo u povijest. O toj noćnoj smjeni Bosiljka Škrbić piše u Vjesniku Cetinske krajine od 15. ožujka 1982. godine:
- Teško ih je sve prebrojiti. Svakog trena ih je sve više i više. Ima se dojam kao da sve žene Cetinske krajine upravo stižu pred kapiju "Dalmatinke”. Neke su uranile, a neke još prestižu. Cijela armija hrli na ovo jedno mjesto.
22 sata, 4. ožujka 1982. godine. U polumraku leži Sinj. Sva se lica kreću bešumno. Sve u gradu sliči na neki kadar iz nijemog filma. Na TV-u, kroz prozor se vidi u nekom stanu, utakmica. Utakmica na prvom i drama na drugom programu mora se ostaviti i dijete uspavati... Eno već sirena. Noćna počinje.

Već pet minuta poslije 22 sata zahuktali strojevi nastavljaju svoju simfoniju. Možda malo drukčiju, jer dobili su novog dirigenta. Možda nekog mlađeg ili radišnijeg, a možda i umornijeg. Ta to će se tek ujutro vidjeti! U jednoličnom taktu tvorničke hale, kao da sve one lijepo uređene žene, postadoše neprimjetne. Pamuk je već našao mjesta na do maloprije čistim pramenovima kose koji vire ispod plave kape.

Gledajući kao u strune, lijepe niti pamuka, hvataju ga nježno rukama, žene-radnice izgledaju kao uporne sviračice ogromne harfe. Samo zvuk koji ta "harfa" proizvodi podliježe jednoj monotoniji, jednoličnosti koja ponekad dosadi. Zvuk koji požuruje. Ne da joj da dahne, ni da uzdahne... - piše, među ostalim Škrbić.
Ta tvornica, osnovana 1951., mene je, rečeno bez ikakvog pretjerivanja i patetike, othranila. A sada se, nekadašnji div koji je podigao Cetinsku krajinu, ruši. Bageri su ušli u kompleks i ruše hale u kojima su tisuće radnica proizvodile konac i slale ga diljem svijeta. Imale su topli obrok, trinaestu plaću, odmaralište u Strožancu, dobivale su stanove - njih stotine.

U tvornici je bila smještena i stanica Doma zdravlja u kojoj je radilo pet-šest liječnika specijalista, još toliko njih opće prakse, stomatologa... I svi su oni bili na službi radnicama. Nije bilo čekanja kao danas od nekoliko mjeseci do godine dana za pregled, dolazilo se ne red skoro istog dana. Možete li zamisliti da danas neka velika privatna tvrtka u svojim pogonima ima Dom zdravlja s liječnicima i specijalistima koji se brinu o radnicima?

"Dalmatinka" je najviše značila ženama koje su uvijek morale znati gdje im je mjesto u strogo patrijarhalnom društvu Sinja i okolice: odgajale su djecu, radile u polju, lijegale rano kako bi već u cik zore nahranile blago. Bio je pravi šok kad su žene pošle raditi, posebno se nije odobravalo što idu raditi poslije 22 sata. Najveći šok je pak bio što su radi sigurnosti morale skinuti šotane (naziv za tradicionalne duge suknje u Zagori) i obući hlače. Zato su "Dalmatinku" 50-ih zvali javnom kućom i centrom nemorala. Neke žene od srama i straha nikad roditeljima i muževima nisu ni rekle da rade u hlačama. Da su rekle, dobile bi batina, jer tada je muž sa ženom mogao što ga je volja.

Međutim, polako se svijest mijenjala, pogotovo zato što su žene kući donosile novac i podizale kredite s kojima su izgrađene stotine kuća. Žene su činile i više od 70 posto radne snage. Naravno, šefovi i direktori su svi odreda bili muškarci.

Jurica Pavičić, među ostalim, piše:
"Žene koje je "fabrika"naučila da idu u noćnu smjenu, voze bicikl i nose hlače nisu se više ni mogle, ni htjele vratiti u "šotanu"i kuhinju. "Dalmatinka" danas možda jest mrtva, ali ona je trajno promijenila i Sinj i sve one obitelji koje je oprljila. Možda je baš i u "Dalmatinki" zasluga što Sinj danas ima - gradonačelnicu, i to s nezavisne liste."

Inače, pamuk je dolazio iz Egipta, a gotovi, visoko kvalitetni konac se izvozio diljem Europe, kao i u arapske zemlje, te SAD. Čak je i američka vojska surađivala s "Dalmatinkom": naručivali su konac koji nije reflektirao radarske zrake za svoje avione AWACS.

Nikola Križanac, Dragana Modrić i Jelena Pavlinušić su izvukli "Dalmatinku" iz zaborava u svom projektu "Nasljeđe nekadašnjeg, u privatizaciji uništenog, sinjskog industrijskog diva - tvornice prediva i konca "Dalmatinka" Sinj. Križanac o ulozi žena u "Dalmatinki" za H-alter kaže:

- Od 1951. do 2009. godine smjenjivale su se generacije radnica i radnika za čije je potrebe tvornica gradila objekte društvene namjene i radničke stanove, čime je izravno utjecala ne samo na povećanje broja stanovnika, već i na infrastrukturu samoga grada. Uz to, osnivani su sportski klubovi, organizirana natjecanja u šahu, streljaštvu i drugim sportovima, darivanja krvi, putovanja...

Zanimljive su i priče prvih generacija radnica koje su bile izložene izrugivanju od drugih građana i građanki na osnovi nošenja radničkih hlača, a ne do tada uobičajenih haljina (tzv. šotane). Vožnja biciklom smatrana je nemoralnom, a žena za strojem bila je na lošem glasu. Sve to ukazuje na stanje u kojem se Cetinska krajina nalazila do sredine pedesetih godina, odnosno početka modernizacije, te koje je rezultate postigla pojava industrije na ovom području u preoblikovanju ili preodgoju tadašnjeg društva.

Pitali smo Nikolu koliko je "Dalmatinka" "kriva" za emancipaciju žena u Sinju.

- Slušali smo razna svjedočanstva o prvim odlascima iz doma, sa sela, u "velike" gradove, kulturološke šokove - od oblačenja do higijene... ali je bio sjajan moment kad su postale svjesne da i one donose novac u kuću. Po meni je najveća mana emancipacije žena bila ta što nikad nije došla do svog kraja, nego ih je sve nakon osam sati čekao i posao doma - "ženski" poslovi - kaže nam Nikola.
A sada "Dalmatinke" više nema. Nadajmo se samo da su se neke vrijednosti "Dalmatinke" trajno usadile u Sinj i Cetinsku krajinu. Znam da meni jesu.

S. J. T.

---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

---

Svjedočanstva radnica: Nisam bila u partiji, a zaposlila sam se; Znalo se vrtit i 400 janjaca


O načinu zapošljavanja svjedočila je i M. Đ., koja je odmah nakon završene škole zaposlena u "Dalmatinki".

- Evo ovako: završila sam tekstilnu školu ovdje u Sinju, koja je trajala tri godine. Poslije završene škole znali smo da nas čeka siguran posao i to je bilo jako važno i brzo smo se odma zaposlili. Škola je završila u šestom misecu, a 27. 7. sam već počela radit u "Dalmatinki". Imala san 20 godina, e. Počet mi nije bilo teško radit zato jer sam bila u školi odličan đak i oni su te odlične đake odma primali, a budući da sam ja bila bez oca i bila sam po domovima, mi smo iz doma dobili prvi posa. Nismo nikakvu vezu tribali, pozvali su nas na razgovor i zaposlili. Ništa nam nije bio uvjet. Tila sam se odma zaposlit... Nisam vidila mogućnosti dalje za školovanje, dobit stipendiju i to, i onda sam se odma zaposlila u ured za norme. Normirac je onaj koji snima radnika dok radi i određiva količinski kolko mora napravit u roku od osan sati.

NORMA SE MORALA IZVRŠIT
Atmosfera je bila dobra, mi smo to tako prihvatile da je to posa koji moramo obavljat. Nismo se ništa bunile, tako je to išlo - družile smo se, bilo je zabavno. Kad bi imali vrimena, u kancelariji bi pričali viceve, ono, koji film si gledao, pa onda malo smija na račun toga i tako. (…)
A je, bilo je naporno, onda bi ove druge radnice priskočile toj trudnici ako vidu da ne može izvršit normu, pritekne se u pomoć, ono kolegijalno, tako da i ona ima tu svoju normu. Kolegijalnost je bila na visini, kolko sam ja mogla vidit.

NISMO BILE U PARTIJI
Tamo di sam ja radila, nas je bilo pet ženski, ni jedna nije bila u partiji. A malo je žena i bilo u partiji - ove šta su radile na strojevima, to su mahom žene sa sela došle, zaposlile se, a one su na selu sve tako kršćanski odgojene, u duhu, i tako, ka i ja, po cinu života ne bi išle u partiju. A muškima je to bilo nikako lakše, oni nisu s roditeljima kontaktirali ka ženske, žensko je uvik bilo više pod nadzorom.

POŠTENJE I SLOGA
Bilo poštenje, sloga, šta ću ti govorit, bilo brate lipo. Jedna radnica se napila, onda smo joj mi pomagale radit. Ma ajde moja ćerce, nije bilo lako u "Dalmatinke".

KREDITI ZA KUĆE
"Dalmatinka" je davala kredite, bile su liste kad će doć tvoj red. Onda su se počele kuće masovno radit, ko nije tio - taj je čekao stan. Uglavnom, prilično pošteno se to dililo, što je danas nezamislivo. Zato što je bio radnički savjet, kontrola, evidencija. Jedino ko je ima privilegije za dobit priko reda, recimo radni rukovodioci, ti su dobivali bez reda.

PET STANOVA SAM PROMINILA
Ja sam došla s Radošića 1959. godine. Dobila sam jedan stan, samačku, i onda drugi priko "Dalmatinke". Pet stanova prominila, kako se obitelj širila. Uvik sam se nadala iz tih starih stanova izać, e tako je i bilo.

IŠLI SMO NA IZLETE
Atmosfera izvanredna, odali smo na izlete, na Trilju prvomajske izlete, to bi autobusi vozili po čitave dane, znalo se ispeć po 300 – 400 janjaca, svaki radnik i svaki član njegove obitelji dobio bi pola kila pečene janjetine, vina, pive, po kila kruva, to je bilo izvanredno, zabavljali se ljudi; na karata, na balote.

Preneseno iz Katologa Tvornica i predionica konca, Dalmatinka Sinj, Izdavač: Kulturno umjetničko središte Sinj
Urednici: Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić

Fotografije i materijali

Privatni arhivi, Dunja Marasović, Seka Bulj, Dragan Katić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej Jugoslavije, Katolog 'Tvornica i predionica konca, Dalmatinka Sinj' - KUS Sinj.

---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TUGA 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-09-09 07:19:28 [created_by] => 3221 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-09 11:49:20 [modified_by] => 3221 [publish_up] => 2021-09-09 11:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255730.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255692.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255724.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255726.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255728.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255732.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255734.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255736.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255738.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255740.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255742.jpg","\/images\/slike\/2021\/09\/09\/19255744.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["S. J. T.","S. J. T.","Dalmatinka Sinj","Dalmatinka Sinj","S. J. T.","S. J. T.","S. J. T.","Dalmatinka Sinj","Dalmatinka Sinj","Dalmatinka Sinj","Dalmatinka Sinj","Dalmatinka Sinj"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_19255730_1920.jpg":"1920x1080","k_19255730_1280.jpg":"1280x1280","k_19255730_1024.jpg":"1024x1024","k_19255730_640.jpg":"640x640","k_19255730_480.jpg":"480x480","k_19255730_340.jpg":"340x340","k_19255730_220.jpg":"220x220","o_19255730_1280.jpg":"1280x960","o_19255730_1024.jpg":"1024x768","o_19255730_640.jpg":"640x480","o_19255730_480.jpg":"480x360","o_19255730_340.jpg":"340x255","o_19255730_220.jpg":"220x165","h_19255730_1280.jpg":"1280x854","h_19255730_1024.jpg":"1024x683","h_19255730_640.jpg":"640x427","h_19255730_480.jpg":"480x320","h_19255730_340.jpg":"340x227","h_19255730_220.jpg":"220x147","pp_19255730_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255730_1024.jpg":"805x1024","pp_19255730_640.jpg":"503x640","pp_19255730_480.jpg":"377x480","pp_19255730_340.jpg":"267x340","pp_19255730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19255692_1920.jpg":"1920x1080","k_19255692_1280.jpg":"1280x1280","k_19255692_1024.jpg":"1024x1024","k_19255692_640.jpg":"640x640","k_19255692_480.jpg":"480x480","k_19255692_340.jpg":"340x340","k_19255692_220.jpg":"220x220","o_19255692_1280.jpg":"1280x960","o_19255692_1024.jpg":"1024x768","o_19255692_640.jpg":"640x480","o_19255692_480.jpg":"480x360","o_19255692_340.jpg":"340x255","o_19255692_220.jpg":"220x165","h_19255692_1280.jpg":"1280x854","h_19255692_1024.jpg":"1024x683","h_19255692_640.jpg":"640x427","h_19255692_480.jpg":"480x320","h_19255692_340.jpg":"340x227","h_19255692_220.jpg":"220x147","pp_19255692_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255692_1024.jpg":"805x1024","pp_19255692_640.jpg":"503x640","pp_19255692_480.jpg":"377x480","pp_19255692_340.jpg":"267x340","pp_19255692_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1276x602","hd_19255724_1920.jpg":"1920x1080","k_19255724_1280.jpg":"1280x1280","k_19255724_1024.jpg":"1024x1024","k_19255724_640.jpg":"640x640","k_19255724_480.jpg":"480x480","k_19255724_340.jpg":"340x340","k_19255724_220.jpg":"220x220","o_19255724_1280.jpg":"1280x603","o_19255724_1024.jpg":"1024x483","o_19255724_640.jpg":"640x301","o_19255724_480.jpg":"480x226","o_19255724_340.jpg":"340x160","o_19255724_220.jpg":"220x103","h_19255724_1280.jpg":"1280x854","h_19255724_1024.jpg":"1024x683","h_19255724_640.jpg":"640x427","h_19255724_480.jpg":"480x320","h_19255724_340.jpg":"340x227","h_19255724_220.jpg":"220x147","pp_19255724_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255724_1024.jpg":"805x1024","pp_19255724_640.jpg":"503x640","pp_19255724_480.jpg":"377x480","pp_19255724_340.jpg":"267x340","pp_19255724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1274","hd_19255726_1920.jpg":"1920x1080","k_19255726_1280.jpg":"1280x1280","k_19255726_1024.jpg":"1024x1024","k_19255726_640.jpg":"640x640","k_19255726_480.jpg":"480x480","k_19255726_340.jpg":"340x340","k_19255726_220.jpg":"220x220","o_19255726_1280.jpg":"1280x849","o_19255726_1024.jpg":"1024x679","o_19255726_640.jpg":"640x424","o_19255726_480.jpg":"480x318","o_19255726_340.jpg":"340x225","o_19255726_220.jpg":"220x145","h_19255726_1280.jpg":"1280x854","h_19255726_1024.jpg":"1024x683","h_19255726_640.jpg":"640x427","h_19255726_480.jpg":"480x320","h_19255726_340.jpg":"340x227","h_19255726_220.jpg":"220x147","pp_19255726_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255726_1024.jpg":"805x1024","pp_19255726_640.jpg":"503x640","pp_19255726_480.jpg":"377x480","pp_19255726_340.jpg":"267x340","pp_19255726_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19255728_1920.jpg":"1920x1080","k_19255728_1280.jpg":"1280x1280","k_19255728_1024.jpg":"1024x1024","k_19255728_640.jpg":"640x640","k_19255728_480.jpg":"480x480","k_19255728_340.jpg":"340x340","k_19255728_220.jpg":"220x220","o_19255728_1280.jpg":"1280x960","o_19255728_1024.jpg":"1024x768","o_19255728_640.jpg":"640x480","o_19255728_480.jpg":"480x360","o_19255728_340.jpg":"340x255","o_19255728_220.jpg":"220x165","h_19255728_1280.jpg":"1280x854","h_19255728_1024.jpg":"1024x683","h_19255728_640.jpg":"640x427","h_19255728_480.jpg":"480x320","h_19255728_340.jpg":"340x227","h_19255728_220.jpg":"220x147","pp_19255728_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255728_1024.jpg":"805x1024","pp_19255728_640.jpg":"503x640","pp_19255728_480.jpg":"377x480","pp_19255728_340.jpg":"267x340","pp_19255728_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1593","hd_19255732_1920.jpg":"1920x1080","k_19255732_1280.jpg":"1280x1280","k_19255732_1024.jpg":"1024x1024","k_19255732_640.jpg":"640x640","k_19255732_480.jpg":"480x480","k_19255732_340.jpg":"340x340","k_19255732_220.jpg":"220x220","o_19255732_1280.jpg":"1280x1062","o_19255732_1024.jpg":"1024x849","o_19255732_640.jpg":"640x531","o_19255732_480.jpg":"480x398","o_19255732_340.jpg":"340x282","o_19255732_220.jpg":"220x182","h_19255732_1280.jpg":"1280x854","h_19255732_1024.jpg":"1024x683","h_19255732_640.jpg":"640x427","h_19255732_480.jpg":"480x320","h_19255732_340.jpg":"340x227","h_19255732_220.jpg":"220x147","pp_19255732_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255732_1024.jpg":"805x1024","pp_19255732_640.jpg":"503x640","pp_19255732_480.jpg":"377x480","pp_19255732_340.jpg":"267x340","pp_19255732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_19255734_1920.jpg":"1920x1080","k_19255734_1280.jpg":"1280x1280","k_19255734_1024.jpg":"1024x1024","k_19255734_640.jpg":"640x640","k_19255734_480.jpg":"480x480","k_19255734_340.jpg":"340x340","k_19255734_220.jpg":"220x220","o_19255734_1280.jpg":"1280x960","o_19255734_1024.jpg":"1024x768","o_19255734_640.jpg":"640x480","o_19255734_480.jpg":"480x360","o_19255734_340.jpg":"340x255","o_19255734_220.jpg":"220x165","h_19255734_1280.jpg":"1280x854","h_19255734_1024.jpg":"1024x683","h_19255734_640.jpg":"640x427","h_19255734_480.jpg":"480x320","h_19255734_340.jpg":"340x227","h_19255734_220.jpg":"220x147","pp_19255734_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255734_1024.jpg":"805x1024","pp_19255734_640.jpg":"503x640","pp_19255734_480.jpg":"377x480","pp_19255734_340.jpg":"267x340","pp_19255734_220.jpg":"173x220"},{"size0":"675x960","hd_19255736_1920.jpg":"1920x1080","k_19255736_1280.jpg":"1280x1280","k_19255736_1024.jpg":"1024x1024","k_19255736_640.jpg":"640x640","k_19255736_480.jpg":"480x480","k_19255736_340.jpg":"340x340","k_19255736_220.jpg":"220x220","o_19255736_1280.jpg":"1280x1820","o_19255736_1024.jpg":"1024x1456","o_19255736_640.jpg":"640x910","o_19255736_480.jpg":"480x682","o_19255736_340.jpg":"340x483","o_19255736_220.jpg":"220x312","h_19255736_1280.jpg":"1280x854","h_19255736_1024.jpg":"1024x683","h_19255736_640.jpg":"640x427","h_19255736_480.jpg":"480x320","h_19255736_340.jpg":"340x227","h_19255736_220.jpg":"220x147","pp_19255736_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255736_1024.jpg":"805x1024","pp_19255736_640.jpg":"503x640","pp_19255736_480.jpg":"377x480","pp_19255736_340.jpg":"267x340","pp_19255736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"737x960","hd_19255738_1920.jpg":"1920x1080","k_19255738_1280.jpg":"1280x1280","k_19255738_1024.jpg":"1024x1024","k_19255738_640.jpg":"640x640","k_19255738_480.jpg":"480x480","k_19255738_340.jpg":"340x340","k_19255738_220.jpg":"220x220","o_19255738_1280.jpg":"1280x1667","o_19255738_1024.jpg":"1024x1333","o_19255738_640.jpg":"640x833","o_19255738_480.jpg":"480x625","o_19255738_340.jpg":"340x442","o_19255738_220.jpg":"220x286","h_19255738_1280.jpg":"1280x854","h_19255738_1024.jpg":"1024x683","h_19255738_640.jpg":"640x427","h_19255738_480.jpg":"480x320","h_19255738_340.jpg":"340x227","h_19255738_220.jpg":"220x147","pp_19255738_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255738_1024.jpg":"805x1024","pp_19255738_640.jpg":"503x640","pp_19255738_480.jpg":"377x480","pp_19255738_340.jpg":"267x340","pp_19255738_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1486x967","hd_19255740_1920.jpg":"1920x1080","k_19255740_1280.jpg":"1280x1280","k_19255740_1024.jpg":"1024x1024","k_19255740_640.jpg":"640x640","k_19255740_480.jpg":"480x480","k_19255740_340.jpg":"340x340","k_19255740_220.jpg":"220x220","o_19255740_1280.jpg":"1280x832","o_19255740_1024.jpg":"1024x666","o_19255740_640.jpg":"640x416","o_19255740_480.jpg":"480x312","o_19255740_340.jpg":"340x221","o_19255740_220.jpg":"220x143","h_19255740_1280.jpg":"1280x854","h_19255740_1024.jpg":"1024x683","h_19255740_640.jpg":"640x427","h_19255740_480.jpg":"480x320","h_19255740_340.jpg":"340x227","h_19255740_220.jpg":"220x147","pp_19255740_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255740_1024.jpg":"805x1024","pp_19255740_640.jpg":"503x640","pp_19255740_480.jpg":"377x480","pp_19255740_340.jpg":"267x340","pp_19255740_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1528x1035","hd_19255742_1920.jpg":"1920x1080","k_19255742_1280.jpg":"1280x1280","k_19255742_1024.jpg":"1024x1024","k_19255742_640.jpg":"640x640","k_19255742_480.jpg":"480x480","k_19255742_340.jpg":"340x340","k_19255742_220.jpg":"220x220","o_19255742_1280.jpg":"1280x867","o_19255742_1024.jpg":"1024x693","o_19255742_640.jpg":"640x433","o_19255742_480.jpg":"480x325","o_19255742_340.jpg":"340x230","o_19255742_220.jpg":"220x149","h_19255742_1280.jpg":"1280x854","h_19255742_1024.jpg":"1024x683","h_19255742_640.jpg":"640x427","h_19255742_480.jpg":"480x320","h_19255742_340.jpg":"340x227","h_19255742_220.jpg":"220x147","pp_19255742_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255742_1024.jpg":"805x1024","pp_19255742_640.jpg":"503x640","pp_19255742_480.jpg":"377x480","pp_19255742_340.jpg":"267x340","pp_19255742_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1725x1120","hd_19255744_1920.jpg":"1920x1080","k_19255744_1280.jpg":"1280x1280","k_19255744_1024.jpg":"1024x1024","k_19255744_640.jpg":"640x640","k_19255744_480.jpg":"480x480","k_19255744_340.jpg":"340x340","k_19255744_220.jpg":"220x220","o_19255744_1280.jpg":"1280x831","o_19255744_1024.jpg":"1024x664","o_19255744_640.jpg":"640x415","o_19255744_480.jpg":"480x311","o_19255744_340.jpg":"340x220","o_19255744_220.jpg":"220x142","h_19255744_1280.jpg":"1280x854","h_19255744_1024.jpg":"1024x683","h_19255744_640.jpg":"640x427","h_19255744_480.jpg":"480x320","h_19255744_340.jpg":"340x227","h_19255744_220.jpg":"220x147","pp_19255744_1280.jpg":"1006x1280","pp_19255744_1024.jpg":"805x1024","pp_19255744_640.jpg":"503x640","pp_19255744_480.jpg":"377x480","pp_19255744_340.jpg":"267x340","pp_19255744_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5698035 Threads: 78 Questions: 1019723807 Slow queries: 0 Opens: 181300 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.960 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9140712 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/radnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330-1125997 [printLink] => /dalmacija/zagora/radnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330-1125997?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 353849 [name] => dalmatinka sinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinka-sinj [link] => /tag/dalmatinka-sinj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350436 [name] => Cetinka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cetinka [link] => /tag/cetinka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648906 [name] => sinjanka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-09 13:48:25 [main_article_id] => 0 [alias] => sinjanka [link] => /tag/sinjanka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Radnice su plakale dok su im rušili tvornice: sinjska ‘Dalmatinka‘ nekad je zapošljavala 2650 radnika, ‘Cetinka‘ 1100, IGRO ‘Sinj‘ 450, ‘Konkurent‘ 400, ‘Sinjanka‘ 330.... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3221 [name] => Toni Paštar [username] => toni-pa-tar [email] => toni-pa-tar@sd.hr [password] => $2y$10$fnIsitcCtERHQO9iLG7wKepiKljq83Z5/T8x2eWKQXRVy5Xs2GB2K [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/toni-pastar-3221 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1739 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/553f6f1a5809e40cf66c83fb1533812b?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255730.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => S. J. T. [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255730.jpg [title] => S. J. T. ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255692.jpg [title] => S. J. T. ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255724.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255726.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255728.jpg [title] => S. J. T. ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255732.jpg [title] => S. J. T. ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255734.jpg [title] => S. J. T. ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255736.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255738.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255740.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255742.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/09/09/19255744.jpg [title] => Dalmatinka Sinj ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada se zbroje rezultati skorog popisa stanovništva za područje Dalmatinske zagore, počet će javno naricanje zbog demografske devastacije toga područja. Kladili bismo se da će najglasniji biti upravo oni koji su najviše likovali kada se u vrijeme transformacije Hrvatske iz socijalizma u kapitalizam redom uništavalo gospodarstvo kroz dobro poznatu pretvorbu i privatizaciju. Odabrani grabežljivci pohitali su postati kapitalistima preuzimajući nekretnine i materijalna sredstva poduzeća u vrijeme dok je najveći broj njihovih zaposlenika bio na bojišnicama, u postrojbama Hrvatske vojske.

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Kada su se nekadašnji radnici razvojačili, spoznali su da su "njihova" poduzeća postala privatna, a oni u njima prekobrojni. Novi vlasnik šepurio se u svojoj ulozi ne shvaćajući da zgrade i postrojenja bez ljudi nemaju nikakvo značenje ni vrijednost. Pa je počelo urušavanje i gašenje poduzeća koja su razvijana desetljećima. Sve se, dakako, pravdalo floskulama kako su poduzeća morala propasti jer su bila zasnovana na neodrživom komunističkom i planskom gospodarstvu. Slovenija je primjer da se tako nije trebalo niti smjelo. I ne samo Slovenija.

---

image
S. J. T.
---

U tom rušilačkom domino-efektu ugašena radna mjesta supstituirala su se državnom politikom kupovanja socijalnog mira kroz masovna umirovljenja, čije posljedice već desetljećima na svojim leđima osjećaju redom siromašni umirovljenici i radnici koji u mirovinske fondove uplaćuju previše, a opet nedovoljno za mirovine od kojih bi njihovi korisnici dostojanstveno živjeli. Druga, dugoročno još gora posljedica je masovno iseljavanje mladosti, intelektualno i biološki najpotentijeg dijela svakoga društva. Uvodno spomenuti popis stanovništva vjerojatno će pokazati daljnju demografsku devastaciju u cetinskom kraju, na prostoru od 1077 kilometara kvadratnih, koji je kao cjelina do 1993. godine bio znan kao općina Sinj, a danas su na tom prostoru gradovi Sinj, Trilj i Vrlika i općine Dicmo, Hrvace i Otok.

---

image
S. J. T.
---

Po popisu iz 1991. godine,na tom prostoru živjelo je 60.210 stanovnika. Posljednjih popis, prije 10 godina, sveo je stanovništvo na tom prostoru na brojku od 48.300. Koliko će ih biti evidentirano ove godine? Sigurno još manje. Kakva bi tek bila demografska pustoš da sinjski kraj nije u bliskom susjedstvu Splita? Zahvaljujući postojećoj, još 1963. godine izgrađenoj cesti, koja se na potezu od Sinja do Križica nije bitno promijenila, svakoga dana na posao u Split i njegovo okruženje i natrag putuje oko šest tisuća Sinjana i Cetinjana. Da nije toga, velik dio njih danas bi s obiteljima bio u zapadnoeuropskim zemljama. Zbog svega toga valja opet, i opet, podsjetiti da je na području bivše općine Sinj bilo zaposleno oko 12 tisuća radnika, od kojih više od 8 tisuća u gospodarstvu, a ostali u društvenim djelatnostima.

---

image
S. J. T.
---

Njima je trebalo pribrojiti još oko tri tisuće zaposlenika u splitsko-solinskom bazenu, koji su na posao i s posla putovali svakodnevno. Sinjani i Cetinjani radili su i ostvarivali dohotke u poduzećima: "Dalmatinka" (2650 radnika), "Cetinka" (1100), IGRO "Sinj" (450), "Autoprijevoz" (500), "Konkurent" (400), "Sinjanka" (330), "Naprijed" (300), "Vještić Gora" (180), HURO "Čilaš"(150), "Ciglana" (110), "Termofriz" (150), "Trnovača" (130), "Cetina" (130), PZ "Trilj" (70), "Svilaja" - "Dalma" Vrlika (70), "Zanatlija" (40), "Trgosirovina" (25)... Posebna su priča HEP-ova poduzeća, od kojih su na području bivše općine Sinj tada i danas HE "Orlovac", HE "Peruća", HE "Đale" i pogon "Elektrodalmacije". Jedina je razlika što im je broj zaposlenih smanjen, nekima i za nekoliko puta. I dok su se u Sinju radna mjesta gasila, ona su, zahvaljujući centralizaciji države, bujala u Splitu i još više u Zagrebu.

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Od navedenih poduzeća danas su u životu "Naprijed" kao najveća proizvodna tvrtka u privatnom vlasništvu s oko 100 zaposlenih, "Cetina" sa 70-ak zaposlenika, a od "Vještić Gore" nastale su komunalne tvrtke "Vodovod i odvodnja Cetinske krajine" s oko 90 zaposlenika i "Čistoća Cetinske krajine" s oko 70 zaposlenih. "Konkurent" se utopio u "Konzum", s tim da je nekadašnja novoizgrađena industrijska pekarna ugašena. Od novih poslovnih subjekata najvidljivija su tri velika prodajna centra, "Kaufland", "Lidl" i "Tommy".

---

image
Dalmatinka Sinj
---

Gospodarska zona Kukuzovac, koju su lokalni političari najavljivali kao buduću "tvornicu" novih radnih mjesta, postala je debeli promašaj koji nitko ne želi prisvojiti, ali ni objasniti kakvi su efekti dosadašnjih ulaganja više od 80 milijuna kuna u tekućim iznosima. Sve ovo je tužna priča iz Sinja i cetinskog kraja. Ona je još jednom ispričana da bi se podsjetilo na pogreške koje su proizvele najveću štetu kroz demografsko pustošenje. A sve da se, napokon, razvoju pristupi na drukčiji način, da se mladim Sinjanima i Cetinjanima osigura savijanje životnoga gnijezda u rodnom kraju, koji svoj puni smisao ima tek s njima i cikom njihove razigrane djece.

---

Tužna priča o Dalmatinci: Bivše radnice sinjske Dalmatinke plakale su dok im se pred očima rušila tvornica koja ih je othranila

U rujnu 2018.godine, kada je počelo rušenje Dalmatinke, smo napisali i ovaj tekst:

Svakog dana točno u dva sata popodne oglasile bi se sirene. Znao sam da tada majka dolazi kući. A znali su i svi moji prijatelji čiji su roditelji, većinom majke, radile u tvornici konca "Dalmatinka" Sinj. Ta sirena se čula kilometrima daleko, do Glavica, Otoka, Hana... A dica ko dica, pojurili bi niz cestu i čekali majke koje su odradile prvu smjenu. Nikada ne bi dolazile praznih ruku: uvijek bi tu bio koji slatkiš, krafne, jogurti raznih vrsta, nekad i kruh kad baka ne bi napravila domaći...
A onda je došao taj nesretni rat. Plaće su kasnile, pa onda nisu ni dolazile... Majka je kući stizala bez krafni i bez jogurta. Umorna, s modrom kutom preko ruke. Pitao bih je, onako djetinje nevino - a di su krafne? Ona bi samo pognula glavu, slegnula ramenima i otišla potopiti onu svoju kutu u vodu.

Kruha je još i bilo jer barem je bakina penzija stizala redovito. A onda je došao kaos, HDZ, pretvorba i privatizacija i stečajni upravitelji i lopovi. Sav mrak onoga svijeta se nadvio nad "Dalmatinkom" koju više nisu vodili radnici nego pojedinci bliski vlasti (čitaj HDZ-u) koji su je na kraju i uništili. Tvornicu je, pričaju mi nekadašnji radnici, došao kupiti njemački vlasnik tvrtke "Aman Ackerman" čija se obitelj proizvodnjom konca bavi od davne 1854. godine, ali su ga grubo odbili jer je netko, valjda videći kako se obavlja privatizacija u Hrvatskoj, "Dalmatinku" htio dobiti - besplatno.

Nijemac, koji je obećavao da će zadržati 500 zaposlenih, otišao je u Njemačku i nikada se više nije vratio. "Dalmatinke", kao što znamo, više nema, a korporacija "Aman" i dalje posluje, prošle godine ostvarivši prihod od 183 milijuna eura. Da je bilo pameti, kao što nije, netko bi se bio suprotstavio privatizacijskim nasilnicima i dao tvornicu iskusnom Nijemcu. Umjesto toga, kasnije su je dobili i upropastili Talijani...

Usprkos svemu radnici se nisu dali, i dalje su išli na posao, prva smjena od šest ujutro pa do dva, druga od dva do deset navečer, pa treća, noćna, koja bi počinjala u deset, a završavala u šest sati ujutro. Po majci bih znao da je najgora bila noćna. Morao bih biti tiho cijelo jutro.

Tvorničkih sirena više nije bilo da bi trubile i obavještavale puk o početku i kraju radnog vremena, nego o napadima pobunjenih Srba i odmetnute JNA.

No vratimo se još malo u povijest. O toj noćnoj smjeni Bosiljka Škrbić piše u Vjesniku Cetinske krajine od 15. ožujka 1982. godine:
- Teško ih je sve prebrojiti. Svakog trena ih je sve više i više. Ima se dojam kao da sve žene Cetinske krajine upravo stižu pred kapiju "Dalmatinke”. Neke su uranile, a neke još prestižu. Cijela armija hrli na ovo jedno mjesto.
22 sata, 4. ožujka 1982. godine. U polumraku leži Sinj. Sva se lica kreću bešumno. Sve u gradu sliči na neki kadar iz nijemog filma. Na TV-u, kroz prozor se vidi u nekom stanu, utakmica. Utakmica na prvom i drama na drugom programu mora se ostaviti i dijete uspavati... Eno već sirena. Noćna počinje.

Već pet minuta poslije 22 sata zahuktali strojevi nastavljaju svoju simfoniju. Možda malo drukčiju, jer dobili su novog dirigenta. Možda nekog mlađeg ili radišnijeg, a možda i umornijeg. Ta to će se tek ujutro vidjeti! U jednoličnom taktu tvorničke hale, kao da sve one lijepo uređene žene, postadoše neprimjetne. Pamuk je već našao mjesta na do maloprije čistim pramenovima kose koji vire ispod plave kape.

Gledajući kao u strune, lijepe niti pamuka, hvataju ga nježno rukama, žene-radnice izgledaju kao uporne sviračice ogromne harfe. Samo zvuk koji ta "harfa" proizvodi podliježe jednoj monotoniji, jednoličnosti koja ponekad dosadi. Zvuk koji požuruje. Ne da joj da dahne, ni da uzdahne... - piše, među ostalim Škrbić.
Ta tvornica, osnovana 1951., mene je, rečeno bez ikakvog pretjerivanja i patetike, othranila. A sada se, nekadašnji div koji je podigao Cetinsku krajinu, ruši. Bageri su ušli u kompleks i ruše hale u kojima su tisuće radnica proizvodile konac i slale ga diljem svijeta. Imale su topli obrok, trinaestu plaću, odmaralište u Strožancu, dobivale su stanove - njih stotine.

U tvornici je bila smještena i stanica Doma zdravlja u kojoj je radilo pet-šest liječnika specijalista, još toliko njih opće prakse, stomatologa... I svi su oni bili na službi radnicama. Nije bilo čekanja kao danas od nekoliko mjeseci do godine dana za pregled, dolazilo se ne red skoro istog dana. Možete li zamisliti da danas neka velika privatna tvrtka u svojim pogonima ima Dom zdravlja s liječnicima i specijalistima koji se brinu o radnicima?

"Dalmatinka" je najviše značila ženama koje su uvijek morale znati gdje im je mjesto u strogo patrijarhalnom društvu Sinja i okolice: odgajale su djecu, radile u polju, lijegale rano kako bi već u cik zore nahranile blago. Bio je pravi šok kad su žene pošle raditi, posebno se nije odobravalo što idu raditi poslije 22 sata. Najveći šok je pak bio što su radi sigurnosti morale skinuti šotane (naziv za tradicionalne duge suknje u Zagori) i obući hlače. Zato su "Dalmatinku" 50-ih zvali javnom kućom i centrom nemorala. Neke žene od srama i straha nikad roditeljima i muževima nisu ni rekle da rade u hlačama. Da su rekle, dobile bi batina, jer tada je muž sa ženom mogao što ga je volja.

Međutim, polako se svijest mijenjala, pogotovo zato što su žene kući donosile novac i podizale kredite s kojima su izgrađene stotine kuća. Žene su činile i više od 70 posto radne snage. Naravno, šefovi i direktori su svi odreda bili muškarci.

Jurica Pavičić, među ostalim, piše:
"Žene koje je "fabrika"naučila da idu u noćnu smjenu, voze bicikl i nose hlače nisu se više ni mogle, ni htjele vratiti u "šotanu"i kuhinju. "Dalmatinka" danas možda jest mrtva, ali ona je trajno promijenila i Sinj i sve one obitelji koje je oprljila. Možda je baš i u "Dalmatinki" zasluga što Sinj danas ima - gradonačelnicu, i to s nezavisne liste."

Inače, pamuk je dolazio iz Egipta, a gotovi, visoko kvalitetni konac se izvozio diljem Europe, kao i u arapske zemlje, te SAD. Čak je i američka vojska surađivala s "Dalmatinkom": naručivali su konac koji nije reflektirao radarske zrake za svoje avione AWACS.

Nikola Križanac, Dragana Modrić i Jelena Pavlinušić su izvukli "Dalmatinku" iz zaborava u svom projektu "Nasljeđe nekadašnjeg, u privatizaciji uništenog, sinjskog industrijskog diva - tvornice prediva i konca "Dalmatinka" Sinj. Križanac o ulozi žena u "Dalmatinki" za H-alter kaže:

- Od 1951. do 2009. godine smjenjivale su se generacije radnica i radnika za čije je potrebe tvornica gradila objekte društvene namjene i radničke stanove, čime je izravno utjecala ne samo na povećanje broja stanovnika, već i na infrastrukturu samoga grada. Uz to, osnivani su sportski klubovi, organizirana natjecanja u šahu, streljaštvu i drugim sportovima, darivanja krvi, putovanja...

Zanimljive su i priče prvih generacija radnica koje su bile izložene izrugivanju od drugih građana i građanki na osnovi nošenja radničkih hlača, a ne do tada uobičajenih haljina (tzv. šotane). Vožnja biciklom smatrana je nemoralnom, a žena za strojem bila je na lošem glasu. Sve to ukazuje na stanje u kojem se Cetinska krajina nalazila do sredine pedesetih godina, odnosno početka modernizacije, te koje je rezultate postigla pojava industrije na ovom području u preoblikovanju ili preodgoju tadašnjeg društva.

Pitali smo Nikolu koliko je "Dalmatinka" "kriva" za emancipaciju žena u Sinju.

- Slušali smo razna svjedočanstva o prvim odlascima iz doma, sa sela, u "velike" gradove, kulturološke šokove - od oblačenja do higijene... ali je bio sjajan moment kad su postale svjesne da i one donose novac u kuću. Po meni je najveća mana emancipacije žena bila ta što nikad nije došla do svog kraja, nego ih je sve nakon osam sati čekao i posao doma - "ženski" poslovi - kaže nam Nikola.
A sada "Dalmatinke" više nema. Nadajmo se samo da su se neke vrijednosti "Dalmatinke" trajno usadile u Sinj i Cetinsku krajinu. Znam da meni jesu.

S. J. T.

---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

---

Svjedočanstva radnica: Nisam bila u partiji, a zaposlila sam se; Znalo se vrtit i 400 janjaca


O načinu zapošljavanja svjedočila je i M. Đ., koja je odmah nakon završene škole zaposlena u "Dalmatinki".

- Evo ovako: završila sam tekstilnu školu ovdje u Sinju, koja je trajala tri godine. Poslije završene škole znali smo da nas čeka siguran posao i to je bilo jako važno i brzo smo se odma zaposlili. Škola je završila u šestom misecu, a 27. 7. sam već počela radit u "Dalmatinki". Imala san 20 godina, e. Počet mi nije bilo teško radit zato jer sam bila u školi odličan đak i oni su te odlične đake odma primali, a budući da sam ja bila bez oca i bila sam po domovima, mi smo iz doma dobili prvi posa. Nismo nikakvu vezu tribali, pozvali su nas na razgovor i zaposlili. Ništa nam nije bio uvjet. Tila sam se odma zaposlit... Nisam vidila mogućnosti dalje za školovanje, dobit stipendiju i to, i onda sam se odma zaposlila u ured za norme. Normirac je onaj koji snima radnika dok radi i određiva količinski kolko mora napravit u roku od osan sati.

NORMA SE MORALA IZVRŠIT
Atmosfera je bila dobra, mi smo to tako prihvatile da je to posa koji moramo obavljat. Nismo se ništa bunile, tako je to išlo - družile smo se, bilo je zabavno. Kad bi imali vrimena, u kancelariji bi pričali viceve, ono, koji film si gledao, pa onda malo smija na račun toga i tako. (…)
A je, bilo je naporno, onda bi ove druge radnice priskočile toj trudnici ako vidu da ne može izvršit normu, pritekne se u pomoć, ono kolegijalno, tako da i ona ima tu svoju normu. Kolegijalnost je bila na visini, kolko sam ja mogla vidit.

NISMO BILE U PARTIJI
Tamo di sam ja radila, nas je bilo pet ženski, ni jedna nije bila u partiji. A malo je žena i bilo u partiji - ove šta su radile na strojevima, to su mahom žene sa sela došle, zaposlile se, a one su na selu sve tako kršćanski odgojene, u duhu, i tako, ka i ja, po cinu života ne bi išle u partiju. A muškima je to bilo nikako lakše, oni nisu s roditeljima kontaktirali ka ženske, žensko je uvik bilo više pod nadzorom.

POŠTENJE I SLOGA
Bilo poštenje, sloga, šta ću ti govorit, bilo brate lipo. Jedna radnica se napila, onda smo joj mi pomagale radit. Ma ajde moja ćerce, nije bilo lako u "Dalmatinke".

KREDITI ZA KUĆE
"Dalmatinka" je davala kredite, bile su liste kad će doć tvoj red. Onda su se počele kuće masovno radit, ko nije tio - taj je čekao stan. Uglavnom, prilično pošteno se to dililo, što je danas nezamislivo. Zato što je bio radnički savjet, kontrola, evidencija. Jedino ko je ima privilegije za dobit priko reda, recimo radni rukovodioci, ti su dobivali bez reda.

PET STANOVA SAM PROMINILA
Ja sam došla s Radošića 1959. godine. Dobila sam jedan stan, samačku, i onda drugi priko "Dalmatinke". Pet stanova prominila, kako se obitelj širila. Uvik sam se nadala iz tih starih stanova izać, e tako je i bilo.

IŠLI SMO NA IZLETE
Atmosfera izvanredna, odali smo na izlete, na Trilju prvomajske izlete, to bi autobusi vozili po čitave dane, znalo se ispeć po 300 – 400 janjaca, svaki radnik i svaki član njegove obitelji dobio bi pola kila pečene janjetine, vina, pive, po kila kruva, to je bilo izvanredno, zabavljali se ljudi; na karata, na balote.

Preneseno iz Katologa Tvornica i predionica konca, Dalmatinka Sinj, Izdavač: Kulturno umjetničko središte Sinj
Urednici: Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić

Fotografije i materijali

Privatni arhivi, Dunja Marasović, Seka Bulj, Dragan Katić, Tehnički muzej Nikola Tesla, Muzej Jugoslavije, Katolog 'Tvornica i predionica konca, Dalmatinka Sinj' - KUS Sinj.

---

---

image
Dalmatinka Sinj
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

S. J. T.

S. J. T.

Dalmatinka Sinj

Dalmatinka Sinj

S. J. T.

S. J. T.

S. J. T.

Dalmatinka Sinj

Dalmatinka Sinj

Dalmatinka Sinj

Dalmatinka Sinj

Dalmatinka Sinj
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/radnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330-1125997 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5866d0fab7580f1eb219e1172924d1fb86682b92 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Radnice+su+plakale+dok+su+im+ru%C5%A1ili+tvornice%3A+sinjska+%E2%80%98Dalmatinka%E2%80%98+nekad+je+zapo%C5%A1ljavala+2650+radnika%2C+%E2%80%98Cetinka%E2%80%98+1100%2C+IGRO+%E2%80%98Sinj%E2%80%98+450%2C+%E2%80%98Konkurent%E2%80%98+400%2C+%E2%80%98Sinjanka%E2%80%98+330....&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fradnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330-1125997 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fradnice-su-plakale-dok-su-im-rusili-tvornice-sinjska-dalmatinka-nekad-je-zaposljavala-2650-radnika-cetinka-1100-igro-sinj-450-konkurent-400-sinjanka-330-1125997 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TUGA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ZagoraTUGA

Radnice su plakale dok su im rušili tvornice: sinjska ‘Dalmatinka‘ nekad je zapošljavala 2650 radnika, ‘Cetinka‘ 1100, IGRO ‘Sinj‘ 450, ‘Konkurent‘ 400, ‘Sinjanka‘ 330....

9. rujna 2021. - 13:47

Kada se zbroje rezultati skorog popisa stanovništva za područje Dalmatinske zagore, počet će javno naricanje zbog demografske devastacije toga područja. Kladili bismo se da će najglasniji biti upravo oni koji su najviše likovali kada se u vrijeme transformacije Hrvatske iz socijalizma u kapitalizam redom uništavalo gospodarstvo kroz dobro poznatu pretvorbu i privatizaciju. Odabrani grabežljivci pohitali su postati kapitalistima preuzimajući nekretnine i materijalna sredstva poduzeća u vrijeme dok je najveći broj njihovih zaposlenika bio na bojišnicama, u postrojbama Hrvatske vojske.

Kada su se nekadašnji radnici razvojačili, spoznali su da su "njihova" poduzeća postala privatna, a oni u njima prekobrojni. Novi vlasnik šepurio se u svojoj ulozi ne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:51