StoryEditorOCM
ZagoraStara je škrinja...

Svi u Zagoru: 700 sudionika dolazi na 20. međunarodnu smotru folklora u Muć, bit će plesa, muzike, ića i pića

Piše Snježana Šetka
13. srpnja 2023. - 17:31

Muć će 14. i 15. srpnja ugostiti preko 700 folkloraša na 20. međunarodnoj smotri folklora "Stara je škrinja otvorena" koju organizira KUD "Branimir 888".

Prvi dan, 14. srpnja posvećen je dječjem folkloru, a ove godine će nastupiti 13 društava iz Dalmacije, Hercegovine i Slavonije. Više od 450 malih folkloraša, što je rekordan broj sudionika, izvest će preko 17 plesnih točaka.

image
Foto KUD ‘Branimir 888‘

- Ponosni smo na tako veliki broj sudionika, pogotovo najmlađih, koji ponosno čuvaju tradiciju i običaje svoga kraja i cijele domovine. Samo u našem KUD-u imamo preko 40 malih folkloraša. Drago nam je da su folklorna društva oživjela nakon stanke u radu zbog proglašene pandemije, te da je amaterska folklorna scena u Dalmaciji ponovo oživjela - kaže Ante Vlajčević, predsjednik KUD‘ Branimir 888‘.

image
Foto KUD ‘Branimir 888‘

U petak 14.srpnja, program dječje smotre počinje u 19.30h na sportskom igralištu Radača u Donjem Muću. Nakon završetka kulturnog programa održat će se i zabavni dio u kojem će nastupiti cirkuski animatori "Svijet čarolije" te DJ.

Drugog dana smotre, u subotu 15. srpnja program započinje u 20 sati mimohodom svih skupina kroz centar Donjeg Muća. Od 21 sat program se nastavlja nastupima skupina iz Dalmacije, Hercegovine, Slavonije i Like, kao i inozemnih gostiju koji ove godine stižu iz Rumunjske, Portugala i dalekog Meksika.

image
Foto KUD ‘Branimir 888‘

- Želja nam je dovesti na smotru uvijek neke nove sudionike iz država iz kojih dosad nismo imali gostujuća društva. Kulturna događanja poput naše smotre od iznimne su važnost za male ruralne sredine kao što je naša, jer je to jedan od rijetkih kulturnih i zabavnih događaja u ovom području. Osim zabave, publika dobije priliku upoznati se s baštinom i kulturom drugih država, koje inače ne bi imali prilike susresti. Lani smo prvi puta imali goste s Američkog kontinenta iz SAD-a i Kolumbije, a ove godine nam dolazi grupa iz Meksika. Tijekom ovih 20 godina imali smo sudionike iz cijele Europe, Litve, Češke, Slovačke, Mađarske, Italije, Makedonije, Portugala, Španjolske, Rusije, Bugarske, Ukrajine - kaže Vlajčević.

image
Foto KUD ‘Branimir 888‘
image
Foto KUD ‘Branimir 888‘
image
Foto KUD ‘Branimir 888‘

Nakon službenog dijela programa slijedit će zabavni dio uz muziku uživo. Posjetitelji će imati priliku kupiti i suvenire, a sve će proteći uz bogatu ponudu hrane i pića.

KUD ‘Branimir 888‘ ove će godine obilježiti 25 godina rada i djelovanja. Broji preko 80 članove koji djeluju u više sekcija: mlađa i starija dječja skupina, odrasla folklorna skupina, pivači ojkavice, te mandolinski orkestar.

- U organizaciju 20. smotre folklora uložili smo veliki napor kako bi program bio što atraktivniji, a svi sudionici i posjetitelji iz Muća otišli zadovoljni. Zahvaljujem svim fizičkim i pravnim osobama koje su omogućile ovu našu, sad već tradicionalnu, smotru folklora kao i svima onima koji su utkali svoj rad u organizaciju dosadašnjih smotri. Posebno hvala članovima i prijateljima KUD-a, bez čijeg rada smotre ne bi bilo.

Dobrodošli svi u Muć 14. i 15. srpnja- poručuju iz KUD-a ‘Branimir 888‘.

image
Foto KUD ‘Branimir 888‘
image
Foto KUD ‘Branimir 888‘
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:30