StoryEditorOCM
Zagora‘SPUŽARICA‘

U dalmatinskom gradu održali feštu u čast omiljene delicije, sve je pokrenuo povjesničar; počelo je prije 100 godina...

Piše Dalmacija SD
12. travnja 2024. - 16:25

Sto godina nakon prvog pisanog dokumenta o pripremi puža za jelo, u Vrgorcu je u petak organizirana prva gastronomska manifestacija "Spužarica", na kojoj su gurmani mogli uživati u tradicijskim jelima spravljenima od puževa.

image

Vrgorski povjesničar Branko Radonić

Ante Čizmić/Cropix

Povjesničar Branko Radonić pronašao je u Državnom arhivu u Dubrovniku dokument iz 1924. godine koji pokazuje da se puž vinogradar, u Vrgorcu poznat kao "spȗž", sakupljao i pripremao za jelo, te da je bio poslastica na cijelom području tadašnje općine Vrgorac.

Dokument kazuje da su se puževi konzumirali jedino u Vrgorcu, koji je po tome bio iznimka na području Dubrovačke oblasti, koja je objedinjavala prostor nekadašnjih kotara Dubrovnik, Korčula, Metković i Makarska.

image
Jakov Prkić/Cropix

Turistička zajednica Vrgorac u suradnji s Društvom prijatelja vrgorske starine pokrenula je inicijativu za očuvanje tradicijskih jela pripremljenih od "spuževa" i lokalnog bilja koje se spominje u arhivskom dokumentu.

Prva proljetna kišica nakon koje "spuževi" izviru iz svojih skrovišta, u narodu zvana "spužarica", ujedno je naziv gastronomskog druženja koje se po prvi put održalo u Vrgorcu i privuklo brojne gurmane i znatiželjnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:29