StoryEditorOCM
Zagoraivanbegovina

U selu imaju od vodoinstalatera do čovika u saboru, i svi složni: U nas imate pravo jist i pit, al‘ nemate pravo platit!

Piše Dada Batinić
14. svibnja 2024. - 15:39
Svaki gost je dobrodošao u Ivanbegovinu. ‘U nas imate pravo jest, imate pravo pit, ali nemate pravo platit!‘, upućuju nas mještaniDada Batinić

lvanbegovina je selo u općini Podbablje u Imotskoj krajini, a vjeruje se da je ime dobilo po Ivanu, iz roda Kujundžića, koji je živio "kao beg". Najpoznatija imotska sorta loze, kujundžuša, upravo je ovdje prvi put nikla. Za razliku od većine sela, mještani vas ne gledaju sumnjičavo ako ste im nepoznati, nego ili mahnu ili pitaju treba li vam pomoći.

- Živio san u Splitu više od desetljeća i stalno patio za selon, a vratio san se kući prije dvije godine. Ivanbegovina je bila poprilično nerazvijeno misto, no prije sedan godina tadašnji načelnik Podbablja Ante Kujundžić asfaltira cestu i uređuje misto.

U Ivanbegovini ima gotovo svih zanimanja, od vodoinstalatera do saborskog zastupnika, a jedino nemamo grobara. S obzirom da nam je groblje u Poljicima i ne triba nam.

Iman ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 06:06