StoryEditorOCM
Zagoraprocvat u zagvozdu

U općini u srcu Imotske krajine gradi se ‘sve u 16‘! Evo o kakvim se projektima radi, bit će i novih radnih mjesta...

Piše Braco Ćosić
25. siječnja 2024. - 16:35

Delegacija Županije splitsko-dalmatinske koju su predvodili župan Blaženko Boban (HDZ) i dožupani Ante Šošić (HDZ) i Stipe Čogelja (HDZ) obišla je u četvrtak nekoliko aktivnih gradilišta na području općine Zagvozd.

Uz domaćina, općinskog načelnika Miroslava Gaće (HDZ) najprije su obišli gradilište budućeg sportskog centra uz osnovnu školu gdje se radovi financiraju novcem građana posredstvom lokalnog i županijskog proračuna, te Hrvatskog nogometnog saveza, u ukupnom iznosu od 1,3 miljuna eura.

U tijeku je i uređenje Doma kulture gdje se planira multimedijska dvorana, teretana, sauna, dvorane za sastanke i predavanja, prostori za udruge, kazališna kavana, te 12 apartmana. Investicija je također vrijedna oko 1,3 milijuna eura, pri čemu se dio sufinancira iz EU-ovih fondova, a ostalo kreditnim zaduženjima.

Također riječ je bilo o planinarskom domu na Kaocima na Biokovu, ali i o uređenju dječjeg vrtića, budući da je povećan broj mališana koji traže mjesto u toj ustanovi.

- Prije tri godine u dječjem vrtiću u Zagvozdu bilo je upisano 25 mališana, a ove njih 49, i to naj najviše veseli. Svi radovi u ovoj općini samo potpora onima koji dolaze, ali i poziv mladim roditeljima da u Zagvozdu mogu ugodno živjeti i podizati svoju djecu - izjavio je Boban.

Uz cestu Zagvozd - Imotski, na predjelu Golo brdo, gradi se pretovarna stanica za odlaganje otpada za područje Imotske krajine, koja je, uz one u Sinju i na Braču, jedna triju predviđenih u sklopu prve faze projekta županijskog centra za gospodarenje otpadom kod Lećevice.

- Trenutačno smo u fazi armiranobetonskih radova na pretovarnoj traci i ostalim sadržajima koji će u budućnosti služiti za selekciju i otpremanje otpada. Očekujemo da će objekt u kojem će se prikupljati otpad sa područja Imotske i Vrgorske krajine, te Makarskog primorja biti gotova polovinom ove godine.

U drugoj fazi je predviđena izgradnja još triju sličnih objekata, i to u Splitu, Hvaru i Visu. Sve to planiramo izgraditi do kraja 2026. godine, te s izgradnjom centra kod Lećevice bismo za slijedećih 30 godina riješili zbrinjavanje otpada u našoj županiji - kazao je Ivan Vukorepa (HDZ), direktor županijske tvrtke "Regionalni centar čistog okoliša".

Ono što je u tom projektu važno Općini Zagvozd, prema riječima načelnika Gaće, mogućnost je otvaranja radnih mjesta za njegove sugrađane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:13