stdClass Object ( [id] => 1349914 [title] => Učenici iz imotske Obrtničke zovu je Mater; njihova umirovljena profesorica i dalje radi s djecom s teškoćama u razvoju [alias] => ucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ime joj je Marija Maja Gudelj. Profesorica je hrvatskog i ruskog jezika. Daleke 1979. godine, čim je diplomirala, zaposlila se u srednjoj školi u Imotskom. Kasnije je predavala u Industrijsko-obrtničkoj školi, a prije godinu dana je i umirovljena. No Marija Maja Gudelj i dalje radi četiri sata kao asistentica u istoj školi, i to s učenicima s teškoćama u razredu. Upravo ta vrsta rada joj je i glavna preokupacija. Da je tomu tako, govore nadimci koje su joj davali i daju učenici i kolege od rujna 2013. godine, kada je dobila mjesto razrednice u odjeljenju za učenike s teškoćama u razvoju.

Tako razrednicu koja uči i odgaja učenike s teškoćama u razvoju Industrijsko obrtničke škole zovu, pazite sad: Majka Tereza, Majica razrednica, naša mater, naša dobrica, mater s tisuću ljubavi, naše sunce, dobrica s tisuću ljubavi… Tepa joj se zbog iznimne ljubavi koju pruža najpotrebitijima među nama. Sve su nam to ispričali đaci koje smo zatekli na hodnicima škole u kojoj radi omiljena profesorica. O njoj se, shvatili ste, govori samo u superlativima. Učenici je naprosto obožavaju.

Sasvim slučajno nabasali smo na djevojku iz suprotne smjene kojoj ne predaje Marija Maja Gudelj.

- Mislite na profesoricu Maju iz Obrtničke? Njezini je učenici zovu Mater. U nje vam nitko nikada nije "tresnuo" niti otišao na popravni, a opet, ako i izađu pred komisiju, znaju gradivo. Nauči ih ona sve. E, da je meni takva - veli naša sugovornica.

---

image

Marija Maja Gudelj pokazuje fotografiju na kojoj je njena učenica

Braco Ćosić
---

Postoji li, dakle, ljepši način na koji možemo započeti priču o poznatoj profesorici koju vole ama baš svi Imoćani: đaci, njihovi roditelji i Majine kolegice i kolege, jer je radeći s učenicima s teškoćama u razvoju u toj maloj sredini itekako ostavila traga. On je toliko dubok, da se, vjerujemo, neće izbrisati ni kada jednog dana zaista bude bude u pravoj mirovini, kada se, što se kaže, konačno rastane od ploče i krede.

Čini nam se, po onomu što se o njoj govori, da je profesorica Gudelj doktorirala na poznatoj imotskoj narodnoj poslovici: "Ljubav i dobrota ženi su najvažnija dota."

Pomoć i strpljenje

- Ovako, odmah napišite da meni ova djeca s kojima radim već jedanaestu godinu jednostavno produžuju život. Rad s njima za mene je dar Božji. To vam govorim iskrena srca i spremna sam to ponoviti pred svima - kaže profesorica Gudelj kad smo je upitali kako se radi s djecom kojoj je potrebna daleko veća pomoć i strpljenje nego s učenicima koji nemaju tu vrstu problema. I kako to da je tako silno vole i o njoj govore sve najbolje, nadmećući se međusobno tko će izmisliti bolji nadimak, sve topliji, miliji i slađi od prethodnoga.

- A što vam ja znam - skromno će - meni je recimo nadimak Majice razrednice bio još iz onoga vremena, s početka rada s tom djecom, a kada me je na to mjesto imenovao tadašnji ravnatelj prof. Momir Karin. Toliko mi je taj nadimak simpatičan da ga i danas često ponavljam. Tada sam im bila razrednica i do današnjih dana kroz moje ruke prošlo je 35 mojih dragih učenika. Svi, ama baš svi, a bilo je tu i onih s Downovim sindromom, autizmom i s još nekim poteškoćama, bili su i ostaju kao moja djeca. Ne apostrofirajući sebe, mislim da se čovjek s tom ljubavlju treba roditi, nositi to u srcu i duši, a da bi se kompletno uklopio u njihov život, razmišljanje i rad, njihove potrebe. Mislim da sam mnogo toga što pedagoškog, što iz kućnog odgoja, ali i samom genetikom, naslijedila od svoje pokojne majke koja je također godinama bila prosvjetna djelatnica, i o kojoj mi neki sada već stariji Imoćani pričaju samo lijepo. Uh, to me uvijek strese oko srca, pa zaplačem te pomislim; hajde, Maje, budi ti korak ispred svoje majke i toj djeci svakim danom još privrženija - osjećajno će prof. Marija Maja, koju smo zatekli u posebnoj prostoriji gdje su učenici s teškoćama u razvoju upravo trebali obaviti praktični rad po programu za zvanje pomoćni kuhar i slastičar.

---

image

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić
---

Poljubac za profesoricu

S njom je i prof. Nikola Dragun, koji nam je cijelo vrijeme sipao komplimente za svoju stariju kolegicu, hvaleći se da je on zadužen za nadimak Majka Tereza.

Dok pričamo, u razred ulaze učenici. Uredno je pozdravljaju. Odjednom; gle čuda: svaki od njih odloži svoju opremu pa redom dolaze do profesorice: neki je poljube, djevojke zagrle, a ona s osmijehom svakoga od njih oslovi imenom i upita ga kako je, je li dobro spavao/la, jesu li gledali televiziju...

Nakon te ganutljive uvertire, započeo je i praktični dio nastave, uz obvezno profesoričino kretanje od klupe do klupe. Profesor Dragun objašnjavao im je stručni dio. Kad je školski sat završio, ista slika kao s njegova početka: zagrljaji, pa poljupci i želje da se idući vikend provede ugodno, u sreći i veselju.

I kada profesorica konačno sjedne da dovršimo započeti razgovor o njezinu radu, vidimo joj suze u očima. I to one krupne. Zašto?

- Ma ovako vam je svaki dan, to ja jednostavno ne mogu opisati. Suze same dođu jer mi već evo sada fale ta draga djeca, oni su kao moji sinovi i kćeri. I tako bi zajedno bila s njima i ovaj, i iduće vikende, i svaki dan. Oni su moja, a ja, kažu, njihova utjeha. Pa zar to nije Božji dar - veli prof. Marija, pa nastavlja u dahu: "Evo, koliko već dugo s njima radim, još tamo od 2013. godine, i nikada ni dana nisam bila na bolovanju, a odlazak iz škole doma, gdje dakako i kao roditelj i kućanica imam svoje obveze, za mene je tužan. Kroz ovih jedanaest godina imala sam bezbroj slučajeva da bi neki učenik ili učenica koje vodim iz nekog razloga ostali bez prijevoza. Ja vam nemam auto i onda zovem okolo. Prvo se sjetim ravnatelja profesora Karina koji je bezbroj puta svojim autom odvezao tu djecu do kuće, ali neće oni s njim sami, bez mene. Pa onda ja s njima na zadnjem sjedalu, oni radosni dođu doma, a meni puna duša. Da ne govorim da su i moji kolege iz škole isto to radili, posebno ističem profesoricu Ivanu Gudelj. I onda bih doma došla kasnije, no sretna da sam ih sve otpratila kućama. A onda poslovi po kući, da bi iza večere počeo zvoniti mobitel. One prve generacije zvale bi me na fiksni, ove sada na mobilni - sa sjetom će.

- Vidite - pokazuje profesorica imenik na mobitelu - imam sve njihove brojeve. Danas je pored sms-a i WhatsAppa puno lakše. Dopisujemo se, pričamo o svemu: što su radili, jeli, gdje su bili. I tako vam je iz dana u dan; Josipa iz Gruda čak mi zapjeva pjesmu preko mobitela. Pa gdje su pusti razgovori s Lucijom, Ivanom, Danijelom, Petrom, Mirkom iz Sovića, Matejom, Anđelom, Lovrom jednim i drugim, Antom, Mijom... Tko god zovne, ja s njim popričam. Moja Josipa mi šalje slike hajdukovaca za koje navija pa sam i ja postala vatreni navijač Hajduka. Onda im nakon svega zaželim laku noć. I tako iz dana u dan kako s onim starim, tako danas s novim generacijama. Znate, s njima samo raditi u razredu školski sat ili dva nije ništa. Njima morate biti predani svaki dan, i to 24 sata. To je ono: ili to imaš u sebi ili nemaš - veli.

Polako, tiho, strpljivo

Zapravo, kad nisam radila s učenicima s teškoćama u razvoju, već kao profesorica hrvatskog i prije ruskog jezika, uvijek me nešto vuklo prema lošijim đacima, lošijim bilo kad su školske obveze u pitanju ili disciplina. U zbornici bi kolege rekli; dajte taj slučaj našoj Maji i ne brinite. I onda bih ja s njima na lijepo, razgovorom, iz dana u dan, iz sata u sat: tiho i polako. Strpljivo. I uvijek bih uspijevala da na kraju budu dobri i poslušni. Nikad kod mene učenik nije pao na popravni, izgubio godinu, ali nije ni izišao iz razreda a da nije naučio gradivo za prolaznu ocjenu. Učili su, kažu, jer su me voljeli. E, pa kada je tako, velim sebi, moram biti s njima na ti - kaže naša sugovornica.

---

image

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić
---

Profesorica Gudelj radi s nikada većim brojem učenika s teškoćama u razvoju. Riječ je o njih petnaest no, kako ističe, ne predstavlja joj to nikakav problem. Njezin kolega Dragun tvrdi da nakon obuke, posebno kad je riječ o pomoćnim kuharima i slastičarima, uvijek bude i po nekoliko njih koji su istog trena spremni raditi bilo gdje u restoranima ili hotelima. To potvrđuje i profesorica Gudelj.

- Da, osobno sam bila kod imotskog gradonačelnika i uvjerila njega i ravnateljicu vrtića da bez brige mogu zaposliti dvije moje učenice te da glavom garantiram da će obaviti svoje poslove odgovorno i na vrijeme. Poslušali su me i evo njih dvije sada rade u imotskom dječjem vrtiću, svi su njima zadovoljni. Taj hendikep koji imaju, s kojim su se rodili i s kojim će živjeti cijeli svoj život, itekako se može regulirati pažnjom i ljubavlju u radu s tom djecom. Rekoh; ovaj ću posao raditi dokle god me budu trebali u mojoj školi - veli nam na rastanku Majica razrednica, Majka Tereza, mater s tisuću ljubavi. Žena nad ženama.

---

image

Fotografiju junaka Domovinskog rata Velimira Đereka Sokola, profesorica Gudelj čuva u novčaniku

Braco Ćosić
---

---

Suze za učenika Sokola, palog branitelja Vukovara

Profesorica Marija Maja Gudelj ima još jednu veliku vrlinu: redovita je darivateljica krvi. S ponosom nam pokazuje iskaznicu. Do sada je dala krv 25 puta i kada god treba pomoći - tu je. Dvije akcije nisu joj unesene u iskaznicu.

U svom novčaniku drži i jednu sliku. Kada ga god otvori i pogleda fotografiju, teško joj je. Fotografija je to junaka Domovinskog rata i branitelja Vukovara Velimira Đereka Sokola, koji je poginuo braneći grad. Velimir je bio njezin učenik i kako nam kaže, nikada u školu nije došao i iz nje otišao doma, tamo još prije Domovinskog rata dok mu je predavala hrvatski i ruski, a da ga nije poljubila. Bio je tako dobro, lijepo i umiljato biće, da ga se svako malo sjeti, a suze same poteku.

---

---

image
Braco Ćosić
---

---

Uspomene za cijeli život

Posebna priča i sjajni doživljaji koji i dandanas, kada ih sretnem s roditeljima, prepričavam, svakako su njihovi maturalni plesovi. U sjećanje su mi se urezale prve toalete i haljine na mojim djevojkama, odijela s kravatama kod mojih momaka koji su postali veliki ljudi. Uvijek plešem s njima, veselim se; prava ludnica bude na tim svečanostima. Dobro se umorim jer, zamislite, njih bude desetak, a baš svatko hoće plesati sa mnom, pa cijelu večer provedem na podiju. To vam je tek jedan kamenčić u tom mozaiku ljubavi koju morate pružiti toj djeci. Bilo je, nažalost, i tužnih trenutaka, kada je jednom mom dragom učeniku umrla majka. U sprovodu on, dakako, uz mene, a meni... Meni se srce para.

---

---

Nezaboravni rođendani

A gdje su tek njihovi rođendani; eh; to vam je sve duplo podcrtano u mome kalendaru. Sve se zna kad je čiji. Čestitam im, često i odem na proslavu, moram doći kad zovu preko roditelja. Jednom sam ne zaboravila, već sam bila u nekom poslu, kad mi na vrata banuše dvije učenice. Nose tortu i svijeće. Zamislite, nisu rođendan htjele proslaviti kod kuće, već u mojem društvu, i kod mene doma. Kako ne bih onda plakala od sreće, i kako ne voljeti tu djecu? Kada ih vidim vani s roditeljima, kažem da bismo morali na pizzu ili ćevape. I odmah im vidim radost u očima, pa i odemo kako je predloženo. Hoće roditelji platiti, ali nema toga, ja sam s njima: najedemo se, popijemo sok, i eto: to je velika radost mojim đacima, a meni još i veća.

Znate, prema njima morate biti pažljivi, tihi, suzdržani, plemeniti. Jednom su mi javili da učenik pravi problem u hodniku. Bila je zapravo bolest u pitanju koja je kod njega izazivala malo agresije. Došla sam do njega, zagrlila ga i šapnula mu na uho da to što radi nije u redu, i da me posluša jer ga najviše volim na svijetu. I onda on krene sa mnom i govori da ga svi čuju: "Sad više neću ništa loše radit jer ću to učinit zbog moje Majice razrednice". Eto, takva su vam ta djeca kada ste s njima onakvi kakvi oni žele da budete.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA MAJA GUDELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => MARIJA MAJA GUDELJ 2 0 8866 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-03 15:17:49 [created_by] => 3102 [created_by_alias] => Braco Ćosić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-23 18:17:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-12-23 18:17:30 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Učenici iz obrtničke zovu je - Mater. Umirovljena profesorica Gudelj i dalje radi s djecom s teškoćama u razvoju... page_title=Učenici iz obrtničke zovu je - Mater. Umirovljena profesorica Gudelj i dalje radi s djecom s teškoćama u razvoju... [metakey] => Marija Maja Gudelj, Industrijsko-obrtnička škola Imotski, profesorica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162010.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162017.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162016.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162015.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162014.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162008.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/03\/26162006.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107","Braco \u0106osi\u0107"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marija Maja Gudelj na nastavi s u\u010denicama<\/p>","

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi<\/p>","

Fotografiju junaka Domovinskog rata Velimira \u0110ereka Sokola, profesorica Gudelj \u010duva u nov\u010daniku<\/p>","","

Marija Maja Gudelj pokazuje fotografiju na kojoj je njena u\u010denica<\/p>","","

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_26162010_1920.jpg":"1920x1080","k_26162010_1280.jpg":"1280x1280","k_26162010_1024.jpg":"1024x1024","k_26162010_640.jpg":"640x640","k_26162010_480.jpg":"480x480","k_26162010_340.jpg":"340x340","k_26162010_220.jpg":"220x220","o_26162010_1280.jpg":"1280x960","o_26162010_1024.jpg":"1024x768","o_26162010_640.jpg":"640x480","o_26162010_480.jpg":"480x360","o_26162010_340.jpg":"340x255","o_26162010_220.jpg":"220x165","h_26162010_1280.jpg":"1280x854","h_26162010_1024.jpg":"1024x683","h_26162010_640.jpg":"640x427","h_26162010_480.jpg":"480x320","h_26162010_340.jpg":"340x227","h_26162010_220.jpg":"220x147","pp_26162010_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162010_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162010_640.jpg":"640x814","pp_26162010_480.jpg":"480x611","pp_26162010_340.jpg":"340x432","pp_26162010_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162017_1920.jpg":"1920x1080","k_26162017_1280.jpg":"1280x1280","k_26162017_1024.jpg":"1024x1024","k_26162017_640.jpg":"640x640","k_26162017_480.jpg":"480x480","k_26162017_340.jpg":"340x340","k_26162017_220.jpg":"220x220","o_26162017_1280.jpg":"1280x960","o_26162017_1024.jpg":"1024x768","o_26162017_640.jpg":"640x480","o_26162017_480.jpg":"480x360","o_26162017_340.jpg":"340x255","o_26162017_220.jpg":"220x165","h_26162017_1280.jpg":"1280x854","h_26162017_1024.jpg":"1024x683","h_26162017_640.jpg":"640x427","h_26162017_480.jpg":"480x320","h_26162017_340.jpg":"340x227","h_26162017_220.jpg":"220x147","pp_26162017_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162017_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162017_640.jpg":"640x814","pp_26162017_480.jpg":"480x611","pp_26162017_340.jpg":"340x432","pp_26162017_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162016_1920.jpg":"1920x1080","k_26162016_1280.jpg":"1280x1280","k_26162016_1024.jpg":"1024x1024","k_26162016_640.jpg":"640x640","k_26162016_480.jpg":"480x480","k_26162016_340.jpg":"340x340","k_26162016_220.jpg":"220x220","o_26162016_1280.jpg":"1280x960","o_26162016_1024.jpg":"1024x768","o_26162016_640.jpg":"640x480","o_26162016_480.jpg":"480x360","o_26162016_340.jpg":"340x255","o_26162016_220.jpg":"220x165","h_26162016_1280.jpg":"1280x854","h_26162016_1024.jpg":"1024x683","h_26162016_640.jpg":"640x427","h_26162016_480.jpg":"480x320","h_26162016_340.jpg":"340x227","h_26162016_220.jpg":"220x147","pp_26162016_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162016_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162016_640.jpg":"640x814","pp_26162016_480.jpg":"480x611","pp_26162016_340.jpg":"340x432","pp_26162016_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162015_1920.jpg":"1920x1080","k_26162015_1280.jpg":"1280x1280","k_26162015_1024.jpg":"1024x1024","k_26162015_640.jpg":"640x640","k_26162015_480.jpg":"480x480","k_26162015_340.jpg":"340x340","k_26162015_220.jpg":"220x220","o_26162015_1280.jpg":"1280x960","o_26162015_1024.jpg":"1024x768","o_26162015_640.jpg":"640x480","o_26162015_480.jpg":"480x360","o_26162015_340.jpg":"340x255","o_26162015_220.jpg":"220x165","h_26162015_1280.jpg":"1280x854","h_26162015_1024.jpg":"1024x683","h_26162015_640.jpg":"640x427","h_26162015_480.jpg":"480x320","h_26162015_340.jpg":"340x227","h_26162015_220.jpg":"220x147","pp_26162015_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162015_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162015_640.jpg":"640x814","pp_26162015_480.jpg":"480x611","pp_26162015_340.jpg":"340x432","pp_26162015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162014_1920.jpg":"1920x1080","k_26162014_1280.jpg":"1280x1280","k_26162014_1024.jpg":"1024x1024","k_26162014_640.jpg":"640x640","k_26162014_480.jpg":"480x480","k_26162014_340.jpg":"340x340","k_26162014_220.jpg":"220x220","o_26162014_1280.jpg":"1280x960","o_26162014_1024.jpg":"1024x768","o_26162014_640.jpg":"640x480","o_26162014_480.jpg":"480x360","o_26162014_340.jpg":"340x255","o_26162014_220.jpg":"220x165","h_26162014_1280.jpg":"1280x854","h_26162014_1024.jpg":"1024x683","h_26162014_640.jpg":"640x427","h_26162014_480.jpg":"480x320","h_26162014_340.jpg":"340x227","h_26162014_220.jpg":"220x147","pp_26162014_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162014_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162014_640.jpg":"640x814","pp_26162014_480.jpg":"480x611","pp_26162014_340.jpg":"340x432","pp_26162014_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162008_1920.jpg":"1920x1080","k_26162008_1280.jpg":"1280x1280","k_26162008_1024.jpg":"1024x1024","k_26162008_640.jpg":"640x640","k_26162008_480.jpg":"480x480","k_26162008_340.jpg":"340x340","k_26162008_220.jpg":"220x220","o_26162008_1280.jpg":"1280x960","o_26162008_1024.jpg":"1024x768","o_26162008_640.jpg":"640x480","o_26162008_480.jpg":"480x360","o_26162008_340.jpg":"340x255","o_26162008_220.jpg":"220x165","h_26162008_1280.jpg":"1280x854","h_26162008_1024.jpg":"1024x683","h_26162008_640.jpg":"640x427","h_26162008_480.jpg":"480x320","h_26162008_340.jpg":"340x227","h_26162008_220.jpg":"220x147","pp_26162008_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162008_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162008_640.jpg":"640x814","pp_26162008_480.jpg":"480x611","pp_26162008_340.jpg":"340x432","pp_26162008_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26162006_1920.jpg":"1920x1080","k_26162006_1280.jpg":"1280x1280","k_26162006_1024.jpg":"1024x1024","k_26162006_640.jpg":"640x640","k_26162006_480.jpg":"480x480","k_26162006_340.jpg":"340x340","k_26162006_220.jpg":"220x220","o_26162006_1280.jpg":"1280x960","o_26162006_1024.jpg":"1024x768","o_26162006_640.jpg":"640x480","o_26162006_480.jpg":"480x360","o_26162006_340.jpg":"340x255","o_26162006_220.jpg":"220x165","h_26162006_1280.jpg":"1280x854","h_26162006_1024.jpg":"1024x683","h_26162006_640.jpg":"640x427","h_26162006_480.jpg":"480x320","h_26162006_340.jpg":"340x227","h_26162006_220.jpg":"220x147","pp_26162006_1280.jpg":"1280x1628","pp_26162006_1024.jpg":"1024x1303","pp_26162006_640.jpg":"640x814","pp_26162006_480.jpg":"480x611","pp_26162006_340.jpg":"340x432","pp_26162006_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6142473 Threads: 84 Questions: 1113256547 Slow queries: 0 Opens: 206454 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 181.239 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9997027 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/ucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju-1349914 [printLink] => /dalmacija/zagora/ucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju-1349914?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 741065 [name] => Marija Maja Gudelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-19 15:40:24 [main_article_id] => 0 [alias] => marija-maja-gudelj [link] => /tag/marija-maja-gudelj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 675600 [name] => Industrijsko-obrtnička škola Imotski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-27 14:20:12 [main_article_id] => 0 [alias] => industrijsko-obrtnicka-skola-imotski [link] => /tag/industrijsko-obrtnicka-skola-imotski ) [2] => stdClass Object ( [id] => 300135 [name] => profesorica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => profesorica [link] => /tag/profesorica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA MAJA GUDELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Učenici iz imotske Obrtničke zovu je Mater; njihova umirovljena profesorica i dalje radi s djecom s teškoćama u razvoju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3102 [name] => Braco Ćosić [username] => braco-osi [email] => braco-osi@sd.hr [password] => $2y$10$pEponZKy.W19MPkYSiqkv.Ry0kcdLRFTGG/t9C4UByKUQ844ONGGm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/braco-cosic-3102 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1620 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4d8d94f509304aa7a3170709916b5103?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162010.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Braco Ćosić [mainImageDesc] =>

Marija Maja Gudelj na nastavi s učenicama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162010.jpg [title] =>

Marija Maja Gudelj na nastavi s učenicama

Braco Ćosić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162017.jpg [title] =>

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162016.jpg [title] =>

Fotografiju junaka Domovinskog rata Velimira Đereka Sokola, profesorica Gudelj čuva u novčaniku

Braco Ćosić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162015.jpg [title] => Braco Ćosić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162014.jpg [title] =>

Marija Maja Gudelj pokazuje fotografiju na kojoj je njena učenica

Braco Ćosić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162008.jpg [title] => Braco Ćosić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/03/26162006.jpg [title] =>

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ime joj je Marija Maja Gudelj. Profesorica je hrvatskog i ruskog jezika. Daleke 1979. godine, čim je diplomirala, zaposlila se u srednjoj školi u Imotskom. Kasnije je predavala u Industrijsko-obrtničkoj školi, a prije godinu dana je i umirovljena. No Marija Maja Gudelj i dalje radi četiri sata kao asistentica u istoj školi, i to s učenicima s teškoćama u razredu. Upravo ta vrsta rada joj je i glavna preokupacija. Da je tomu tako, govore nadimci koje su joj davali i daju učenici i kolege od rujna 2013. godine, kada je dobila mjesto razrednice u odjeljenju za učenike s teškoćama u razvoju.

Tako razrednicu koja uči i odgaja učenike s teškoćama u razvoju Industrijsko obrtničke škole zovu, pazite sad: Majka Tereza, Majica razrednica, naša mater, naša dobrica, mater s tisuću ljubavi, naše sunce, dobrica s tisuću ljubavi… Tepa joj se zbog iznimne ljubavi koju pruža najpotrebitijima među nama. Sve su nam to ispričali đaci koje smo zatekli na hodnicima škole u kojoj radi omiljena profesorica. O njoj se, shvatili ste, govori samo u superlativima. Učenici je naprosto obožavaju.

Sasvim slučajno nabasali smo na djevojku iz suprotne smjene kojoj ne predaje Marija Maja Gudelj.

- Mislite na profesoricu Maju iz Obrtničke? Njezini je učenici zovu Mater. U nje vam nitko nikada nije "tresnuo" niti otišao na popravni, a opet, ako i izađu pred komisiju, znaju gradivo. Nauči ih ona sve. E, da je meni takva - veli naša sugovornica.

---

image

Marija Maja Gudelj pokazuje fotografiju na kojoj je njena učenica

Braco Ćosić
---

Postoji li, dakle, ljepši način na koji možemo započeti priču o poznatoj profesorici koju vole ama baš svi Imoćani: đaci, njihovi roditelji i Majine kolegice i kolege, jer je radeći s učenicima s teškoćama u razvoju u toj maloj sredini itekako ostavila traga. On je toliko dubok, da se, vjerujemo, neće izbrisati ni kada jednog dana zaista bude bude u pravoj mirovini, kada se, što se kaže, konačno rastane od ploče i krede.

Čini nam se, po onomu što se o njoj govori, da je profesorica Gudelj doktorirala na poznatoj imotskoj narodnoj poslovici: "Ljubav i dobrota ženi su najvažnija dota."

Pomoć i strpljenje

- Ovako, odmah napišite da meni ova djeca s kojima radim već jedanaestu godinu jednostavno produžuju život. Rad s njima za mene je dar Božji. To vam govorim iskrena srca i spremna sam to ponoviti pred svima - kaže profesorica Gudelj kad smo je upitali kako se radi s djecom kojoj je potrebna daleko veća pomoć i strpljenje nego s učenicima koji nemaju tu vrstu problema. I kako to da je tako silno vole i o njoj govore sve najbolje, nadmećući se međusobno tko će izmisliti bolji nadimak, sve topliji, miliji i slađi od prethodnoga.

- A što vam ja znam - skromno će - meni je recimo nadimak Majice razrednice bio još iz onoga vremena, s početka rada s tom djecom, a kada me je na to mjesto imenovao tadašnji ravnatelj prof. Momir Karin. Toliko mi je taj nadimak simpatičan da ga i danas često ponavljam. Tada sam im bila razrednica i do današnjih dana kroz moje ruke prošlo je 35 mojih dragih učenika. Svi, ama baš svi, a bilo je tu i onih s Downovim sindromom, autizmom i s još nekim poteškoćama, bili su i ostaju kao moja djeca. Ne apostrofirajući sebe, mislim da se čovjek s tom ljubavlju treba roditi, nositi to u srcu i duši, a da bi se kompletno uklopio u njihov život, razmišljanje i rad, njihove potrebe. Mislim da sam mnogo toga što pedagoškog, što iz kućnog odgoja, ali i samom genetikom, naslijedila od svoje pokojne majke koja je također godinama bila prosvjetna djelatnica, i o kojoj mi neki sada već stariji Imoćani pričaju samo lijepo. Uh, to me uvijek strese oko srca, pa zaplačem te pomislim; hajde, Maje, budi ti korak ispred svoje majke i toj djeci svakim danom još privrženija - osjećajno će prof. Marija Maja, koju smo zatekli u posebnoj prostoriji gdje su učenici s teškoćama u razvoju upravo trebali obaviti praktični rad po programu za zvanje pomoćni kuhar i slastičar.

---

image

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić
---

Poljubac za profesoricu

S njom je i prof. Nikola Dragun, koji nam je cijelo vrijeme sipao komplimente za svoju stariju kolegicu, hvaleći se da je on zadužen za nadimak Majka Tereza.

Dok pričamo, u razred ulaze učenici. Uredno je pozdravljaju. Odjednom; gle čuda: svaki od njih odloži svoju opremu pa redom dolaze do profesorice: neki je poljube, djevojke zagrle, a ona s osmijehom svakoga od njih oslovi imenom i upita ga kako je, je li dobro spavao/la, jesu li gledali televiziju...

Nakon te ganutljive uvertire, započeo je i praktični dio nastave, uz obvezno profesoričino kretanje od klupe do klupe. Profesor Dragun objašnjavao im je stručni dio. Kad je školski sat završio, ista slika kao s njegova početka: zagrljaji, pa poljupci i želje da se idući vikend provede ugodno, u sreći i veselju.

I kada profesorica konačno sjedne da dovršimo započeti razgovor o njezinu radu, vidimo joj suze u očima. I to one krupne. Zašto?

- Ma ovako vam je svaki dan, to ja jednostavno ne mogu opisati. Suze same dođu jer mi već evo sada fale ta draga djeca, oni su kao moji sinovi i kćeri. I tako bi zajedno bila s njima i ovaj, i iduće vikende, i svaki dan. Oni su moja, a ja, kažu, njihova utjeha. Pa zar to nije Božji dar - veli prof. Marija, pa nastavlja u dahu: "Evo, koliko već dugo s njima radim, još tamo od 2013. godine, i nikada ni dana nisam bila na bolovanju, a odlazak iz škole doma, gdje dakako i kao roditelj i kućanica imam svoje obveze, za mene je tužan. Kroz ovih jedanaest godina imala sam bezbroj slučajeva da bi neki učenik ili učenica koje vodim iz nekog razloga ostali bez prijevoza. Ja vam nemam auto i onda zovem okolo. Prvo se sjetim ravnatelja profesora Karina koji je bezbroj puta svojim autom odvezao tu djecu do kuće, ali neće oni s njim sami, bez mene. Pa onda ja s njima na zadnjem sjedalu, oni radosni dođu doma, a meni puna duša. Da ne govorim da su i moji kolege iz škole isto to radili, posebno ističem profesoricu Ivanu Gudelj. I onda bih doma došla kasnije, no sretna da sam ih sve otpratila kućama. A onda poslovi po kući, da bi iza večere počeo zvoniti mobitel. One prve generacije zvale bi me na fiksni, ove sada na mobilni - sa sjetom će.

- Vidite - pokazuje profesorica imenik na mobitelu - imam sve njihove brojeve. Danas je pored sms-a i WhatsAppa puno lakše. Dopisujemo se, pričamo o svemu: što su radili, jeli, gdje su bili. I tako vam je iz dana u dan; Josipa iz Gruda čak mi zapjeva pjesmu preko mobitela. Pa gdje su pusti razgovori s Lucijom, Ivanom, Danijelom, Petrom, Mirkom iz Sovića, Matejom, Anđelom, Lovrom jednim i drugim, Antom, Mijom... Tko god zovne, ja s njim popričam. Moja Josipa mi šalje slike hajdukovaca za koje navija pa sam i ja postala vatreni navijač Hajduka. Onda im nakon svega zaželim laku noć. I tako iz dana u dan kako s onim starim, tako danas s novim generacijama. Znate, s njima samo raditi u razredu školski sat ili dva nije ništa. Njima morate biti predani svaki dan, i to 24 sata. To je ono: ili to imaš u sebi ili nemaš - veli.

Polako, tiho, strpljivo

Zapravo, kad nisam radila s učenicima s teškoćama u razvoju, već kao profesorica hrvatskog i prije ruskog jezika, uvijek me nešto vuklo prema lošijim đacima, lošijim bilo kad su školske obveze u pitanju ili disciplina. U zbornici bi kolege rekli; dajte taj slučaj našoj Maji i ne brinite. I onda bih ja s njima na lijepo, razgovorom, iz dana u dan, iz sata u sat: tiho i polako. Strpljivo. I uvijek bih uspijevala da na kraju budu dobri i poslušni. Nikad kod mene učenik nije pao na popravni, izgubio godinu, ali nije ni izišao iz razreda a da nije naučio gradivo za prolaznu ocjenu. Učili su, kažu, jer su me voljeli. E, pa kada je tako, velim sebi, moram biti s njima na ti - kaže naša sugovornica.

---

image

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić
---

Profesorica Gudelj radi s nikada većim brojem učenika s teškoćama u razvoju. Riječ je o njih petnaest no, kako ističe, ne predstavlja joj to nikakav problem. Njezin kolega Dragun tvrdi da nakon obuke, posebno kad je riječ o pomoćnim kuharima i slastičarima, uvijek bude i po nekoliko njih koji su istog trena spremni raditi bilo gdje u restoranima ili hotelima. To potvrđuje i profesorica Gudelj.

- Da, osobno sam bila kod imotskog gradonačelnika i uvjerila njega i ravnateljicu vrtića da bez brige mogu zaposliti dvije moje učenice te da glavom garantiram da će obaviti svoje poslove odgovorno i na vrijeme. Poslušali su me i evo njih dvije sada rade u imotskom dječjem vrtiću, svi su njima zadovoljni. Taj hendikep koji imaju, s kojim su se rodili i s kojim će živjeti cijeli svoj život, itekako se može regulirati pažnjom i ljubavlju u radu s tom djecom. Rekoh; ovaj ću posao raditi dokle god me budu trebali u mojoj školi - veli nam na rastanku Majica razrednica, Majka Tereza, mater s tisuću ljubavi. Žena nad ženama.

---

image

Fotografiju junaka Domovinskog rata Velimira Đereka Sokola, profesorica Gudelj čuva u novčaniku

Braco Ćosić
---

---

Suze za učenika Sokola, palog branitelja Vukovara

Profesorica Marija Maja Gudelj ima još jednu veliku vrlinu: redovita je darivateljica krvi. S ponosom nam pokazuje iskaznicu. Do sada je dala krv 25 puta i kada god treba pomoći - tu je. Dvije akcije nisu joj unesene u iskaznicu.

U svom novčaniku drži i jednu sliku. Kada ga god otvori i pogleda fotografiju, teško joj je. Fotografija je to junaka Domovinskog rata i branitelja Vukovara Velimira Đereka Sokola, koji je poginuo braneći grad. Velimir je bio njezin učenik i kako nam kaže, nikada u školu nije došao i iz nje otišao doma, tamo još prije Domovinskog rata dok mu je predavala hrvatski i ruski, a da ga nije poljubila. Bio je tako dobro, lijepo i umiljato biće, da ga se svako malo sjeti, a suze same poteku.

---

---

image
Braco Ćosić
---

---

Uspomene za cijeli život

Posebna priča i sjajni doživljaji koji i dandanas, kada ih sretnem s roditeljima, prepričavam, svakako su njihovi maturalni plesovi. U sjećanje su mi se urezale prve toalete i haljine na mojim djevojkama, odijela s kravatama kod mojih momaka koji su postali veliki ljudi. Uvijek plešem s njima, veselim se; prava ludnica bude na tim svečanostima. Dobro se umorim jer, zamislite, njih bude desetak, a baš svatko hoće plesati sa mnom, pa cijelu večer provedem na podiju. To vam je tek jedan kamenčić u tom mozaiku ljubavi koju morate pružiti toj djeci. Bilo je, nažalost, i tužnih trenutaka, kada je jednom mom dragom učeniku umrla majka. U sprovodu on, dakako, uz mene, a meni... Meni se srce para.

---

---

Nezaboravni rođendani

A gdje su tek njihovi rođendani; eh; to vam je sve duplo podcrtano u mome kalendaru. Sve se zna kad je čiji. Čestitam im, često i odem na proslavu, moram doći kad zovu preko roditelja. Jednom sam ne zaboravila, već sam bila u nekom poslu, kad mi na vrata banuše dvije učenice. Nose tortu i svijeće. Zamislite, nisu rođendan htjele proslaviti kod kuće, već u mojem društvu, i kod mene doma. Kako ne bih onda plakala od sreće, i kako ne voljeti tu djecu? Kada ih vidim vani s roditeljima, kažem da bismo morali na pizzu ili ćevape. I odmah im vidim radost u očima, pa i odemo kako je predloženo. Hoće roditelji platiti, ali nema toga, ja sam s njima: najedemo se, popijemo sok, i eto: to je velika radost mojim đacima, a meni još i veća.

Znate, prema njima morate biti pažljivi, tihi, suzdržani, plemeniti. Jednom su mi javili da učenik pravi problem u hodniku. Bila je zapravo bolest u pitanju koja je kod njega izazivala malo agresije. Došla sam do njega, zagrlila ga i šapnula mu na uho da to što radi nije u redu, i da me posluša jer ga najviše volim na svijetu. I onda on krene sa mnom i govori da ga svi čuju: "Sad više neću ništa loše radit jer ću to učinit zbog moje Majice razrednice". Eto, takva su vam ta djeca kada ste s njima onakvi kakvi oni žele da budete.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić Braco Ćosić
Braco Ćosić

Marija Maja Gudelj na nastavi s učenicama

Braco Ćosić

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

Braco Ćosić

Fotografiju junaka Domovinskog rata Velimira Đereka Sokola, profesorica Gudelj čuva u novčaniku

Braco Ćosić

Marija Maja Gudelj pokazuje fotografiju na kojoj je njena učenica

Braco Ćosić

Profesorica Gudelj je dobrovoljna darovateljica krvi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/ucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju-1349914 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d58461b0bb634a4bc35aa6164081cc33c4d8831 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U%C4%8Denici+iz+imotske+Obrtni%C4%8Dke+zovu+je+Mater%3B+njihova+umirovljena+profesorica+i+dalje+radi+s+djecom+s+te%C5%A1ko%C4%87ama+u+razvoju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju-1349914 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fucenici-iz-imotske-obrtnicke-zovu-je-mater-njihova-umirovljena-profesorica-i-dalje-radi-s-djecom-s-teskocama-u-razvoju-1349914 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MARIJA MAJA GUDELJ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
ZagoraMARIJA MAJA GUDELJ

Učenici iz imotske Obrtničke zovu je Mater; njihova umirovljena profesorica i dalje radi s djecom s teškoćama u razvoju

Piše Braco Ćosić
23. prosinca 2023. - 19:17

Ime joj je Marija Maja Gudelj. Profesorica je hrvatskog i ruskog jezika. Daleke 1979. godine, čim je diplomirala, zaposlila se u srednjoj školi u Imotskom. Kasnije je predavala u Industrijsko-obrtničkoj školi, a prije godinu dana je i umirovljena. No Marija Maja Gudelj i dalje radi četiri sata kao asistentica u istoj školi, i to s učenicima s teškoćama u razredu. Upravo ta vrsta rada joj je i glavna preokupacija. Da je tomu tako, govore nadimci koje su joj davali i daju učenici i kolege od rujna 2013. godine, kada je dobila mjesto razrednice u odjeljenju za učenike s teškoćama u razvoju.

Tako razrednicu koja uči i odgaja učenike s teškoćama u razvoju Industrijsko obrtničke škole zovu, pazite sad: Majka Tereza, Majica razrednica, naša mater, naša dobrica, mater s tisuću ljuba...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 04:19