StoryEditor
Zagorasedmadest ljudi

Vrijedne ruke odazvale se akciji ‘Zasadi stablo, ne budi panj‘: ‘Zelenit će se naš Vrgorac‘

Piše Branko Radonić
11. ožujka 2021. - 13:00
Sudionici velike zelene akcijeJure Divić

Već drugu godinu za redom građani vrgorskog kraja pridružili su se nacionalnoj zelenoj akciji nazvanoj "Zasadi stablo, ne budi panj", ali ovoga puta u rekordnom broju. Više od 70 ljubitelja prirode, među kojima su bili planinari HPD "Vrgorac" i HPD "Čubrijan" Rašćane, članovi zajednice "Papa Ivan XXIII." s Velikog Prologa i Oraha, učenici i mentori Osnovne škole "Vrgorac" i Srednje škole Tina Ujevića, DVD Grada Vrgorca, djelatnici "Gradske čistoće", djelatnici Grada Vrgorca i Turističke zajednice grada Vrgorca te vrijedni građani volonteri, prošle subote sadili su na nekoliko lokacija. Više od stotinu sadnica borova pinjola zasađeno je na brdu Maskara iznad Vrgorca, dvadesetak kostela na platou pored gradskog groblja na Žbarama te ispred sportske dvorane, dok su neke sadnice kostela ukrasile i vrgorsku Pijacu, a sadilo se i ispred osnovne i srednje škole.
Komunalni redar Željko Erceg-Kokić, koordinator akcije u ime Grada Vrgorca, nije krio zadovoljstvo rezultatima akcije.

– Sedamdeset ljudi nije malen odaziv za jedan Vrgorac. Zahvaljujem svima koji su danas došli, udrugama, službama, građanima. Zbog velikog odaziva na području županije ovaj cijeli mjesec bit će mjesec sadnje, pa ćemo i mi tijekom ožujka nastaviti s ovakvim aktivnostima – istaknuo je Erceg-Kokić.

Rad s djecom

Subotnjoj akciji u rekordnom broju odazvali su se i vrgorski planinari, članovi dvaju planinarskih društava "Vrgorac" i "Čubrijan". Koordinator planinara Nikola Jurić također je iskoristio priliku te pohvalio akciju kao iznimno vrijednu za planinare koji se, kako navodi, i prema statutu brinu za obnavljanje šuma i održavanje planinarskih putova, a želja im je da ovakvih akcija kroz godinu bude još više. Zajednica "Papa Ivan XXIII." uključila se u akciju sa svojih 15 članova, a Željko Ravlić, inače asistent u Zajednici, govori nam kako svim njihovim korisnicima odlasci u prirodu mnogo znače, pa je jedan od načina rehabilitacije zasigurno i uključivanje u ovakve akcije.

U sklopu nekoliko europskih eTwinning projekata u ovu zelenu akciju velikodušno su se uključili učenici Osnovne škole "Vrgorac" i učenici Srednje škole Tina Ujevića zajedno sa svojim mentorima, nastavnicima i stručnim suradnicima te su zasadili nekoliko maslina, kostela, lipa i ukrasnog drveća i bilja u svojim školskim vrtovima.

– Naša škola je i ekološka škola pa uvijek s djecom radimo na osvještavanju važnosti zaštite okoliša i ekologije, stoga smo se rado odazvali pozivu – kaže nam Mone Ademi, pedagoginja u Osnovnoj školi "Vrgorac".

Profesorica Nikolina Šalinović Pivac u ime tima Srednje škole Tina Ujevića, kojima je ova aktivnost početak rada na eTwinning projektu "Think Green", također ne krije zadovoljstvo uključivanjem srednjoškolaca u ovakve zelene projekte.

Osim vrgorskih udruga i ustanova, u akciju sadnje uključili su se i građani. Jedna od njih je i Dora Divić koja redovito volontira gotovo na svim gradskim akcijama.

Nastavimo i dogodine

– Stvarno mi je drago da se ovakva akcija pokrenula u Vrgorcu, a osim sadnje, još je važnije da se uspjela počistiti značajna količina otpada. Moja sestra i ja gotovo svakodnevno šetamo Maskarom i koliko god se trudimo skupiti smeće, to je ipak nemoguće bez jedne ovakve organizirane akcije. Stoga, kao građanka zahvaljujem svima koji su danas sadili, čistili, lopatali po brdovitom terenu. Nadam se da ćemo dogodine tako po ciloj našoj Vrgorskoj krajini, a ne samo u Vrgorcu – veli Dora, inače turistička vodičica u Vrgorcu.

Nakon sadnje, Turistička zajednica grada Vrgorca je za sve sudionike organizirala marendu, koja se uz poštovanje epidemioloških mjera servirala u Gradskom parku. Zelena akcija sadnje stabala nastavit će se i tijekom ovog mjeseca, ali u nešto manjem obimu, kada će se zasaditi kostele na vidikovcu na ulazu u Vrgorac, te osam stabala murvaca koji će budućim generacijama krasiti vrgorski gradski Korzo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2021 19:14