StoryEditor
Zagorabravo!

Za mirovinu treba početi štedjeti dok si mlad: učenici Srednje škole ‘Tin Ujević‘ iz Vrgorca pobijedili na natječaju ‘Osiguraj svoju budućnost‘

Piše Ljubica Vuko
26. ožujka 2021. - 13:38

Video rad učenika Srednje škole „Tin Ujević“ iz Vrgorca pobijedio je na natječaju „Osiguraj svoju budućnost“ koji je u povodu obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca provela Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa). Najbolji rad, odnosno škola, osvojio je nagradu – pametnu ploču.

Kako su izvijestili iz Hanfe, na natječaju su sudjelovali srednjoškolci iz svih krajeva Hrvatske slanjem kratkog video rada na temu štednje za budućnost i mirnu starost. Prilikom ocjenjivanja radova tročlana komisija Hanfe vrednovala je kreativnost i inovativnost u izražavanju, ali još više i razumijevanje i prezentaciju problematike štednje za budućnost i mirovinu. Natječaj je raspisan kako bi se mladi educirali i kako bi ih se potaknulo na razmišljanje o financijama.

U petak je održana online svečanost proglašenja pobjednika te je uz pobjednički rad prikazan i video prilog u kojem su se mogla čuti razmišljanja srednjoškolaca o tome kakvo im je bilo iskustvo snimanja videa te kako promišljanju štednju za svoju budućnost i treba li više financijske edukacije u školama.

Pobjedničkom timu čestitao član Upravnog vijeća Hanfe, Jurica Jednačak koji je zahvalio svima na sudjelovanju i tome što prepoznaju važnost financijske edukacije kao važne stavke za budućnost.

- Zaštita potrošača jedan je od važnih ciljeva Hanfe, a najbolji način njihove zaštite je financijska edukacija. I ovakve akcije jedan su od načina doprinosa Hanfe toj edukaciji.– kazao je Jednačak.

Predstavnik škole, profesor predmeta ekonomske i pravne grupe u nagrađenoj Srednjoj školi „Tin Ujević“ iz Vrgorca, Slaven Tolić istaknuo da je financijska pismenosti, uz čitanje i pisanje, jedna od najvažnijih vještina koju bi učenici trebali usvojiti već tijekom školovanja.

Pritom je naglasio da se njihova škola vrlo rado uključuje u natječaje i edukativne aktivnosti, ali i da sami učenici ekonomskih predmeta svoje znanje putem predavanja prenose svojim kolegama strukovnih smjerova koji nemaju ekonomske predmete u svom školovanju.

-Uvijek dajemo sve od sebe kada sudjelujemo na natječaju i drago nam je da smo osvojili nagradu. Dobivena pametna ploča bit će vrlo korisna u našoj školi. Živimo u suvremeno doba i u svakodnevnom je radu potrebno koristiti nove tehnologije jer nam one pomažu da budemo još bolji- kazao je profesor Tolić.

Učenik četvrtog razreda Srednje škole „Tin Ujević“, Blago Lukšić, koji je svoja informatička znanja iskoristio da bi montirao i izradio nagrađeni video, što je bio dosta zahtjevan proces, kazao je da je izrađujući video naučio dosta o financijskoj pismenosti te da je shvatio da za budućnost i mirovinu treba početi štedjeti što ranije, još dok smo mladi.

Iz Hanfe javljaju i kako su se, osim raspisivanjem nagradnog natječaja za srednjoškolce, u obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca uključilii i brojnim drugim aktivnostima.

U suradnji s Hrvatskim uredom za osiguranje (HUO) organizirana je online konferencija: „Budućnost životnog osiguranja: Novi koncepti za okruženje dinamičkih promjena“ na kojoj se raspravljalo o trendovima i izazovima u tom sektoru. Uz to, pokrenuta je i serija edukativnih online radionica u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), namijenjenih malim i srednjim poduzetnicima.

Prva takva radionica održana je 24. ožujka, a tema predavanja bio je Akcijski plan Europske komisije za stvaranje Unije tržišta kapitala s naglaskom na informiranje poduzetnika o otvaranju prilika da na jednostavniji i praktičniji način krenu u prikupljanje kapitala putem burze, a koji će im, kako navode u Hanfi, zasigurno dobro doći za jačanje poslovanja u postcovid vremenima.

Početkom Svjetskog i Europskog tjedna novca održana je i javna online prezentacija na temu „Psihološki aspekti u investicijskim odlukama“ tijekom koje se moglo naučiti više o bihevioralnim financijama, znanosti koja povezuje neuroznanost, ekonomiju i psihologiju te razumjeti kako, kada i zašto donosimo životne i financijske odluke.

Dva dana kasnije, održana je online debata sa studentima Ekonomskog fakulteta u Rijeci, na temu „Alternativno vs bankovno financiranje“. Za taj projekt studentima su mentori bili stručnjaci iz Hanfe i HNB-a koji su ujedno i moderirali debatu. Tom prilikom studenti su zastupali i predstavili alternativno, odnosno bankovno financiranje, prednosti i nedostatke, i to u tri kategorije: obrazovanje, poslovni poduhvati i životne potrebe.

Uz sve navedeno Hanfa je u suradnji s Ministarstvom financija, ali i Hrvatskom gospodarskom komorom u sklopu zajedničkog projekta „Financijska pismenost – više znamo, bolje razumijemo“ održala i on-line predavanja na kojima su sudjelovale škole širom Hrvatske, od Zagreba, Rijeke, Otočca, Plitvičkih jezera i drugih. Riječ je o zajedničkoj edukaciji od strane Hanfe, HGK, HNB-a i predstavnika komercijalnog sektora – banaka, osiguranja i društava za upravljanje investicijskim fondovima, navedeno je u priopćenju.

item - id = 1086857
related id = 0 -> 1146888
related id = 1 -> 1147435
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 23:42