stdClass Object ( [id] => 1064478 [title] => Zlo i naopako u Kokorićima: Voda se povlači, a problemi nadiru. Propalo je ljudima imanje i stanje. Evo nam ni kokoši od stresa više ne nose jaja... [alias] => zlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja [catid] => 251 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Divljih šipaka ljutuna eno još na golin granama. Raspukli se suše, niko ih neće, a kažu da  je od njih dobar sok. A može i rakija! Ili sirup. Imaju stare bračke švore ricetu kojon su kripile slabokrvnije pope u stara doba...

Ali, bogme, Mati nije do šipaka, pune su mu oči suza. Znat ćete koji je Mate, oni iz Kokorića, viđali ste ga po televiziji. Pervan. Ko i ostali iz mista. Eto, onda da znate – Mate je u utorak prvi put nakon 11 dana uša u poplavljenu kuću. Doveli ga brodon momci iz HGSS-a, drugačije ne može. Uštekali se i mi.

-  Ovo smo ciglenin blokovima i purpjenon nikidan zaziđali balkonska vrata i ulazna vrata na spratu. Da zaštitin kuću, a đavla san zaštitija, propade sve, govori nesritni Mate.

Nije lipo gledat čovika u takoj nevolji. Ponija je sikiru i junački udara po matunima. Ne da se ona pjena, sva se skočenila. Mlate i gorski spasitelji, petorica iz splitske, makarske i orebičke stanice. Lete komadi cigle svukud, ali isto momci paze da šćeta ne bude veća. Na koncu je popustilo i otiče voda s Matina sprata.

- Odstupi, Sotono vodena! - viču spasitelji.

- A šta san dočeka, najprije san ziđa da voda ne uniđe u kuću, sad razbijan da izađe. Eno plivaju slike s ćerina mi vinčanja – viče Mate i pruža ruku pa vata album iz kojega je već otplivalo više fotografija.

---

---

Ne može bit tužnije i jadnije. U kužini na gornjemu katu privrnut frižider, laminat u trišnjinu dezenu diga se u zrak, nema od njega ništa. U vazi u dnevnome boravku plastični tulipani. E, oni se nisu obisili. Na vratima naljepnice s blagoslova. Zadnja je od ove godine: slika Svete obitelji, poruka 'Mir i blagoslov', 2020, GMB. To ko Gašpar, Melkior i Baltazar, Tri kralja. A u kući pod nama još četri metra vode.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

S kraja viče Matina žena Ankica:

- Ispod kreveta vidi, di ti je ona ćaćina kutijica, ima radna dozvola, pa je uzmi. Drugo ostavi sada sve, nek stoji...

Voda se povlači, a problemi nadiru

- Više je vode unutra nego vani, ko kad je opa vodostaj vani, a ono iznutra nije ni moglo oteć jer smo zaziđali – vidi Mate svoje jade.

- Voda se povlači, a problemi nadiru – vide i gorski spasitelji.

- A u nedilju je pop drža misu ovde nasrid vode. Iz broda. Don Pava. Bija mu je i crkovni dekan iz Splita – kaže Mate.

Nema se više šta, prozori su otvoreni, voda je sa sprata sad otekla, a doli je još sve poplavljeno u prizemlju. Odrišili smo cimu s balkonske ograde i gonimo dalje. Mate vrti glavon i moli timunjera da ne zaboravimo obać meso u dimnoj kužini malo dalje.

- Ma, ko smi meso zaboravit, moj Mate – govori kormilar i okriće pentu.

Prišli smo prozorčiću, gleda Mate – dobro je, eno osoljena mesa u velikoj plastičnoj kaci, a bija je cili gudin od 150 kila. Ajde, bar štogod...

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

'Nami triba probit tunel!'

Štete su goleme, niko se još ne usuđuje ni nagađat kolike. Govori Mate, svu bi štetu alalija da se dogodi samo jedno:

- Vako napiši: nami triba probit tunel, jedno 300 metara dug, iz naše Bunine u susidni Kutac. Jedini je to spas za Kokoriće. Ja ne znan koje to sve druge tunele oni sad spominju. Ovoga je zadnji put spominja Alberto Fortis, oni putopisac stari. A i car Frane Josip naručiva je vino i slatku ribu odavle mu donesu. Bija je prijatelj i s našin vojvodon Antunon Prvanon Pržon!

S tin tunelon slaže se i Zvonko Pervan, vlasnik etno-sela Kokorići:

- To je jedno sedan, osan milijuna kuna investicije, imademo mi i nacrte. Nama je to interventna mjera. Nek sad naša lipa Hrvatska pomogne. Naših je momaka 38 bilo u gardi, iz svake kuće po neko. Ovi političari spominju taj neki tunel skuplji od sto milijuna kuna?! Da ne misle oni na oni zamišljeni cestovni tunel iz Ravče u Drvenik, ja se njima čudin! Vatrogasna mjera sada nama triba u Kokorićin, ovi tunel ovde.

Čovika fali cilo selo, pomaže komu god triba, ustupija je susidima svoje kuće na suvome dilu mista, a i hotel u Vrgorcu. U njegovin kućama noće i spasitelji. Proletija je uto neki general Turkalj s grupicon vojnika. Viodi ih vrgorački gradonačelnik Ante Pranić u obilazak. Da vide kako će pomoć selu.

- Šta će nan general ako strojeve ne dovozi, nije nama sad do činova, nego triba mehanizacija doć da nan osigura i naspe put za nuždu, da moremo prić kopnu – viče Zvonko nekome na mobitel.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

'Sad smo prvi red do mora'

Nisu Kokorićani nezahvalni, nego valja šta prije spašavat stvar. Triba dezinficirat, septičke jame su tu bile, sve se sad izmišalo, pa i pesticida sigurno ima, veliko smeće se nakupilo i gomila stvari iz kuća za bacit na deponiju.

Prid Zvoninon konobon, koja je isto plivala, sidimo uz ogradu na klupici. Tu je bila bašta, terasa, štekat, kako oćete. Sad je ko na rivi.

- Sad smo prvi red do mora... Ovo doli u dubini bilo je bućalište, malo dalje jagode – tumači Zvonko.

Svit je rastvorija sve živo, garaže, podrume, prozore, vrata, kapunjere. Suši se i roba po sušilima, ali ko će tek kuće osušit, boga pitaj... U debelome osinju je misto. Nema vele sunca zimi: digne se u deset i zađe u jedan, dva popodne. Iznija je isto narod stvari, eno plinske grijalice, mokra su drva za loženje, vitri se posteljina priko prozora, jedan skuter cidi se u garaži, na stočiću boca rakije i orahovice, komadi namještaja, autosicevi, veliki stojeći aparat za kavu i čaj, ko po firmama šta bude...

Daleka obala, teško se drugačije može krstit odsičeni dija Kokorića. Kad je ono u Kapetanu Mikuli Malome jedan Ličanin u zbjegu prema Visu pita mornara na brodu koliko još ima do toga otoka, pa čuja odgovor da i nema tako puno, ovako je prokomentira:

- E, da je suvo, udarija bi ja pješke!

---

image
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
---

'Dite od godinu dana san mora spašavat'

Do te daleke kokorićke obale moglo bi se na noge seoskon stazon, al bi tribala dobra ura vrimena. Popriko brodon, nema sto metara. Tamo nas čekaju Frane Pervan i mladi tigrasti mačak Riki. Ne da se dirat, a stalno je s čeljadi po kući. Ima je Riki i brata do nikidan.

- Eno ga je voda izbacila malo dalje. A sad, je li se otrova, pa udušijo u ovome jadu, ili šta je bilo, pojma neman – govori Frane.

Njegova kuća nije prva do 'mora', nego je duboko u vodi:

- Kad ovo sve vidin kako je, ne bi mu na otoku živija za sve pare. Podrum mi je još potopljen, a i kat je popliva. Šteta mi je prvo psihička. Dite od godinu dana san mora spašavat, Lukas mu je ime, ženu i mater. Sad su u Vrgorcu, Povlačili smo se iz prostorije u prostoriju dok se moglo... Eto, u petak mi je izaša majstor, koji dan prije poplave, taman bija kompletira kupatilo. Novo. Kuhinja isto, prije misec dana uređena, komplet sad otišla. Jedino smo nešto namještaja spasili.

Kad ga upitaš oće li država išta pomoć, čovik se nasmije. Znamo i sami, ali evo kako je to Frane sročija:

- I ovo san sve sam napravija, pa ću i obnavljat koliko stignen. Ne mogu ja njih sad čekat. Ima ona stara, čekaj kenjče da trava nareste. Uto će i krepat. Ako išta ikad stigne – dobro je, ali mislin da će prije ljudi jedni drugima priskočit u pomoć, nego što ćemo dočekat državu.

Kažu Pervani da ako država nije u stanju obnovit to malo kuća, kako će Zagreb i ono što je u njemu stradalo u potresu. Lipo se vidi, stare kuće u Kokorićima rađene su na glavici i na povišenu terenu. I nisu nikad plivale. Ove novije su, brate, nisko, u polju. Vide to mištani, ali ovakve poplave nije bilo pedeset godina, pa Mate kaže da se nisu nadali repetama:

- Ja san moju napravija imade četrdeset godina. A di ćeš i radit, moraš na svomu, nećeš na tuđemu. Mislija san da neće više velika voda naić. I još nešto, prije je puno brže oticala. Dok nisu mikseri zapunjali ove naše ponore betonon kad su autocestu i vijadukt gradili. Tribalo mu je noge utvrđivat, pa su sezačipali ponori. I sad mu je dija nogu u vodi. Ovomu vijaduktu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Zna i susid Frane s druge obale da je na nisku, a evo i zašto je na toj vodenoj lokaciji:

- Gori u selu bila je stara kuća, u njoj did s dvoje braće i puston čeljadi, a malo mista. Tisno. Onda je biža di je moga, na svoje, ali je nisko, pa s ćaćon mi počeja ovu novu kuću, a ja nastavija. Nije se moglo drugačije.

Frani je u zamrzivaču propalo fiško meso. Ono friško šta su ga smrzli da imaju kad zatriba.

Propalo je ljudima imanje i stanje

- Kobasice san zato spasija, a pancete su u vodi. Žaj mi je, nikad jeftinije svinjsko meso nije bilo i računa san mrvu osušit, da mi niko neće odnit gušta kad dođen s posla, da sidnen uz vatru i uživan, Ali, šta moreš...

Propalo je ljudima stanje i imanje, jagode su na dnu, vrtli su se udavili, dok se brodon vraćamo s daleke obale, prilazimo priko potopljenih zečijih nasipa. Pod nama leluja vodena rašćika, a salata pari da je morska. I vino se spašavalo, evo šta govori Milivoj Pervan:

- Četri barila spasili su mi ovi gorski spasitelji. Svaka in čast za sve, di čuli i nečuli. A šta je, daleko je bilo da ga prilivan pumpon i crivon. Mislin, vino. Onda smo ga pritakali iz bačava u bigunac, pa u kante i nosi na sigurno.

---

---

Potopilo mu je konobu i pojatu. Prasad više ne goji, mislija je bija kupovat meso, a sad kaže, bolje da nije. Uza nj žena mu Novenka i Nede Pervan. Jetrve. Novenka je rođena na novu godinu, pa joj tako nadili ime.

- Iđen ja vidit di su mi koze. Morala san i njih spašavat. I kokoši, četdeset komada. Dvoi koze su moje, a dvi jetrvine: Šuka, Resa, druga Resa i Pruja. Kad nas dvi jetrve dođemo k njima, onda nas je šest koza. Ha,ha,ha, nesmiš to pisat, mi se malo šalamo - viče Novenka.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Kokoši od stresa više ne nose jaja

Susid Zvonko ustupija in je kužinu s ognjišten za kokoši i koze.

- Metni da nan kokoši od ovoga stresa jaja više ne nose – govori Novenka.

- Odo ja ložit vatru pod meso. Bilo je u soli, a pokaže li se prislano, lako ga je potopit u vodu – konta Nede.

Zimi in je, kažu, ladno, a liti vruće. Hm, nije se čudit, selo je ko na dnu kotla, sve okolo brda i visovi, Rilić, Matokit i druge visoke kote. Kad stegne mraz, ne popušta do iduće kiše. Ne mogu praljka ušparat, kamoli će metar drva. A kiše se svi boje ko đava tamjana, vidi se i zašto.

Jetrve donose spasiteljima kavu jutri kod škole. Dođu i vidit koliki je vodostaj. Tuda in prolazi put spasa. Još koji dan i bit će konačno slobodan.

- Pala je sigurno voda 115 cenata, a ima je još  pola metra - miri Milivoj odoka.

---

image
Milivoj Pervan s članovima GSS-a
 
Duje Klarić/Cropix
---

'Kad mi te vidiše, razveseliše li mi ti se?!' Tako se dici govorilo po selima da vježbaju jezične vratolomije. E, nama se razveselija Milivoj, baš zato šta smo iz 'Slobodne'. I ovako ljudika:

Zlo je i naopako

- Od 1956. godine meni nije dan proša da Slobodnu Dalmaciju kupija nisan! Bili su snigovi i vode, bila je vojska i par miseci san bija u Australiji, ali novina je dolazila. U Australiji sa sedan dana zakašnjenja, ali san je dobija!

- Sad vi sami vidite triba li ga nagradit – zeza se Novenka.

Zlo je i naopako, nismo se došli zezat, bože sačuvaj, priko glave je svitu njegove muke, ali isto nije loše digod se zeru i nasmijat.

Ali Matu nan je pomalo straj da baš sad na ovaj jad ne udari i korona. Ima je tuda okolo, prikrada se, mota po selu, nikad čovik ne zna iz kojega će kokorićkoga ponora buknit, dabogda je voda odnila...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘treba nam tunel!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => ‘treba nam tunel!‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-12-15 16:23:33 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-12-16 11:51:58 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2020-12-16 11:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1034 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 251 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dalmatinske zagore. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, zagora [secure] => 0 [page_title] => Zagora [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558088.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558100.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558124.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558122.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558120.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558118.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558116.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558112.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558110.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558108.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558106.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558098.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558096.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558090.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558092.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558094.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558086.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558084.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558082.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558080.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558070.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558072.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558076.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558054.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558050.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558058.jpg","\/images\/slike\/2020\/12\/15\/15558034.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poplava u Kokori\u0107ima","Poplavljena ku\u0107a Mate Pervana
\n\u00a0","Milivoj Pervan s \u010dlanovima GSS-a
\n\u00a0","Poplava u Kokori\u0107ima","Poplava u Kokori\u0107ima","Poplava u Kokori\u0107ima","Poplava u Kokori\u0107ima","Milivoj Pervan","Poplava u Kokori\u0107ima
\n\u00a0","Stupovi vijadukta u potopljeni u vodi
\n\u00a0","Poplava u Kokori\u0107ima","Na fotografiji: poplavljena ku\u0107a Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije","Poplavljena ku\u0107a Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije
\n\u00a0","Poplava u Kokori\u0107ima","Poplava u Kokori\u0107ima","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1246","k_15558088_1280.jpg":"1280x1280","k_15558088_1024.jpg":"1024x1024","k_15558088_640.jpg":"640x640","k_15558088_480.jpg":"480x480","k_15558088_340.jpg":"340x340","k_15558088_220.jpg":"220x220","o_15558088_1280.jpg":"1280x830","o_15558088_1024.jpg":"1024x664","o_15558088_640.jpg":"640x415","o_15558088_480.jpg":"480x311","o_15558088_340.jpg":"340x220","o_15558088_220.jpg":"220x142","h_15558088_1280.jpg":"1280x854","h_15558088_1024.jpg":"1024x683","h_15558088_640.jpg":"640x427","h_15558088_480.jpg":"480x320","h_15558088_340.jpg":"340x227","h_15558088_220.jpg":"220x147","pp_15558088_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558088_1024.jpg":"805x1024","pp_15558088_640.jpg":"503x640","pp_15558088_480.jpg":"377x480","pp_15558088_340.jpg":"267x340","pp_15558088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1134","k_15558100_1280.jpg":"1280x1280","k_15558100_1024.jpg":"1024x1024","k_15558100_640.jpg":"640x640","k_15558100_480.jpg":"480x480","k_15558100_340.jpg":"340x340","k_15558100_220.jpg":"220x220","o_15558100_1280.jpg":"1280x756","o_15558100_1024.jpg":"1024x604","o_15558100_640.jpg":"640x378","o_15558100_480.jpg":"480x283","o_15558100_340.jpg":"340x200","o_15558100_220.jpg":"220x129","h_15558100_1280.jpg":"1280x854","h_15558100_1024.jpg":"1024x683","h_15558100_640.jpg":"640x427","h_15558100_480.jpg":"480x320","h_15558100_340.jpg":"340x227","h_15558100_220.jpg":"220x147","pp_15558100_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558100_1024.jpg":"805x1024","pp_15558100_640.jpg":"503x640","pp_15558100_480.jpg":"377x480","pp_15558100_340.jpg":"267x340","pp_15558100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15558124_1280.jpg":"1280x1280","k_15558124_1024.jpg":"1024x1024","k_15558124_640.jpg":"640x640","k_15558124_480.jpg":"480x480","k_15558124_340.jpg":"340x340","k_15558124_220.jpg":"220x220","o_15558124_1280.jpg":"1280x853","o_15558124_1024.jpg":"1024x682","o_15558124_640.jpg":"640x426","o_15558124_480.jpg":"480x320","o_15558124_340.jpg":"340x226","o_15558124_220.jpg":"220x146","h_15558124_1280.jpg":"1280x854","h_15558124_1024.jpg":"1024x683","h_15558124_640.jpg":"640x427","h_15558124_480.jpg":"480x320","h_15558124_340.jpg":"340x227","h_15558124_220.jpg":"220x147","pp_15558124_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558124_1024.jpg":"805x1024","pp_15558124_640.jpg":"503x640","pp_15558124_480.jpg":"377x480","pp_15558124_340.jpg":"267x340","pp_15558124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_15558122_1280.jpg":"1280x1280","k_15558122_1024.jpg":"1024x1024","k_15558122_640.jpg":"640x640","k_15558122_480.jpg":"480x480","k_15558122_340.jpg":"340x340","k_15558122_220.jpg":"220x220","o_15558122_1280.jpg":"1280x853","o_15558122_1024.jpg":"1024x682","o_15558122_640.jpg":"640x426","o_15558122_480.jpg":"480x320","o_15558122_340.jpg":"340x226","o_15558122_220.jpg":"220x146","h_15558122_1280.jpg":"1280x854","h_15558122_1024.jpg":"1024x683","h_15558122_640.jpg":"640x427","h_15558122_480.jpg":"480x320","h_15558122_340.jpg":"340x227","h_15558122_220.jpg":"220x147","pp_15558122_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558122_1024.jpg":"805x1024","pp_15558122_640.jpg":"503x640","pp_15558122_480.jpg":"377x480","pp_15558122_340.jpg":"267x340","pp_15558122_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1189","k_15558120_1280.jpg":"1280x1280","k_15558120_1024.jpg":"1024x1024","k_15558120_640.jpg":"640x640","k_15558120_480.jpg":"480x480","k_15558120_340.jpg":"340x340","k_15558120_220.jpg":"220x220","o_15558120_1280.jpg":"1280x792","o_15558120_1024.jpg":"1024x634","o_15558120_640.jpg":"640x396","o_15558120_480.jpg":"480x297","o_15558120_340.jpg":"340x210","o_15558120_220.jpg":"220x136","h_15558120_1280.jpg":"1280x854","h_15558120_1024.jpg":"1024x683","h_15558120_640.jpg":"640x427","h_15558120_480.jpg":"480x320","h_15558120_340.jpg":"340x227","h_15558120_220.jpg":"220x147","pp_15558120_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558120_1024.jpg":"805x1024","pp_15558120_640.jpg":"503x640","pp_15558120_480.jpg":"377x480","pp_15558120_340.jpg":"267x340","pp_15558120_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1345","k_15558118_1280.jpg":"1280x1280","k_15558118_1024.jpg":"1024x1024","k_15558118_640.jpg":"640x640","k_15558118_480.jpg":"480x480","k_15558118_340.jpg":"340x340","k_15558118_220.jpg":"220x220","o_15558118_1280.jpg":"1280x896","o_15558118_1024.jpg":"1024x717","o_15558118_640.jpg":"640x448","o_15558118_480.jpg":"480x336","o_15558118_340.jpg":"340x238","o_15558118_220.jpg":"220x154","h_15558118_1280.jpg":"1280x854","h_15558118_1024.jpg":"1024x683","h_15558118_640.jpg":"640x427","h_15558118_480.jpg":"480x320","h_15558118_340.jpg":"340x227","h_15558118_220.jpg":"220x147","pp_15558118_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558118_1024.jpg":"805x1024","pp_15558118_640.jpg":"503x640","pp_15558118_480.jpg":"377x480","pp_15558118_340.jpg":"267x340","pp_15558118_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1175","k_15558116_1280.jpg":"1280x1280","k_15558116_1024.jpg":"1024x1024","k_15558116_640.jpg":"640x640","k_15558116_480.jpg":"480x480","k_15558116_340.jpg":"340x340","k_15558116_220.jpg":"220x220","o_15558116_1280.jpg":"1280x783","o_15558116_1024.jpg":"1024x626","o_15558116_640.jpg":"640x391","o_15558116_480.jpg":"480x293","o_15558116_340.jpg":"340x208","o_15558116_220.jpg":"220x134","h_15558116_1280.jpg":"1280x854","h_15558116_1024.jpg":"1024x683","h_15558116_640.jpg":"640x427","h_15558116_480.jpg":"480x320","h_15558116_340.jpg":"340x227","h_15558116_220.jpg":"220x147","pp_15558116_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558116_1024.jpg":"805x1024","pp_15558116_640.jpg":"503x640","pp_15558116_480.jpg":"377x480","pp_15558116_340.jpg":"267x340","pp_15558116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1231","k_15558112_1280.jpg":"1280x1280","k_15558112_1024.jpg":"1024x1024","k_15558112_640.jpg":"640x640","k_15558112_480.jpg":"480x480","k_15558112_340.jpg":"340x340","k_15558112_220.jpg":"220x220","o_15558112_1280.jpg":"1280x820","o_15558112_1024.jpg":"1024x656","o_15558112_640.jpg":"640x410","o_15558112_480.jpg":"480x307","o_15558112_340.jpg":"340x217","o_15558112_220.jpg":"220x141","h_15558112_1280.jpg":"1280x854","h_15558112_1024.jpg":"1024x683","h_15558112_640.jpg":"640x427","h_15558112_480.jpg":"480x320","h_15558112_340.jpg":"340x227","h_15558112_220.jpg":"220x147","pp_15558112_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558112_1024.jpg":"805x1024","pp_15558112_640.jpg":"503x640","pp_15558112_480.jpg":"377x480","pp_15558112_340.jpg":"267x340","pp_15558112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1245","k_15558110_1280.jpg":"1280x1280","k_15558110_1024.jpg":"1024x1024","k_15558110_640.jpg":"640x640","k_15558110_480.jpg":"480x480","k_15558110_340.jpg":"340x340","k_15558110_220.jpg":"220x220","o_15558110_1280.jpg":"1280x830","o_15558110_1024.jpg":"1024x664","o_15558110_640.jpg":"640x415","o_15558110_480.jpg":"480x311","o_15558110_340.jpg":"340x220","o_15558110_220.jpg":"220x142","h_15558110_1280.jpg":"1280x854","h_15558110_1024.jpg":"1024x683","h_15558110_640.jpg":"640x427","h_15558110_480.jpg":"480x320","h_15558110_340.jpg":"340x227","h_15558110_220.jpg":"220x147","pp_15558110_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558110_1024.jpg":"805x1024","pp_15558110_640.jpg":"503x640","pp_15558110_480.jpg":"377x480","pp_15558110_340.jpg":"267x340","pp_15558110_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","k_15558108_1280.jpg":"1280x1280","k_15558108_1024.jpg":"1024x1024","k_15558108_640.jpg":"640x640","k_15558108_480.jpg":"480x480","k_15558108_340.jpg":"340x340","k_15558108_220.jpg":"220x220","o_15558108_1280.jpg":"1280x834","o_15558108_1024.jpg":"1024x667","o_15558108_640.jpg":"640x417","o_15558108_480.jpg":"480x313","o_15558108_340.jpg":"340x221","o_15558108_220.jpg":"220x143","h_15558108_1280.jpg":"1280x854","h_15558108_1024.jpg":"1024x683","h_15558108_640.jpg":"640x427","h_15558108_480.jpg":"480x320","h_15558108_340.jpg":"340x227","h_15558108_220.jpg":"220x147","pp_15558108_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558108_1024.jpg":"805x1024","pp_15558108_640.jpg":"503x640","pp_15558108_480.jpg":"377x480","pp_15558108_340.jpg":"267x340","pp_15558108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1086","k_15558106_1280.jpg":"1280x1280","k_15558106_1024.jpg":"1024x1024","k_15558106_640.jpg":"640x640","k_15558106_480.jpg":"480x480","k_15558106_340.jpg":"340x340","k_15558106_220.jpg":"220x220","o_15558106_1280.jpg":"1280x724","o_15558106_1024.jpg":"1024x579","o_15558106_640.jpg":"640x362","o_15558106_480.jpg":"480x271","o_15558106_340.jpg":"340x192","o_15558106_220.jpg":"220x124","h_15558106_1280.jpg":"1280x854","h_15558106_1024.jpg":"1024x683","h_15558106_640.jpg":"640x427","h_15558106_480.jpg":"480x320","h_15558106_340.jpg":"340x227","h_15558106_220.jpg":"220x147","pp_15558106_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558106_1024.jpg":"805x1024","pp_15558106_640.jpg":"503x640","pp_15558106_480.jpg":"377x480","pp_15558106_340.jpg":"267x340","pp_15558106_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1268","k_15558098_1280.jpg":"1280x1280","k_15558098_1024.jpg":"1024x1024","k_15558098_640.jpg":"640x640","k_15558098_480.jpg":"480x480","k_15558098_340.jpg":"340x340","k_15558098_220.jpg":"220x220","o_15558098_1280.jpg":"1280x845","o_15558098_1024.jpg":"1024x676","o_15558098_640.jpg":"640x422","o_15558098_480.jpg":"480x317","o_15558098_340.jpg":"340x224","o_15558098_220.jpg":"220x145","h_15558098_1280.jpg":"1280x854","h_15558098_1024.jpg":"1024x683","h_15558098_640.jpg":"640x427","h_15558098_480.jpg":"480x320","h_15558098_340.jpg":"340x227","h_15558098_220.jpg":"220x147","pp_15558098_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558098_1024.jpg":"805x1024","pp_15558098_640.jpg":"503x640","pp_15558098_480.jpg":"377x480","pp_15558098_340.jpg":"267x340","pp_15558098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1193","k_15558096_1280.jpg":"1280x1280","k_15558096_1024.jpg":"1024x1024","k_15558096_640.jpg":"640x640","k_15558096_480.jpg":"480x480","k_15558096_340.jpg":"340x340","k_15558096_220.jpg":"220x220","o_15558096_1280.jpg":"1280x795","o_15558096_1024.jpg":"1024x636","o_15558096_640.jpg":"640x397","o_15558096_480.jpg":"480x298","o_15558096_340.jpg":"340x211","o_15558096_220.jpg":"220x136","h_15558096_1280.jpg":"1280x854","h_15558096_1024.jpg":"1024x683","h_15558096_640.jpg":"640x427","h_15558096_480.jpg":"480x320","h_15558096_340.jpg":"340x227","h_15558096_220.jpg":"220x147","pp_15558096_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558096_1024.jpg":"805x1024","pp_15558096_640.jpg":"503x640","pp_15558096_480.jpg":"377x480","pp_15558096_340.jpg":"267x340","pp_15558096_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1199","k_15558090_1280.jpg":"1280x1280","k_15558090_1024.jpg":"1024x1024","k_15558090_640.jpg":"640x640","k_15558090_480.jpg":"480x480","k_15558090_340.jpg":"340x340","k_15558090_220.jpg":"220x220","o_15558090_1280.jpg":"1280x799","o_15558090_1024.jpg":"1024x639","o_15558090_640.jpg":"640x399","o_15558090_480.jpg":"480x299","o_15558090_340.jpg":"340x212","o_15558090_220.jpg":"220x137","h_15558090_1280.jpg":"1280x854","h_15558090_1024.jpg":"1024x683","h_15558090_640.jpg":"640x427","h_15558090_480.jpg":"480x320","h_15558090_340.jpg":"340x227","h_15558090_220.jpg":"220x147","pp_15558090_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558090_1024.jpg":"805x1024","pp_15558090_640.jpg":"503x640","pp_15558090_480.jpg":"377x480","pp_15558090_340.jpg":"267x340","pp_15558090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1174","k_15558092_1280.jpg":"1280x1280","k_15558092_1024.jpg":"1024x1024","k_15558092_640.jpg":"640x640","k_15558092_480.jpg":"480x480","k_15558092_340.jpg":"340x340","k_15558092_220.jpg":"220x220","o_15558092_1280.jpg":"1280x782","o_15558092_1024.jpg":"1024x626","o_15558092_640.jpg":"640x391","o_15558092_480.jpg":"480x293","o_15558092_340.jpg":"340x207","o_15558092_220.jpg":"220x134","h_15558092_1280.jpg":"1280x854","h_15558092_1024.jpg":"1024x683","h_15558092_640.jpg":"640x427","h_15558092_480.jpg":"480x320","h_15558092_340.jpg":"340x227","h_15558092_220.jpg":"220x147","pp_15558092_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558092_1024.jpg":"805x1024","pp_15558092_640.jpg":"503x640","pp_15558092_480.jpg":"377x480","pp_15558092_340.jpg":"267x340","pp_15558092_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1325","k_15558094_1280.jpg":"1280x1280","k_15558094_1024.jpg":"1024x1024","k_15558094_640.jpg":"640x640","k_15558094_480.jpg":"480x480","k_15558094_340.jpg":"340x340","k_15558094_220.jpg":"220x220","o_15558094_1280.jpg":"1280x883","o_15558094_1024.jpg":"1024x706","o_15558094_640.jpg":"640x441","o_15558094_480.jpg":"480x331","o_15558094_340.jpg":"340x234","o_15558094_220.jpg":"220x151","h_15558094_1280.jpg":"1280x854","h_15558094_1024.jpg":"1024x683","h_15558094_640.jpg":"640x427","h_15558094_480.jpg":"480x320","h_15558094_340.jpg":"340x227","h_15558094_220.jpg":"220x147","pp_15558094_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558094_1024.jpg":"805x1024","pp_15558094_640.jpg":"503x640","pp_15558094_480.jpg":"377x480","pp_15558094_340.jpg":"267x340","pp_15558094_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1035","k_15558086_1280.jpg":"1280x1280","k_15558086_1024.jpg":"1024x1024","k_15558086_640.jpg":"640x640","k_15558086_480.jpg":"480x480","k_15558086_340.jpg":"340x340","k_15558086_220.jpg":"220x220","o_15558086_1280.jpg":"1280x690","o_15558086_1024.jpg":"1024x552","o_15558086_640.jpg":"640x345","o_15558086_480.jpg":"480x258","o_15558086_340.jpg":"340x183","o_15558086_220.jpg":"220x118","h_15558086_1280.jpg":"1280x854","h_15558086_1024.jpg":"1024x683","h_15558086_640.jpg":"640x427","h_15558086_480.jpg":"480x320","h_15558086_340.jpg":"340x227","h_15558086_220.jpg":"220x147","pp_15558086_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558086_1024.jpg":"805x1024","pp_15558086_640.jpg":"503x640","pp_15558086_480.jpg":"377x480","pp_15558086_340.jpg":"267x340","pp_15558086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1183","k_15558084_1280.jpg":"1280x1280","k_15558084_1024.jpg":"1024x1024","k_15558084_640.jpg":"640x640","k_15558084_480.jpg":"480x480","k_15558084_340.jpg":"340x340","k_15558084_220.jpg":"220x220","o_15558084_1280.jpg":"1280x788","o_15558084_1024.jpg":"1024x630","o_15558084_640.jpg":"640x394","o_15558084_480.jpg":"480x295","o_15558084_340.jpg":"340x209","o_15558084_220.jpg":"220x135","h_15558084_1280.jpg":"1280x854","h_15558084_1024.jpg":"1024x683","h_15558084_640.jpg":"640x427","h_15558084_480.jpg":"480x320","h_15558084_340.jpg":"340x227","h_15558084_220.jpg":"220x147","pp_15558084_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558084_1024.jpg":"805x1024","pp_15558084_640.jpg":"503x640","pp_15558084_480.jpg":"377x480","pp_15558084_340.jpg":"267x340","pp_15558084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1105","k_15558082_1280.jpg":"1280x1280","k_15558082_1024.jpg":"1024x1024","k_15558082_640.jpg":"640x640","k_15558082_480.jpg":"480x480","k_15558082_340.jpg":"340x340","k_15558082_220.jpg":"220x220","o_15558082_1280.jpg":"1280x736","o_15558082_1024.jpg":"1024x589","o_15558082_640.jpg":"640x368","o_15558082_480.jpg":"480x276","o_15558082_340.jpg":"340x195","o_15558082_220.jpg":"220x126","h_15558082_1280.jpg":"1280x854","h_15558082_1024.jpg":"1024x683","h_15558082_640.jpg":"640x427","h_15558082_480.jpg":"480x320","h_15558082_340.jpg":"340x227","h_15558082_220.jpg":"220x147","pp_15558082_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558082_1024.jpg":"805x1024","pp_15558082_640.jpg":"503x640","pp_15558082_480.jpg":"377x480","pp_15558082_340.jpg":"267x340","pp_15558082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1171","k_15558080_1280.jpg":"1280x1280","k_15558080_1024.jpg":"1024x1024","k_15558080_640.jpg":"640x640","k_15558080_480.jpg":"480x480","k_15558080_340.jpg":"340x340","k_15558080_220.jpg":"220x220","o_15558080_1280.jpg":"1280x780","o_15558080_1024.jpg":"1024x624","o_15558080_640.jpg":"640x390","o_15558080_480.jpg":"480x292","o_15558080_340.jpg":"340x207","o_15558080_220.jpg":"220x134","h_15558080_1280.jpg":"1280x854","h_15558080_1024.jpg":"1024x683","h_15558080_640.jpg":"640x427","h_15558080_480.jpg":"480x320","h_15558080_340.jpg":"340x227","h_15558080_220.jpg":"220x147","pp_15558080_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558080_1024.jpg":"805x1024","pp_15558080_640.jpg":"503x640","pp_15558080_480.jpg":"377x480","pp_15558080_340.jpg":"267x340","pp_15558080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2893","k_15558070_1280.jpg":"1280x1280","k_15558070_1024.jpg":"1024x1024","k_15558070_640.jpg":"640x640","k_15558070_480.jpg":"480x480","k_15558070_340.jpg":"340x340","k_15558070_220.jpg":"220x220","o_15558070_1280.jpg":"1280x1928","o_15558070_1024.jpg":"1024x1542","o_15558070_640.jpg":"640x964","o_15558070_480.jpg":"480x723","o_15558070_340.jpg":"340x512","o_15558070_220.jpg":"220x331","h_15558070_1280.jpg":"1280x854","h_15558070_1024.jpg":"1024x683","h_15558070_640.jpg":"640x427","h_15558070_480.jpg":"480x320","h_15558070_340.jpg":"340x227","h_15558070_220.jpg":"220x147","pp_15558070_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558070_1024.jpg":"805x1024","pp_15558070_640.jpg":"503x640","pp_15558070_480.jpg":"377x480","pp_15558070_340.jpg":"267x340","pp_15558070_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1198","k_15558072_1280.jpg":"1280x1280","k_15558072_1024.jpg":"1024x1024","k_15558072_640.jpg":"640x640","k_15558072_480.jpg":"480x480","k_15558072_340.jpg":"340x340","k_15558072_220.jpg":"220x220","o_15558072_1280.jpg":"1280x798","o_15558072_1024.jpg":"1024x638","o_15558072_640.jpg":"640x399","o_15558072_480.jpg":"480x299","o_15558072_340.jpg":"340x212","o_15558072_220.jpg":"220x137","h_15558072_1280.jpg":"1280x854","h_15558072_1024.jpg":"1024x683","h_15558072_640.jpg":"640x427","h_15558072_480.jpg":"480x320","h_15558072_340.jpg":"340x227","h_15558072_220.jpg":"220x147","pp_15558072_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558072_1024.jpg":"805x1024","pp_15558072_640.jpg":"503x640","pp_15558072_480.jpg":"377x480","pp_15558072_340.jpg":"267x340","pp_15558072_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1258","k_15558076_1280.jpg":"1280x1280","k_15558076_1024.jpg":"1024x1024","k_15558076_640.jpg":"640x640","k_15558076_480.jpg":"480x480","k_15558076_340.jpg":"340x340","k_15558076_220.jpg":"220x220","o_15558076_1280.jpg":"1280x838","o_15558076_1024.jpg":"1024x670","o_15558076_640.jpg":"640x419","o_15558076_480.jpg":"480x314","o_15558076_340.jpg":"340x222","o_15558076_220.jpg":"220x144","h_15558076_1280.jpg":"1280x854","h_15558076_1024.jpg":"1024x683","h_15558076_640.jpg":"640x427","h_15558076_480.jpg":"480x320","h_15558076_340.jpg":"340x227","h_15558076_220.jpg":"220x147","pp_15558076_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558076_1024.jpg":"805x1024","pp_15558076_640.jpg":"503x640","pp_15558076_480.jpg":"377x480","pp_15558076_340.jpg":"267x340","pp_15558076_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2652","k_15558054_1280.jpg":"1280x1280","k_15558054_1024.jpg":"1024x1024","k_15558054_640.jpg":"640x640","k_15558054_480.jpg":"480x480","k_15558054_340.jpg":"340x340","k_15558054_220.jpg":"220x220","o_15558054_1280.jpg":"1280x1768","o_15558054_1024.jpg":"1024x1414","o_15558054_640.jpg":"640x884","o_15558054_480.jpg":"480x663","o_15558054_340.jpg":"340x469","o_15558054_220.jpg":"220x303","h_15558054_1280.jpg":"1280x854","h_15558054_1024.jpg":"1024x683","h_15558054_640.jpg":"640x427","h_15558054_480.jpg":"480x320","h_15558054_340.jpg":"340x227","h_15558054_220.jpg":"220x147","pp_15558054_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558054_1024.jpg":"805x1024","pp_15558054_640.jpg":"503x640","pp_15558054_480.jpg":"377x480","pp_15558054_340.jpg":"267x340","pp_15558054_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1203","k_15558050_1280.jpg":"1280x1280","k_15558050_1024.jpg":"1024x1024","k_15558050_640.jpg":"640x640","k_15558050_480.jpg":"480x480","k_15558050_340.jpg":"340x340","k_15558050_220.jpg":"220x220","o_15558050_1280.jpg":"1280x802","o_15558050_1024.jpg":"1024x641","o_15558050_640.jpg":"640x401","o_15558050_480.jpg":"480x300","o_15558050_340.jpg":"340x213","o_15558050_220.jpg":"220x137","h_15558050_1280.jpg":"1280x854","h_15558050_1024.jpg":"1024x683","h_15558050_640.jpg":"640x427","h_15558050_480.jpg":"480x320","h_15558050_340.jpg":"340x227","h_15558050_220.jpg":"220x147","pp_15558050_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558050_1024.jpg":"805x1024","pp_15558050_640.jpg":"503x640","pp_15558050_480.jpg":"377x480","pp_15558050_340.jpg":"267x340","pp_15558050_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1260","k_15558058_1280.jpg":"1280x1280","k_15558058_1024.jpg":"1024x1024","k_15558058_640.jpg":"640x640","k_15558058_480.jpg":"480x480","k_15558058_340.jpg":"340x340","k_15558058_220.jpg":"220x220","o_15558058_1280.jpg":"1280x840","o_15558058_1024.jpg":"1024x672","o_15558058_640.jpg":"640x420","o_15558058_480.jpg":"480x315","o_15558058_340.jpg":"340x223","o_15558058_220.jpg":"220x144","h_15558058_1280.jpg":"1280x854","h_15558058_1024.jpg":"1024x683","h_15558058_640.jpg":"640x427","h_15558058_480.jpg":"480x320","h_15558058_340.jpg":"340x227","h_15558058_220.jpg":"220x147","pp_15558058_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558058_1024.jpg":"805x1024","pp_15558058_640.jpg":"503x640","pp_15558058_480.jpg":"377x480","pp_15558058_340.jpg":"267x340","pp_15558058_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","k_15558034_1280.jpg":"1280x1280","k_15558034_1024.jpg":"1024x1024","k_15558034_640.jpg":"640x640","k_15558034_480.jpg":"480x480","k_15558034_340.jpg":"340x340","k_15558034_220.jpg":"220x220","o_15558034_1280.jpg":"1280x852","o_15558034_1024.jpg":"1024x682","o_15558034_640.jpg":"640x426","o_15558034_480.jpg":"480x319","o_15558034_340.jpg":"340x226","o_15558034_220.jpg":"220x146","h_15558034_1280.jpg":"1280x854","h_15558034_1024.jpg":"1024x683","h_15558034_640.jpg":"640x427","h_15558034_480.jpg":"480x320","h_15558034_340.jpg":"340x227","h_15558034_220.jpg":"220x147","pp_15558034_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558034_1024.jpg":"805x1024","pp_15558034_640.jpg":"503x640","pp_15558034_480.jpg":"377x480","pp_15558034_340.jpg":"267x340","pp_15558034_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5417448 Threads: 46 Questions: 968325047 Slow queries: 0 Opens: 171465 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 178.741 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 8660697 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251 [name] => Zagora [alias] => zagora [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/zagora ) ) [link] => /dalmacija/zagora/zlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja-1064478 [printLink] => /dalmacija/zagora/zlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja-1064478?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 192432 [name] => kokorići [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kokorici [link] => /tag/kokorici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 357814 [name] => poplava [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poplava [link] => /tag/poplava ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘treba nam tunel!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zlo i naopako u Kokorićima: Voda se povlači, a problemi nadiru. Propalo je ljudima imanje i stanje. Evo nam ni kokoši od stresa više ne nose jaja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Frebuild.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558088.jpg [galleryCount] => 27 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Poplava u Kokorićima [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558088.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558100.jpg [title] => Poplavljena kuća Mate Pervana
 
Duje Klarić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558124.jpg [title] => Milivoj Pervan s članovima GSS-a
 
Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558122.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558120.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558118.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558116.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558112.jpg [title] => Milivoj Pervan Duje Klarić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558110.jpg [title] => Poplava u Kokorićima
 
Duje Klarić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558108.jpg [title] => Stupovi vijadukta u potopljeni u vodi
 
Duje Klarić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558106.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558098.jpg [title] => Na fotografiji: poplavljena kuća Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije Duje Klarić/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558096.jpg [title] => Poplavljena kuća Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije
 
Duje Klarić/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558090.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558092.jpg [title] => Poplava u Kokorićima Duje Klarić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558094.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558086.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558084.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558082.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558080.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558070.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558072.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558076.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558054.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558050.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558058.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/12/15/15558034.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Divljih šipaka ljutuna eno još na golin granama. Raspukli se suše, niko ih neće, a kažu da  je od njih dobar sok. A može i rakija! Ili sirup. Imaju stare bračke švore ricetu kojon su kripile slabokrvnije pope u stara doba...

Ali, bogme, Mati nije do šipaka, pune su mu oči suza. Znat ćete koji je Mate, oni iz Kokorića, viđali ste ga po televiziji. Pervan. Ko i ostali iz mista. Eto, onda da znate – Mate je u utorak prvi put nakon 11 dana uša u poplavljenu kuću. Doveli ga brodon momci iz HGSS-a, drugačije ne može. Uštekali se i mi.

-  Ovo smo ciglenin blokovima i purpjenon nikidan zaziđali balkonska vrata i ulazna vrata na spratu. Da zaštitin kuću, a đavla san zaštitija, propade sve, govori nesritni Mate.

Nije lipo gledat čovika u takoj nevolji. Ponija je sikiru i junački udara po matunima. Ne da se ona pjena, sva se skočenila. Mlate i gorski spasitelji, petorica iz splitske, makarske i orebičke stanice. Lete komadi cigle svukud, ali isto momci paze da šćeta ne bude veća. Na koncu je popustilo i otiče voda s Matina sprata.

- Odstupi, Sotono vodena! - viču spasitelji.

- A šta san dočeka, najprije san ziđa da voda ne uniđe u kuću, sad razbijan da izađe. Eno plivaju slike s ćerina mi vinčanja – viče Mate i pruža ruku pa vata album iz kojega je već otplivalo više fotografija.

---

---

Ne može bit tužnije i jadnije. U kužini na gornjemu katu privrnut frižider, laminat u trišnjinu dezenu diga se u zrak, nema od njega ništa. U vazi u dnevnome boravku plastični tulipani. E, oni se nisu obisili. Na vratima naljepnice s blagoslova. Zadnja je od ove godine: slika Svete obitelji, poruka 'Mir i blagoslov', 2020, GMB. To ko Gašpar, Melkior i Baltazar, Tri kralja. A u kući pod nama još četri metra vode.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

S kraja viče Matina žena Ankica:

- Ispod kreveta vidi, di ti je ona ćaćina kutijica, ima radna dozvola, pa je uzmi. Drugo ostavi sada sve, nek stoji...

Voda se povlači, a problemi nadiru

- Više je vode unutra nego vani, ko kad je opa vodostaj vani, a ono iznutra nije ni moglo oteć jer smo zaziđali – vidi Mate svoje jade.

- Voda se povlači, a problemi nadiru – vide i gorski spasitelji.

- A u nedilju je pop drža misu ovde nasrid vode. Iz broda. Don Pava. Bija mu je i crkovni dekan iz Splita – kaže Mate.

Nema se više šta, prozori su otvoreni, voda je sa sprata sad otekla, a doli je još sve poplavljeno u prizemlju. Odrišili smo cimu s balkonske ograde i gonimo dalje. Mate vrti glavon i moli timunjera da ne zaboravimo obać meso u dimnoj kužini malo dalje.

- Ma, ko smi meso zaboravit, moj Mate – govori kormilar i okriće pentu.

Prišli smo prozorčiću, gleda Mate – dobro je, eno osoljena mesa u velikoj plastičnoj kaci, a bija je cili gudin od 150 kila. Ajde, bar štogod...

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

'Nami triba probit tunel!'

Štete su goleme, niko se još ne usuđuje ni nagađat kolike. Govori Mate, svu bi štetu alalija da se dogodi samo jedno:

- Vako napiši: nami triba probit tunel, jedno 300 metara dug, iz naše Bunine u susidni Kutac. Jedini je to spas za Kokoriće. Ja ne znan koje to sve druge tunele oni sad spominju. Ovoga je zadnji put spominja Alberto Fortis, oni putopisac stari. A i car Frane Josip naručiva je vino i slatku ribu odavle mu donesu. Bija je prijatelj i s našin vojvodon Antunon Prvanon Pržon!

S tin tunelon slaže se i Zvonko Pervan, vlasnik etno-sela Kokorići:

- To je jedno sedan, osan milijuna kuna investicije, imademo mi i nacrte. Nama je to interventna mjera. Nek sad naša lipa Hrvatska pomogne. Naših je momaka 38 bilo u gardi, iz svake kuće po neko. Ovi političari spominju taj neki tunel skuplji od sto milijuna kuna?! Da ne misle oni na oni zamišljeni cestovni tunel iz Ravče u Drvenik, ja se njima čudin! Vatrogasna mjera sada nama triba u Kokorićin, ovi tunel ovde.

Čovika fali cilo selo, pomaže komu god triba, ustupija je susidima svoje kuće na suvome dilu mista, a i hotel u Vrgorcu. U njegovin kućama noće i spasitelji. Proletija je uto neki general Turkalj s grupicon vojnika. Viodi ih vrgorački gradonačelnik Ante Pranić u obilazak. Da vide kako će pomoć selu.

- Šta će nan general ako strojeve ne dovozi, nije nama sad do činova, nego triba mehanizacija doć da nan osigura i naspe put za nuždu, da moremo prić kopnu – viče Zvonko nekome na mobitel.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

'Sad smo prvi red do mora'

Nisu Kokorićani nezahvalni, nego valja šta prije spašavat stvar. Triba dezinficirat, septičke jame su tu bile, sve se sad izmišalo, pa i pesticida sigurno ima, veliko smeće se nakupilo i gomila stvari iz kuća za bacit na deponiju.

Prid Zvoninon konobon, koja je isto plivala, sidimo uz ogradu na klupici. Tu je bila bašta, terasa, štekat, kako oćete. Sad je ko na rivi.

- Sad smo prvi red do mora... Ovo doli u dubini bilo je bućalište, malo dalje jagode – tumači Zvonko.

Svit je rastvorija sve živo, garaže, podrume, prozore, vrata, kapunjere. Suši se i roba po sušilima, ali ko će tek kuće osušit, boga pitaj... U debelome osinju je misto. Nema vele sunca zimi: digne se u deset i zađe u jedan, dva popodne. Iznija je isto narod stvari, eno plinske grijalice, mokra su drva za loženje, vitri se posteljina priko prozora, jedan skuter cidi se u garaži, na stočiću boca rakije i orahovice, komadi namještaja, autosicevi, veliki stojeći aparat za kavu i čaj, ko po firmama šta bude...

Daleka obala, teško se drugačije može krstit odsičeni dija Kokorića. Kad je ono u Kapetanu Mikuli Malome jedan Ličanin u zbjegu prema Visu pita mornara na brodu koliko još ima do toga otoka, pa čuja odgovor da i nema tako puno, ovako je prokomentira:

- E, da je suvo, udarija bi ja pješke!

---

image
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
---

'Dite od godinu dana san mora spašavat'

Do te daleke kokorićke obale moglo bi se na noge seoskon stazon, al bi tribala dobra ura vrimena. Popriko brodon, nema sto metara. Tamo nas čekaju Frane Pervan i mladi tigrasti mačak Riki. Ne da se dirat, a stalno je s čeljadi po kući. Ima je Riki i brata do nikidan.

- Eno ga je voda izbacila malo dalje. A sad, je li se otrova, pa udušijo u ovome jadu, ili šta je bilo, pojma neman – govori Frane.

Njegova kuća nije prva do 'mora', nego je duboko u vodi:

- Kad ovo sve vidin kako je, ne bi mu na otoku živija za sve pare. Podrum mi je još potopljen, a i kat je popliva. Šteta mi je prvo psihička. Dite od godinu dana san mora spašavat, Lukas mu je ime, ženu i mater. Sad su u Vrgorcu, Povlačili smo se iz prostorije u prostoriju dok se moglo... Eto, u petak mi je izaša majstor, koji dan prije poplave, taman bija kompletira kupatilo. Novo. Kuhinja isto, prije misec dana uređena, komplet sad otišla. Jedino smo nešto namještaja spasili.

Kad ga upitaš oće li država išta pomoć, čovik se nasmije. Znamo i sami, ali evo kako je to Frane sročija:

- I ovo san sve sam napravija, pa ću i obnavljat koliko stignen. Ne mogu ja njih sad čekat. Ima ona stara, čekaj kenjče da trava nareste. Uto će i krepat. Ako išta ikad stigne – dobro je, ali mislin da će prije ljudi jedni drugima priskočit u pomoć, nego što ćemo dočekat državu.

Kažu Pervani da ako država nije u stanju obnovit to malo kuća, kako će Zagreb i ono što je u njemu stradalo u potresu. Lipo se vidi, stare kuće u Kokorićima rađene su na glavici i na povišenu terenu. I nisu nikad plivale. Ove novije su, brate, nisko, u polju. Vide to mištani, ali ovakve poplave nije bilo pedeset godina, pa Mate kaže da se nisu nadali repetama:

- Ja san moju napravija imade četrdeset godina. A di ćeš i radit, moraš na svomu, nećeš na tuđemu. Mislija san da neće više velika voda naić. I još nešto, prije je puno brže oticala. Dok nisu mikseri zapunjali ove naše ponore betonon kad su autocestu i vijadukt gradili. Tribalo mu je noge utvrđivat, pa su sezačipali ponori. I sad mu je dija nogu u vodi. Ovomu vijaduktu.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Zna i susid Frane s druge obale da je na nisku, a evo i zašto je na toj vodenoj lokaciji:

- Gori u selu bila je stara kuća, u njoj did s dvoje braće i puston čeljadi, a malo mista. Tisno. Onda je biža di je moga, na svoje, ali je nisko, pa s ćaćon mi počeja ovu novu kuću, a ja nastavija. Nije se moglo drugačije.

Frani je u zamrzivaču propalo fiško meso. Ono friško šta su ga smrzli da imaju kad zatriba.

Propalo je ljudima imanje i stanje

- Kobasice san zato spasija, a pancete su u vodi. Žaj mi je, nikad jeftinije svinjsko meso nije bilo i računa san mrvu osušit, da mi niko neće odnit gušta kad dođen s posla, da sidnen uz vatru i uživan, Ali, šta moreš...

Propalo je ljudima stanje i imanje, jagode su na dnu, vrtli su se udavili, dok se brodon vraćamo s daleke obale, prilazimo priko potopljenih zečijih nasipa. Pod nama leluja vodena rašćika, a salata pari da je morska. I vino se spašavalo, evo šta govori Milivoj Pervan:

- Četri barila spasili su mi ovi gorski spasitelji. Svaka in čast za sve, di čuli i nečuli. A šta je, daleko je bilo da ga prilivan pumpon i crivon. Mislin, vino. Onda smo ga pritakali iz bačava u bigunac, pa u kante i nosi na sigurno.

---

---

Potopilo mu je konobu i pojatu. Prasad više ne goji, mislija je bija kupovat meso, a sad kaže, bolje da nije. Uza nj žena mu Novenka i Nede Pervan. Jetrve. Novenka je rođena na novu godinu, pa joj tako nadili ime.

- Iđen ja vidit di su mi koze. Morala san i njih spašavat. I kokoši, četdeset komada. Dvoi koze su moje, a dvi jetrvine: Šuka, Resa, druga Resa i Pruja. Kad nas dvi jetrve dođemo k njima, onda nas je šest koza. Ha,ha,ha, nesmiš to pisat, mi se malo šalamo - viče Novenka.

---

image
Duje Klaric/Cropix
---

Kokoši od stresa više ne nose jaja

Susid Zvonko ustupija in je kužinu s ognjišten za kokoši i koze.

- Metni da nan kokoši od ovoga stresa jaja više ne nose – govori Novenka.

- Odo ja ložit vatru pod meso. Bilo je u soli, a pokaže li se prislano, lako ga je potopit u vodu – konta Nede.

Zimi in je, kažu, ladno, a liti vruće. Hm, nije se čudit, selo je ko na dnu kotla, sve okolo brda i visovi, Rilić, Matokit i druge visoke kote. Kad stegne mraz, ne popušta do iduće kiše. Ne mogu praljka ušparat, kamoli će metar drva. A kiše se svi boje ko đava tamjana, vidi se i zašto.

Jetrve donose spasiteljima kavu jutri kod škole. Dođu i vidit koliki je vodostaj. Tuda in prolazi put spasa. Još koji dan i bit će konačno slobodan.

- Pala je sigurno voda 115 cenata, a ima je još  pola metra - miri Milivoj odoka.

---

image
Milivoj Pervan s članovima GSS-a
 
Duje Klarić/Cropix
---

'Kad mi te vidiše, razveseliše li mi ti se?!' Tako se dici govorilo po selima da vježbaju jezične vratolomije. E, nama se razveselija Milivoj, baš zato šta smo iz 'Slobodne'. I ovako ljudika:

Zlo je i naopako

- Od 1956. godine meni nije dan proša da Slobodnu Dalmaciju kupija nisan! Bili su snigovi i vode, bila je vojska i par miseci san bija u Australiji, ali novina je dolazila. U Australiji sa sedan dana zakašnjenja, ali san je dobija!

- Sad vi sami vidite triba li ga nagradit – zeza se Novenka.

Zlo je i naopako, nismo se došli zezat, bože sačuvaj, priko glave je svitu njegove muke, ali isto nije loše digod se zeru i nasmijat.

Ali Matu nan je pomalo straj da baš sad na ovaj jad ne udari i korona. Ima je tuda okolo, prikrada se, mota po selu, nikad čovik ne zna iz kojega će kokorićkoga ponora buknit, dabogda je voda odnila...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Poplavljena kuća Mate Pervana
 
Duje Klarić/Cropix
Milivoj Pervan s članovima GSS-a
 
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Milivoj Pervan
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
 
Duje Klarić/Cropix
Stupovi vijadukta u potopljeni u vodi
 
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Na fotografiji: poplavljena kuća Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije
Duje Klarić/Cropix
Poplavljena kuća Mate Pervana u kojoj su plivale i obiteljske fotografije
 
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
Duje Klarić/Cropix
Poplava u Kokorićima
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/zagora/zlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja-1064478 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a23d144da595258eb77dd1618867cfa3d8710e75 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zlo+i+naopako+u+Kokori%C4%87ima%3A+Voda+se+povla%C4%8Di%2C+a+problemi+nadiru.+Propalo+je+ljudima+imanje+i+stanje.+Evo+nam+ni+koko%C5%A1i+od+stresa+vi%C5%A1e+ne+nose+jaja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fzlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja-1064478 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fzagora%2Fzlo-i-naopako-u-kokoricima-voda-se-povlaci-a-problemi-nadiru-propalo-je-ljudima-imanje-i-stanje-evo-nam-ni-kokosi-od-stresa-vise-ne-nose-jaja-1064478 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘treba nam tunel!‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Zagora‘treba nam tunel!‘

Zlo i naopako u Kokorićima: Voda se povlači, a problemi nadiru. Propalo je ljudima imanje i stanje. Evo nam ni kokoši od stresa više ne nose jaja...

16. prosinca 2020. - 12:51

Divljih šipaka ljutuna eno još na golin granama. Raspukli se suše, niko ih neće, a kažu da  je od njih dobar sok. A može i rakija! Ili sirup. Imaju stare bračke švore ricetu kojon su kripile slabokrvnije pope u stara doba...

Ali, bogme, Mati nije do šipaka, pune su mu oči suza. Znat ćete koji je Mate, oni iz Kokorića, viđali ste ga po televiziji. Pervan. Ko i ostali iz mista. Eto, onda da znate – Mate je u utorak prvi put nakon 11 dana uša u poplavljenu kuću. Doveli ga brodon momci iz HGSS-a, drugačije ne može. Uštekali se i mi.

-  Ovo smo ciglenin blokovima i purpjenon nikidan zaziđali balkonska vrata i ulazna vrata na spratu. Da zaštitin kuću, a đavla san zaštitija, propade sve, govori nesritni Mate.

Nije lipo gledat čovika u takoj nevolji. Ponija je sikiru i j...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 18:55