StoryEditorOCM
ZagoraPOSJET SINJU

Župan Blaženko Boban nagrađivanim srednjoškolcima predao 16 računala za programiranje: ‘Pripremamo još jedan projekt‘

Piše Toni Paštar
8. veljače 2024. - 20:49

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban u četvrtak je Tehničkoj i industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju predao 16 snažnih računala za potrebe učenika te škole koji će ih koristiti u nastavnim procesima.

Domaćini županu bili su učenici, polaznici EDIT CodeSchool za srednjoškolce, koji na državnim natjecanjima iz računarstva, elektro, metalne, drvoprerađivačke i prometne struke ostvaruju izvrsne rezultate, a zajedno s njima bila je ravnateljica škole Marica Barać s nastavnicima Marijom Gaurinom i Ivanom Vulićem. Zajedno sa županom bili su pročelnici Damir Brčić i Tomislav Đonlić.

Da su računala došla u prave ruke učenici su demonstrirali na licu mjesta kada su za svega nekoliko minuta dva računala stavili u pogon.

- Učenici ove škole zajedno sa svojim nastavnicima i ravnateljicom svojim rezultatima privukli su pozornost šire javnosti. Skupina od 30 učenika ove škole uz redovnu nastavu uključena je u program EDIT CodeSchool u okviru županijskog projekta Digitalna Dalmacija.

Ova računala su im kvalitetni alat za njihovo prošireno educiranje. U srednjim strukovnim školama kojima smo osnivači nastojali su pribaviti što više potrebnih uređaja i strojeva nužnih za kvalitetni obrazovni proces. Kako su potrebe nadilazile mogućnosti pripremamo jedan projekt kojim bi za više sličnih ustanova pribavili toliko potrebna nastavna pomagala.

U Obrtno tehničkoj školi u Splitu krenuli smo s regionalnim centrom kompetencija koji će, očekujemo, imati pozitivni obrazovni odjek na području cijele naše županije - kazao nam je Blaženko Boban.

- Hvala županu Bobanu i pročelnicima Brčiću i Đonliću kao i kolegici Gaurina i kolegi Vuliću, a iznad svega našim učenicima koji vrijedno rade i koji će zahvaljujući ovim računalima puno uspješnije savladavati umijeće programiranja i stečenim znanjem sebi osigurati mjesto na tržištu rada.

Naša škola trenutno obrazuje 520 učenika od kojih je 500 muškaraca i 20 djevojaka, a od 65 zaposlenika 54 su nastavnici. Obrazujemo u sektorima strojarstva, elektrotehnike, prerade i obrade drva te prometa i logistike. Ove školske godine u prvi razred upisali smo 152 učenika i sa mjesta popunili smo u prvo upisnom roku.

Naši učenici su po završetku srednjoškolskog obrazovanja osposobljeni za samostalni rad zato što uz teoretsku nastavu imaju i kvalitetni praktični rad. To potvrđujemo i na državnim natjecanjima gdje u prometu i logistici te u strojarstvu naši učenici osvajaju prva mjesta - kaže ravnateljica Barać.

Vrijednost ovih računala manje je važna gledajući financijski, makar se ne radi o malom iznosu. Njihova je vrijednost u tomu što ona omogućuju učenicima, a to su napredak te stjecanje znanja i umijeća koja im osiguravaju zapošljivost i budućnost. Gledajući ih kako napreduju nadamo se da ćemo im u vrlo doglednoj budućnosti osigurati novu još napredniju tehniku - kaže Damir Brčić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:03