StoryEditorOCM
Dalmacijau sinjskom autoprijevozniku krivce pronalaze u vlastitoj kući ali i izvan nje

Zagrmjele ‘verbalne mačkule’: oko ‘Autoprijevoza’ se i pismima ratuje

Piše PSD.
12. prosinca 2011. - 20:43

Od 66 radnika sinjskog “Autoprijevoza” njih 58 potpisalo je pismo naslovljeno na Vladu RH, Ministarstvo financija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i DORH-a, a kojim javno podržavaju svog poslodavca “Autoprijevoz” i njegova većinskog vlasnika Matu Jujnovića.
U pismu kažu da dižu glas “protiv svih onih koji žele uništiti jedini izvor naše zarade – tvrtku ‘Autoprijevoz Sinj’ d.o.o.”. U pismu nadalje stoji: “Ne možemo i ne želimo gledati skrštenih ruku kako pojedinci iz naše firme, zavedeni i zaslijepljeni obećanjima nekoliko osoba izvan ‘Autoprijevoza’ (Joze Marića, Ozrena Matijaševića, Tonija Paštara, Mira Bulja i sl.) već godinama čine sve kako bi na razne načine naštetili ‘Autoprijevozu’ i doveli ga u bezizlaznu poziciju u kojoj je firma bila prije 2005. godine. Takvim osobama javno poručujemo da su nedobronamjerne, da rade protivno interesima radnika i da nisu dobrodošle u našem okruženju.

Mi, radnici ‘Autoprijevoza’, cijenimo napore poslodavca i osobito njegova većinskog vlasnika – ‘Promet’ d.o.o. iz Makarske i zahvaljujemo im što u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji osiguravaju nama radnicima posao i sigurne plaće koje se isplaćuju do 15. u mjesecu, na koje su uredno plaćene sve obveze tako da nećemo imati problema oko mirovinskog staža i zdravstvenog osiguranja.

Da nije bilo ‘Prometa’, ne bi bilo ni naših radnih mjesta

‘Autoprijevoz Sinj’ nije ‘leglo’ kriminala i kriminalnih radnji, nego firma u kojoj radimo zakonito... Mi, radnici, nikad od većinskog vlasnika nismo dobili bilo koji nalog koji bi ‘mirisao’ na nezakonit posao. Svjedočimo velikim naporima većinskog vlasnika da svim zakonitim sredstvima i raznim vrstama ulaganja kapitala iz tvrtke ‘Promet’ osigura opstanak i razvoj ‘Autoprijevoza’. ‘Autoprijevoz’ ima svu svoju imovinu koju je imao i prije dolaska ‘Prometa’, samo ona danas puno više vrijedi. Mi danas imamo puno brojniji i puno kvalitetniji vozni park nego prije 2005. godine – samo zahvaljujući ‘Prometu’ iz Makarske. ‘Autoprijevoz’ trenutno investira u izgradnju nove Stanice za tehnički pregled vozila, a novac je dao ‘Promet Makarska’...”

 Vice Barbir i Mate Jujnović
Radnici u pismu ne taje da bi željeli veće plaće, ali kažu da shvaćaju realne odnose, nije im, ističu, drago što je poslodavac morao otkazati ugovore o radu nekim njihovim kolegama, ali razumiju što je prestao voziti neisplative linije. Na kraju “poslodavcu i većinskom vlasniku – ‘Prometu’ d.o.o. poručujemo da smo potpuno na njihovoj strani i da imaju našu potpunu podršku”, a svima “koji žele naštetiti interesima ‘Autoprijevoza’, a time i interesima nas radnika, poručujemo da ćemo im se ubuduće znati kvalitetno suprotstaviti i da smo spremni zaštititi svoje interese” jer, zaključuju, “da nije bilo ‘Prometa’ d.o.o., danas sigurno ne bi bilo ni ‘Autoprijevoza’, a time ni naših radnih mjesta”.

Marić: ‘Žuti sindikat’ odigrao je prljavo za poslodavca

Na ovo pismo odmah su reagirali Mate Jujnović, Vice Barbir i Joško Jerkan, vlasnik i direktori “Prometa” i “Autoprijevoza”, zahvaljujući radnicima na razumijevanju, uz istodobni napad na Matijaševića, Marića, Paštara i Bulja, koje su nazvali “javnim lažovima i ucjenjivačima”.
STRAJK_GLADJU1-100409
Joško Jerkan
Uslijedilo je novo pismo HUS-a u kojemu se prenosi tvrdnja neimenovanih radnika da nisu potpisali potporu poslodavcu, već, ne vidjevši tekst i vjerujući Željku Bošnjaku, predsjedniku Novog sindikata u “Autoprijevozu”, “suglasnost za plaće i nastavak rada u tvrtki”. U pismu HUS-a, koje je potpisao Jozo Marić, tvrdi se da je “žuti sindikat odigrao prljavo za poslodavca”.

Poslije toga stigao je odgovor Jujnovića, Barbira i Jerkana u kojemu ne biraju riječi napadajući Marića.

Na kraju ove sage ponovno se javio Marić koji kaže da s vlasnikom i upravom “Prometa” i “Autoprijevoza” svaka daljnja polemika nema nikakvog smisla te ih je podsjetio da će svoje poštenje i zakonitost u poslovanju imati prilike dokazati u već potvrđenim optužnicama Državnog odvjetništva, kao i onima koje tek slijede.

TONI PAŠTAR
Snimili ante čizmić / cropix
ivo ravlić / cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 16:29