StoryEditorOCM
Dalmacijaslužila samo kao biralište

Zbog iznimno niske temperature i orkanske bure vatrogasci su samo mogli osigurati požarište osnovne škole u Banji pored Vrgorca

Piše M.PRIMORAC, M. ILIĆ
8. siječnja 2017. - 08:47
sko00

U petak je u kasnim večernjim satima izbio je požar na staroj školskoj zgradi u Banji pored Vrgorca. Odmah po dojavi na teren su izašli pripadnici DVD-a Vrgorac i policija. Jedno vrijeme bila je zatvorena i državna cesta koja vodi do graničnog prijelaza Orah-Orahovlje, jer se stara škola nalazi uz samu prometnicu, u Banji.

U školi se već odavno ne održava nastava, posljednji učenici pohađali su je do sredine 60-ih godina prošlog stoljeća. No, stanovnicima Banje služila je do jučer kao biračko mjesto, za lokalne i parlamentarne izbore, u staroj školi birali su svoje predstavnike u vlasti. Što je uzrok požara, policija bi trebala utvrditi. No, kako neslužbeno doznajemo, nije došlo do kvara na instalacijama, a orkanska bura i niske temperature otežavali su vatrogascima gašenje.

- Mi smo odmah s dva auta došli na požarište, bura je nevjerojatno puhala, a vani je bilo oko -7 Celzijevih stupnjeva tako da nam je rad bio dosta otežan. Sve je zamrzlo, procijenili smo da je bolje požarište osigurati kako se požar ne bih proširio dalje i tako smo napravili - kazao nam je Vinko Markotić, zapovjednik DVD-a Vrgorac.

- Šteta zgrade jer se mogla iskoristiti za neke namjene da je bilo sredstava, ali to je stara napuštena škola u koju nitko ne pohađa gotovo pedest godina. Djeca iz Banje idu u školu Vrgorac, pa nema straha za odvijanje nastave.

- Nažalost, mnogo je takvih napuštenih starih škola koje se uopće ne koriste jer nema novca za njihovo preuređenje, već propadaju vremenom - rekao nam jeKrešimir Kuran, ravnatelj Osnovne škole Vrgorac čiji mobitel nije prestajao zvoniti nakon što su mediji prenijeli vijest o uništenoj školi.

Vatra je progutala cijelu unutrašnjost škole, prvi i drugi kat, a pod plamenom popustile su grede i krov, koji se potpuno urušio. Zgarište su dan poslije obilazili stariji stanovnici ovog sela, prisjećajući se s emocijama svojih prvih školskih dana u nekadašnjoj školi. Inače, Banja je selo koje prema popisu stanovništva broji jedva dvjesto ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 16:27