U spomen na Darka Baretića Barbu, velikog gastro-enološkog entuzijasta i autora Plavuše bez kostiju koja nas je nadahnula za jelo, donosi Dobra hrana
Potrebno je:
4-5 skuša svježih skuša i lokardi
1 veća glavica luka
3-4 češnja češnjaka
1-2 ljute papričice
2 veće mrkve i otprilike isto toliko korijena celera
1 konzerva (450 g) pelata
3 dl ribljeg temeljca
sol
papar
maslinovo ulje
glatko brašno
Priprema:
Ribu očistiti od glava i utrobe pa narezati na jednake komade. Luk i češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu i celer naribati na što sitniji ribež.
U posudi zagrijati maslinovo ulje i kratko sa svih strana popržiti pobrašnjene komade ribe, pa ih izvaditi i staviti sa strane. U isto ulje ubaciti luk, pa kad zažuti, dodati češnjak, papričicu, mrkvu i celer. Pirjati uz miješanje dok ne izgubi tekućinu. Zatim ubaciti rajčicu, smanjiti vatru i lagano pirjati desetak minuta, dok se ne reducira. Pirjati još desetak minuta uz podlijevanje temeljcem. Na kraju dodati komade ribe i sve zajedno prokuhati još nekoliko minuta. Ako vam se čini pregusto, umiješajte malo škrobne vode od rezanaca koje ste u međuvremenu skuhali. Po izboru, poslužite pomiješano s rezancima ili dodajte rezancima u tanjuru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....