Francuski planovi za uzgoj kupusa na Mjesecu dobili su potporu slavnog chefa specijaliziranog za molekularnu gatronomiju, koji želi osmisliti jela za astronaute koristeći svježe ubrano povrće - piše Times, a prenosi Slobodna Dalmacija.
Thierry Marx (53) pridružio se projektu koji ima za cilj kreirati recepte od povrća proizvedenog u visokotehnološkoj kutiji koja se može poslati u svemir. Marx je angažirao učenike svoje kuharske škole u Toulouseu da rade s njim na lunarnoj hrani budućnosti. Toulouse je poznat i po svojoj gastronomiji, ne samo kao kao središte francuske zrakoplovne industrije.
U srcu spomenutog projekta je kutija za povrće koju je izumio Orius, start-up povezan s francuskim Nacionalnim centrom za svemirska istraživanja. Paul-Hector Oliver, osnivač Oriusa, rekao je da je ta kutija sofisticirani oblik zatvorenog povrtnjaka.
"Možemo kontrolirati ubrizgavanje CO2, ubrizgavanje hranjivih tvari i kontrolirati temperaturu unutar 0,2C", rekao je za radio postaju France Culture. "Svjetlo imamo u osam boja, a možemo kontrolirati i njegov intenzitet. Ideja je da kutija ima programirane uvjete, na primjer, 30-satni dan, da ima zore i sumrake ili da reproducira, na primjer, planinsku klimu."
Izazov je bio, rekao je Oliver, kako smanjiti težinu njegove kutije od nehrđajućeg čelika nalik hladnjaku od 500 kg, a kako bi se mogla poslati na Mjesec. Rekao je da je kupus "glavno" povrće u programu, ali je dodao da će se razmotriti i rajčice i još neko.
Ovo bi mogao biti dobrodošao potez, s obzirom na to da bi se čak i Marx mogao pomučiti da smisli gastronomske recepte samo od kupusa.