Često zanemarene namirnice leća, slanutak i bob, mogu poslužiti kao lagani ručak ili hranjiva večera u obliku gustih juha koje će vas zasititi i uz koje ćete lakše zaspati, donosi Slobodna Dalmacija.
Ali se i "očistiti" ususret pretjerivanju za stolom, koje će se neminovno događati i nadolazećih dana, a vjerojatno i s alkoholom.
Zbog bogatstva proteina, ovakve juhe predstavljaju vrijednu alternativu mesu, a dodatna im je vrijednost što su lako dostupne, pristupačne cijenom i jednostavne za pripremu, piše fitness.com i donosi tri odlična recepta.
Svi ćemo učiniti pravu stvar ako jednu od ovih juha spremimo danas za ručak, a ostale svakako imamo na umu i u kombinacijama narednih dana.
Ako skuhate veće količine juhe, prednost je što je možete držati par dana u hladnjaku, čime ste osigurali nekoliko obroka.
Količine su namijenjene dvjema osobama (2-3 tanjura).
Juha od crvene leće
Sastojci:
šalica crvene leće
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
2 mrkve
2 češnja češnjaka
svježa rajčica
lovorov list
majčina dušica
sol
papar
Priprema:
Prednost crvene leće je što je ne morate prethodno namakati u vodi kao npr: slanutak, već je samo isperite nekoliko puta pod vodom.
U dubljem loncu na maslinovom ulju, pirjajte sitno nasjeckani luk, mrkvu i češnjak dok ne omekšaju.
Dodajte sitno nasjeckanu rajčicu zajedno s crvenom lećom te dolijte vodu tako da prekrije sastojke. Zatim u lonac dodajte majčinu dušicu i lovorov list te sastojke kuhajte na laganoj vatri oko dvadeset minuta.
Juhu posolite i začinite paprom po želji. Pustite da se ohladi pet minuta i miksajte štapnim mikserom dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu.
Juha od slanutka
Sastojci:
pola šalice slanutka (otprilike 3 šake)
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
2 mrkve
2 lovorovog lista
sol
papar
Priprema:
Slanutak je potrebno prethodno namakati u vodi preko noći.
Sitno nasjeckani luk i mrkvu pirjajte na maslinovom ulju dok ne omekšaju.
U lonac dodajte slanutak i dolijte vodu taman da ga prekrije. Ubacite dva lovorova lista te začinite paprom i soli po želji.
Nakon 30-ak minuta, kad je slanutak potpuno skuhan, izmiksajte sve sastojke kako biste dobili gustu teksturu juhe.
Juha od boba
Sastojci:
pola šalice mladog boba (3 šake)
2 žlice maslinovog ulja
glavica luka
veća mrkva
2 češnja češnjaka
bosiljak
sol
papar
šaka suncokretovih sjemenki
Priprema:
Najbolje je koristiti mladi bob kojemu ne treba prethodno skinuti ljusku ili već očišćeni, smrznuti bob iz vrećice. Ako bob nije jako mlad, prokuhajte ga u kipućoj vodi na dvije minute pa ćete mu lakše skinuti ljuske pritiskom zrna između palca i kažiprsta. Ukoliko koristite sušeni bob, prelijte ga vodom i ostavite da se namače preko noći.
Nakon što su se prethodno nasjeckani luk, mrkva i češnjak dovoljno pirjali na maslinovom ulju, u lonac ubacite bob te dodajte toliko vode da prekrije sastojke.
Juhu začinite prstohvatom bosiljka, papra i soli te pustite da se kuha otprilike pola sata. Na kraju izmiksajte sastojke i po potrebi dodajte šaku suncokretovih sjemenki.