StoryEditorOCM
GastroSEZONA KISELOG ZELJA|

ISTARSKI RECEPT: Skuhajte gustu jotu sa suhim mesom i pancetom, a kao prilog puru

Piše dh
20. listopada 2021. - 13:01

Jedan od nezaobilaznih specijaliteta je jota. Jota je uglavnom jušno jelo iako se inačice bitno razlikuju s obzirom na geografsko područje, donosi Dobra hrana. Evo recepta iz Kaldira. - Mi je delamo tako da dinstamo luk narezan na listiće, skuhamo grah, kiseli “kapus” sa suhim mesom, dodamo pešt od bijelog dijela pancete i češnjaka i sve zajedno pomiješamo sa skuhanim krumpirom. Uz to ide prava palenta od krupice koja se kuha najmanje pola sata. Jota je takva kod nas, inače je drugdje više jušna, ali tu u Kaldiru ne morete jesti drugu jotu - kaže za Dobru hranu  Istrijanka Mirjana Benvenuti.

Potrebno je:

50 g rezanog kiselog kupusa

250 g krumpira

200 g graha

250 g suhih svinjskih rebara

80 g sušene slanine

pola glavice luka

žlica brašna

2 češnja češnjaka

list lovora

žlica koncentrata rajčice

sol, papar

image
U Kaldiru ne morete jesti drugu jotu, kaže Mirjana Benvenuti
Berislava Picek

Priprema:

Grah ostavite namakati preko noći u vodi i drugi dan ocijedite. Stavite ga u hladnu vodu i kratko prokuhajte, ocijedite i ponovno stavite kuhati. Sitno nasjeckajte luk i slaninu te dodajte u grah zajedno s češnjakom, lovorovim listom, koncentratom rajčice, soli i paprom. Kiseli kupus operite i stavite sa svinjskim rebrima kuhati u drugu posudu. Ogulite i operite krumpir, narežite ga na kockice i skuhajte. Nakon što se skuha, krumpir dodajte u grah. Skuhana svinjska rebra odvojite od kosti, narežite, a kiseli kupus ocijedite te potom meso i kupus također dodajte u grah i sve promiješajte. Ako je potrebno, dodajte vode u kojoj se kuhao kupus s mesom i sve prokuhajte. Probajte, pa prema želji dodajte još papra i soli.

Savjet: Umjesto sa svinjskim rebrima, jotu možete raditi i sa suhim buncekom. Za jači okus možete u nju dodati i dimljene kobasice poput češnjovki. Ljubitelji kisele repe mogu je slobodno staviti umjesto kupusa.

24. travanj 2024 06:36