Tradicionalni dubrovački kolač, pandišpanj, kojeg mnogi povezuju upravo s kuhinjom svojih majki i baka, možete vrlo lako napraviti i iznenaditi svoje ukućane.
Potrebno je:
8 jaja
8 ožica (jušnih žlica) šećera
8 ožica brašna
pola ožice mljevenog anisa
korica jednog domaćeg limuna
Priprema:
Kalup za torte promjera 26 centimetara obložiti masnim papirom za pečenje i namastiti ga.
Odvojiti žumance od bjelanca. U žumanjca dodajte šećer i miksajte smjesu 25 minuta, a bjelancima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti ‘snijeg‘. Brašno prosijte i u njega dodaje naribanu koricu limuna i mljeveni anis. Lagano izmješajte sa žumanjicima i bjelancima, izlijte u kalup i u već ugrijanoj rerni na 150 stupnjeva pecite 45 minuta. Provjerite čačkalicom je li gotov. Ako se na nju tijesto ne lijepi, pečenje je gotovo. Kada se ohladi pospite ga cukarom u prahu.