Jaja su važan izvor bjelančevina i mnogi ih rado konzumiraju. Jedan od češćih načina njihova spremanja je tvrdo ili meko kuhanje, donosi Slobodna Dalmacija.
Pri tome većina nas jaja kuha u vodi, kako su nas učili naši roditelji, a njih njihovi... Međutim, nova vremena donose nove prehrambene spoznaje pa se tako više ne preporučuje kuhanje u vodi nego na pari.
Kada se jaja kuhaju u vodi, ona prska na sve strane, ljuska je sklona pucanju, a jaje je nemoguće oguliti... Puno bolje rješenje je kuhanje jaja na pari. U lonac ulijte malo vode (važno je da ne dodiruje umetak za kuhanje na pari), pa po umetku rasporedite jaja i prokuhajte vodu. Ultra vruća para zagrijat će jaje na isti način kao kipuća voda ili vruća tava, piše City Magazine.
Kuhanje na pari je nježnije – bjelanjci će biti mekši, a žumanjci kremastiji. Za tvrdo kuhano jaje trajanje kuhanja je 10 do 12 minuta. Tako pripremljeno jaje izvrsno je za pripremu salate. Ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mljevenog papra i uživajte u prekrasnom okusu. Za meko kuhano jaje - savršeno kuhane bjelanjke i malo tekuće žumanjke, jaje kuhajte oko 6 i pol minuta, a zatim ga odmah ohladite hladnom vodom, piše City Magazine.
Tko može, neka proba, jaja zaslužuju najbolji tretman.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....