StoryEditorOCM
GastroIDEALNO VRIJEME ZA BRANJE

Osim što je zanimljiv obrok, liječi i mnoge bolesti: upoznajte ‘kraljicu trava‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
12. ožujka 2024. - 21:23

Tko se prvi put susretne sa žućenicom u prirodi, izgledat će mu kao korov i možda neće ni povjerovati da je jestiva. Još kad čuje da će biti za objed, složit će facu, ali skuha li se kako treba, žućenica može biti izuzetno ukusan, a k tome i zdrav obrok. Postoje čak i kolači, pa i sladoled od žućenice.

Osim što je bogata vitaminima, ova samonikla biljka čisti jetru, smiruje alergije, pročišćava želudac i smanjuje šećer i kolesterol u krvi. Cvjeta u travnju i svibnju na livadama i međama, ali za kuhanje je treba brati prije cvjetanja. Upravo je sada idealno vrijeme za to. Žućenica je nekad bila sirotinjska hrana, a danas je među znalcima rado viđen prilog na pjatu iz meso, ribu, neko drugo povrće ili jaja. Nazivaju je i ‘kraljicom trava‘.

MOŽE I S RIZIMA

Jedna od onih koja redovno bere i priprema žućenicu je Ivana Penjak Kasavica, koja živi okružena čistom prirodom i njezinim blagodatima u selu Majkovi u Dubrovačkom primorju.

- Cikorija i maslačak u narodnom nazivlju često dijele ista imena, a jedno od njih je žućenica. I jedna i druga biljka se beru prije cvjetanja, a listići su im slični i po izgledu i po djelovanju, tako da zamijeniti ih nije nikakav grijeh, a dobrobit jednaka. Od korijena cikorije radi se zdrava zamjena za kavu, Divka, a maslačak se može mnogostruko koristiti. Ja listove  žućenice (svejedno maslačka ili cikorije) pomiješam s krumpirima i kuhanim jajima, a kuhana žućenica ludo zazeleni i zaokruži kuhanu rižu u cjelovito jelo - rekla nam je Ivana.

- I korijen i cvijet maslačka suše se za ljekoviti čaj koji moćno uklanja prištiće, plus čaj od korijena koji je učinkovitiji od kemoterapije. Važno je brati biljke barem 200 mtara od puta - savjetuje ova prirodnjakinja.

A evo i jednog jednostavnog recepta za pripremu: Pola kila freško ubrane žućenice očistite i operite. Stavite kuhati u dosta vode najmanje 20-tak minuta, jer bi vam kraćim kuhanjem mogla ostati gorka. Kad je skuhana, ocijedite je, nasjeckajte i dodajte kuhana jaja. Začinite solju, paprom, maslinovim uljem i octom. Najbolje ju je poslužiti odmah po kuhanju.

25. travanj 2024 14:04