Acai bobice iznimno su tražene zbog propagiranja trenda proljetne detoksikacije i mršavljenja, a riječ je o plodovima stare vrste palme koja raste u toplim i vlažnim područjima amazonskih šuma.
Acai bobice od ostalog se voća razlikuju po velikoj količini bjelančevina, što nije svojstveno voću.
Zbog mnogo prehrambenih vlakana, fitosterola, aminokiselina i jednostruko nezasićenih masnih kiselina acai bobice potiču zdravlje kardiovaskularnog i probavnog sustava, piše Živim.
Sastav njihovih masnih kiselina sličan je sastavu maslinova ulja. Oleinska kiselina s omega-3 masnim kiselinama potiče aktivnost hormona i neurotransmitera te povećava osjetljivost receptora na inzulin sprečavajući tako razvoj dijabetesa tipa 2 i upala u organizmu.
Antocijani, kojih ima mnogo i u crnom grožđu, snažan je antioksidans koji pojačava otpornost organizma na bolesti, poboljšava zdravlje srca i krvožilnog sustava, štiti od degenerativnih bolesti i raka.
U jednom je istraživanju na Floridi otkriveno da acai bobice mogu usporiti razvoj leukemije i raka debelog crijeva.
Istraživanja na životinjama pokazuju kako redovito konzumiranje ovih bobica širi krvne žile pridonoseći tako snižavanju krvnog tlaka.
Ovo voće sadrži vitamine E, C, B1, B2, B3, a od mineralnih tvari željezo, kalij, fosfor i kalcij. Tu je i niz korisnih fitokemikalija - fenolne kiseline, antocijanini, proantocijanidini i drugi flavonoidi, oleinska kiselina, beta-sitosterol i vlakna.