Bodljikava kruška ili indijska smokva jestivi je plod kaktusa koji raste i u Dubrovniku.
Često se može vidjeti u mediteranskim primorskim krajevima, a plodovi se nerijetko nađu na tržnicama u Italiji i na Malti. Ova je biljka porijeklom iz Meksika, a kaktus je prvi put u Hrvatskoj zabilježen 1911., i to na otoku Lastovu.
BLAGOTVORAN ZA ZDRAVLJE
U nas konzumacija ploda nije toliko popularna, možda zato što je, tipično za kaktus, obrastao sitnim bodljikama koje je teško povaditi iz radoznalih prstiju jer nisu vidljive na prvi pogled. Bodljikama, koje su poput dlačica, obrastao je cijeli plod, a kad ga dohvatite i zabiju vam se u prste, vrlo su bolne. Uvjerili smo se na svojoj koži.
Iako se naziva kruškom ili smokvom, nije u rodu s ovim voćem. Oni koji su probali plod, kažu da je ukusan, samo treba biti pažljiv prilikom guljenja kore zbog već opisanih bodljika. Osim što se može pojesti bez prerade, od ploda kaktusa opuncije mogu se napraviti kompoti, marmelade ili sokovi. S obzirom da je bogat vitaminom C, plod je blagotvoran za zdravlje, pa tako pomaže jačanju imuniteta, ali i potiče probavu te pomaže dijabetičarima smanjenjem šećera u krvi.
Od sjemenki se pravi skupocjeno ulje koje se koristi u kozmetici, a 10 ml košta 20-tak eura. Koristi se za tretmane kože, jer potiče regeneraciju, brzo se upija i omekšava kožu te joj daje sjaj i elastičnost.
EVO GDJE GA UBRATI
Prednost ploda kaktusa je i što nema ‘konzumenta‘ osim čovjeka, pa biljku nije potrebno ničim tretirati kako bi dala plodove koji su već zaštićeni kao oklopnjaci. To jamči i da su potpuno ‘eko‘, što je danas, u poplavi pesticida, jako važno.
Ako ga želite probati, evo i lokacije gdje ga možete ubrati - putem preko Orsule do Dupca!