Razmišljate li koji biste morski specijalitet mogli uvrstiti u blagdanski plan i program, a ljubitelj ste liganja, ne trebate više razmišljati: punjene lignje najbolji su vam izbor, osobito ako ih pripremite po receptu koji vam nudimo u nastavku.
Lignje su same po sebi delikatesa, no kad se pune i kad se u nadjev doda par sastojaka koji još više podižu okus, e pa onda vam nema straha da nećete lizati prste dok ih budete jeli. Posebnost ovog recepta, koji stiže sa Sicilije, je u tome što se nadjevu, pored krakova, krušnih mrvica, peršina i češnjaka, dodaju parmezan, kapari i masline.
Još je jedna osobitost vezana uz ovaj recept: nakon što su punjene lignje se ne šufigaju u teći nego se ubace u škrovadu i pravac u pećnicu.
Punjene lignje s parmezanom
Sastojci:
4 veće lignje ili 8 manjih
100 g ribanog parmezana
50 g krušnih mrvica
200 ml umaka od rajčice
50 ml bijelog vina
6-8 kapara
4-8 crnih maslina
2 jaja
2 režnja češnjaka
2 fete kruha
sjeckani peršin
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Lignjama uklonite glave i utrobu, odstranite im kost pa ih operite, ocijedite i posušite. S glave maknite oči i kljun te nasjeckajte krakove. S tijela odrežite krila pa i njih nasjeckajte.
Krakove i krila prodinstajte na maslinovu ulju, dodajte im jedan nasjeckani režanj češnjaka te narezane kapare i masline. Pirjajte par minuta pa maknite s vatre, umiješajte natrganu sredinu kruha, krušne mrvice, sjeckani peršin, ribani parmezan, jaja, sol i papar pa sve dobro izmiješajte.
Napunite lignje nadjevom, ali ne do kraja, kako biste mogli otvor uhvatiti čačkalicom. (ali ne do kraja kako nadjev ne bi ispao van tijekom pečenja) i zatvorite ih čačkalicom.
Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i preostali režanj češnjaka zgnječen ili prerezan na pola pa dodajte lignje, pirjajte sve oko minutu pa zalijte vinom. Kratko pirjajte dok ne ispari alkohol pa sve prebacite u posudu prikladnu za pećnicu i zalijte pasiranom rajčicom (druga je opcija dodati malo vode i preskočiti rajčice), sve lagano posolite pa pecite dvadesetak minuta na 180 stupnjeva.