Suradnice Dobre hrane Nastasja i Gaia Petrić pripremile su salsu iz pećnice i domaće tagliatelle.
Salsa iz pećnice
Trebat će vam:
4-5 velikih zrelih rajčica
2 crvena luka ili luka srebrenca
5-6 režnja češnjaka
1 stručak svježeg bosiljka
1 žlica cvijeta soli
pola žlice svježe mljevenog papra
1 puna žlica Demerara smeđeg šećera
maslinovo ulje
Priprema:
Rajčice operite i očistite od zelenog dijela stabljike. Zatim ih narežite na kockice veličine oko 2 centimetra i premjestite na pleh obložen papirom za pečenje. Luk očistite i narežite na malo manju veličinu nego što ste izrezali rajčice i stavite ga na pleh. Češnjak u kori zdrobite čašom ili bocom, bosiljak natrgajte i dodajte ostatku. Sve skupa začinite solju, paprom i šećerom te prelijte s malo maslinova ulja. Promiješajte sastojke i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva prvih pola sata te povisite na 220 stupnjeva i pecite još desetak minuta dok ne ispari višak tekućine.
Umak je gotov kad je tekućina isparila, a on postao gust. Izvadite pleh i stražnjom stranom žlice lagano zgnječite sve sastojke. Prethodno ste češnjaku odstranili ljusku. Topli umak promiješajte sa svježe kuhanom tjesteninom, a višak zamrznite ili sačuvajte u staklenci za kasnije.
Domaće tagliatelle
Trebat će vam:
500 g brašna tip 00
10 g sitne soli
5 g kurkume u prahu
3 cijela jaja
3 žumanjka
3 žlice vode
50 g maslinova ulja
Priprema:
Stavite suhe sastojke u posudu, promiješajte ih, napravite rupu u sredini i dodajte tekuće sastojke koje ste u zasebnoj posudici prethodno pomiješali. Miješajte tijesto dok ne postane kompaktno, a zatim prebacite na stol i mijesite ga oko 10 minuta dok se ne stvori glatka kugla. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.
Pobrašnite površinu i prepolovite kuglu na pola, zatim polovicu izvaljajte valjkom dovoljno tanko da stane u mašinicu za tijesto. Prođite tijesto na najširem otvoru, preklopite ga ponovo, izvaljajte valjkom i ponovite postupak mašinicom još 3-4 puta.
Zatim razvaljajte tijesto na sve tanje i tanje, dok ne dođete do 3. broja prije kraja. Lagano pobrašnite tijesto sa svih strana, preklopite i rezačem za pizzu ili nožem izrežite trakice debljine 6 do 10 milimetara.
Razdvojite tagliatelle kroz pobrašnjene prste, ugrijte vodu s malo soli dok ne zakipi i kuhajte tjesteninu oko dvije minute, ne dulje. Servirajte je toplu s umakom od rajčice.
Čips od parmezana
Priprema:
Naribani parmezan posložite na hrpice na pleh obložen papirom za pečenje, oblikujte u tanki krug i pecite 6 do 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, odnosno dok rubovi ne dobiju malo tamniju boju. Ne smiju pregorjeti. Ostavite da se ohlade prije nego što ih skinete s papira