Napravite ih danas pa spremite u zamrzivač i poslužite najmlađima umjesto kupovnog sladoleda. Bit će hit i na rođendanima, piše Dobra hrana.
SASTOJCI:
500 g miješanog bobičastog voća (maline, borovnice, ribiz, jagode)
100 g dodatnih borovnica za posipanje
2 velike banane
40 ml bademova mlijeka
70 g grčkog jogurta
2 žlice meda
24 prhka keksa od bademova brašna
SASTOJCI ZA PRHKE KEKSE OD BADEMOVA BRAŠNA:
250 g maslaca
170 g šećera u prahu
2 žumanjka
korica jednog limuna
1 vanilin šećer
450 g bademova brašna
100 g oštrog brašna
PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umijesite tijesto za kekse. Tijesto oblikujte u kuglu, umotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak da se odmori minimalno dva sata. Ohlađeno tijesto razvaljate na pobrašnjenoj podlozi i formirajte u kolače pravokutnog oblika dimenzija 8 x 5 cm. Pecite oko 10 minuta na 180 stupnjeva.
Banane narežite na kolutiće, složite ih na pladanj, stavite u zamrzivač i pustite da se zamrznu. U blender stavite smrznute banane, mlijeko, jogurt i med te kratko blendajte. Dodajte bobičasto voće te sve miksajte dok smjesa ne postane glatka. Kalup 25 x 25 cm obložite papirom za pečenje. Polovicu smjese ravnomjerno rasporedite po kalupu, po cijeloj površini rasporedite borovnice pa prelijte drugom polovicom smjese. Poravnajte po površini te stavite u zamrzivač preko noći.
Zaleđeni sladoled izvadite iz kalupa i po gornjoj površini polažite prethodno ispečene i ohlađene kekse. Vrućim nožem vrlo brzo izrežite sladoled koristeći posložene kekse kao vodič. Sladoled stavite između dva keksa i odmah poslužite. Bez brige, keks će u doticaju sa sladoledom omekšati, no neće se mrviti pa ćete ga s lakoćom moći pojesti.
Višak sendviča posložite u vrećicu s patentnim zatvaračem te vratite u zamrzivač. Tako pospremljeni mogu stajati i do mjesec dana.