Ako je općeprihvaćena činjenica da je povrće puno vitamina i minerala, bundeve se posebno ističu jednim vitaminom, odnosno vitaminom A, jer sadrže čak 457 posto preporučene dnevne vrijednosti po obroku.
Jedna šalica bundeve pokriva i 42 posto dnevnih potreba za vitaminom C, koji jača naš imunološki sustav i štiti od infekcija. Količina kalija, mangana, vitamina E, B, B6, niacina, tiamina, folne kiseline, kalcija, magnezija, riboflavina i pantenske kiseline također nije zanemariva. Iako neki vjeruju da je bundeva puna škroba, moramo biti svjesni da nije svaki škrob isti, piše Slobodna Dalmacija.
Zimska bundeva također je dobar izvor omega-3 masnih kiselina.
Sjemenke bundeve štite nas od trakavica i drugih crijevnih nametnika, jer djeluju antiseptički, antimikrobno i protugljivično. Stoga ne čudi da bundeve donose brojne dobrobiti za zdravlje.
Prednost jela od bundeve je u tome što vrijedne tvari u povrću imaju pozitivan učinak na cijelo tijelo.
Konkretno, proizvod pozitivno djeluje na vid; normalizira crijeva i želudac, regulira metabolizam; povećava elastičnost krvnih žila i snižava krvni tlak; uklanja toksine, toksine i višak tekućine iz tijela, što doprinosi zdravom radu bubrega; potiče obnavljanje stanica i popravak tkiva; energizira i umirujuće djeluje na živčani sustav; jača imunološki sustav i povećava otpornost na prehladu.
Za muško tijelo najkorisnije su kiseline u povrću koje štite od bolesti u genitourinarnoj sferi i od smanjenja potencije.
Povrće sadrži puno cinka - ovaj element sprječava razvoj upale prostate. Korisna svojstva povrća utječu i na kardiovaskularni sustav - kada se konzumira, smanjuje se rizik od srčanog i moždanog udara.
Dobra je za mršavljenje
Za žene je dobra jer poboljšava stanje kože i vraća joj zdrav ten, pomaže u održavanju zdrave težine i od velike je koristi za mršavljenje. Tonična svojstva povrća traže se tijekom razdoblja gubitka snage ili tijekom menstruacije.
Za starije ljude povrće je vrlo korisno zbog visokog sadržaja kalija, željeza, vitamina B i C, karotena i askorbinske kiseline. Važno je napomenuti da je povrće lako probavljivo - stariji ljudi nemaju poteškoća s njegovom probavom.
Prednosti sirove bundeve propuštene kroz miješalicu bit će posebno velike. Povrće je od velike koristi za bolesti srca, krvnih žila i bubrega.
Blagodati bundeve za bebe su bezuvjetne - povrće se uvodi u dječju prehranu od 6 mjeseci. Blagodati bundeve za djecu su da povrće pridonosi brzom rastu djeteta i normalnom razvoju živčanog sustava. Njegovom se primjenom djetetov san normalizira, poboljšava se moždana aktivnost.
Bučine su sjemenke bogate uljem koje sadrži oleinsku i linolnu kiselinu. U bjelančevinama ovih sjemenki mnoge su esencijalne aminokiseline, piše Slobodna Dalmacija.
Od mineralnih tvari svakako valja spomenuti kalij, krom, magnezij, cink, bakar i selen. Osim toga, ima tu i karotena, vitamina E, nekih vitamina B skupine, fitosterola, ...
Aktivne tvari bučinih sjemenki pokazuju antibakterijsko i antimikotično djelovanje. Također se njihovo konzumiranje vezuje uz smanjenje rizika za pojavu raka želuca, prostate, dojke, pluća, kože i debelog crijeva. Ove sjemenke sprječavaju stvaranje žučnih kamenaca. Pomažu i protiv depresije jer potiču lučenje hormona sreće.