Umjesto rižota, ovog puta razmislite da napravite kremasti ječam. Dodati možete i drugo povrće po želji, predlaže Dobra hrana
Trebat će vam:
300 g ječma
2 mrkve
1 luk
200 ml vina
2 žlice maslaca
povrtni temeljac
4-8 svinjskih kotleta
2 žlice senfa
5 žlica sojina umaka
5 žlica neutralnog ulja
1 žličica meda
sol i papar
Priprema:
Ječam namočite u vodu nekoliko sati prije kuhanja. U posudi pomiješajte sojin umak, senf, ulje i papar pa dobivenom mješavinom premažite svinjske kotlete. Pustite da odstoje barem pola sata. Kada je sve gotovo, na tavi najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Kada poprimi boju, dodajte ječam i pirjajte još kratko. Dodajte ribanu mrkvu, pirjajte pet minuta, a zatim dodajte vino i pustite da alkohol ispari. Dodajte temeljac i pustite da se krčka. Povremeno provjerite i dodajte još temeljca ako je potrebno. Začinite solju i paprom, a dodati možete i malo čilija ili drugih začina po želji. Na kraju umiješajte maslac i maknite s vatre. Pred kraj kuhanja ječma, na drugoj tavi ispecite kotlete. Kada su gotovi, poslužite ih s ječmom i po njima pokapajte malo meda. Poslužite toplo.