StoryEditorOCM
GastroKRENULA SEZONA BRANJA

Teško ćemo se ove godine osladiti kukama i šparogama, evo koliko se traži za balicu

Piše A. H.
7. ožujka 2024. - 20:02

Krenula je sezona divljeg samoniklog bilja, kuka i šparoga, delicija koje obožavaju Dubrovčani. Posljednje kiše te prave proljetne temperature razbujale su vegetaciju na dubrovačkom području, a time i ‘urod‘ kuka i šparoga pa su berači proteklih par dana krenuli u akciju. Najviše ih se bere po Župi dubrovačkoj, Konavlima i Dubrovačkom primorju, a da ovih samoniklih biljaka ove godine neće nedostajati, govori i ponuda na virtualnim placama. Kuke su naime krenule prve, a na oglasima se često naglašava da su količine neograničene. Unatoč tome, oni koji nisu vični branju ove delicije ili jednostavno ne mogu odvojiti vremena za izlet u prirodu, teško će se ove godine omrstiti samoniklim poslasticama.

Naime, za balicu šparoga u Dubrovniku se na tržnici traži 3 eura, no da bi napravili kakav- takav omlet za jednu osobu potrebne su vam najmanje dvije, dakle 6 eura, odnosno nekadašnjih 45 kuna! Koliko su cijene podivljale govori i podatak da je prije uvođenja eura balica šparoga u Dubrovniku stajala najviše dvadesetak kuna. Cijena za kilogram prvih šparoga u Hrvatskoj je dostigla je i nevjerojatnih 60 eura, a rekorder je ponuda dubrovačkoj virtualnoj placi od 20 eura i to za balicu od najviše 300 grama kuka, koje su inače duplo jeftinije od šparoga.

image

.

Berislava Picek/Cropix

Mnogi Dubrovčani ispočetka su bili šokorani, neki pak misle da se radi o nekakvoj provokaciji, no po toj cijeni prve ovogodišnje kuke i šparoge nude i neki drugi prodavači. Pojedinci ih na virtualnim tržnicama prodaju i na komade, pa kod jednog prodavača jedna kuka zapada 0,93 eura, a šparoga 1,13 eura. S time da se za količinu iznad deset komada šparoga daje popust od 10 centi po komadu, odnosno 18 ako se kupi više od 20 biljaka. Kupite li iznad trideset šparoga ili kuka, odnosno balicu, na rego ćete kod ovog prodavača dobiti granu ruzmarina i jedan domaći limun. U ponudi je i dostava na kućnu adresu, a ovisno o kvartu u Dubrovniku ona se naplaćuje od jednog do 15 eura, odnosno 20 za susjednu općinu Župu dubrovačku i 50 eura ako ste naručili dostavu u Konavlima. – Dalje ne idem jer dostavljam na biciklu – napominje anonimni prodavač, no mnogima i dalje nije jasno radili se o šali ili je riječ o ponudi po principu ‘Ako prođe, prođe‘.

Bez obzira radilo se o 3 ili 20 eura za balicu, cijene samoniklog divljeg bilja digle su poprilično ‘prašine‘ na društvenim mrežama. Dok jedni staju u obranu berača i prodavača, naglašavajući kako kuke i šparoge baš i nje lako brati, da iziskuje fizički napor, a treba uzeti u obzir i opasnost od zmija. Kritičari pak pišu kako je riječ o bezobrazno visokim cijenama i zaradi na crno bez plaćanja poreza: ‘Jesu li pozlaćene?, Koda su od mljevenih dolara! Jeftiniji je kokain…..‘

Što kaže zakon

Kada se već bavimo kukama i šparogama treba podsjetiti i na zakonsku regulativu. Naime, berači bi morali imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, koje je u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dozvola je besplatna, a može se ishoditi ispunjavanjem zahtjeva na web stranici Hrvatskih šuma i vrijedi do 31. prosinca tekuće godine. Njome se omogućuje pojedincima branje do 2 kilograma divljih šparoga dnevno za osobnu upotrebu s time da sakupljačima nije dopušteno sakupiti više od dvije trećine jedinki na jednom nalazištu, a pri sakupljanju se treba koristiti isključivo tehnika rezanja a ne čupanja sa korijenom. Za one koji ih prodaju, postoji mogućnost izdavanja komercijalne dozvole no nju treba platiti.

30. travanj 2024 14:00