Carbonara je jedno od onih jela koje radimo kad ne znamo što bismo drugo, kad u frižideru nemamo ništa osim par osnovnih sastojaka ili jednostavno, kad se osjećamo lijeno. Iako je jednostavna za pripremu i ukusna može nam dosaditi, a i zbog svog dodatka pancete nije dobra za one koji u kući imaju vegetarijance ili i sami žele prestati jesti meso (bilo bi dobro kad bismo svi barem malo smanjiti njegovu konzumaciju), preporuča Stil.
Zato vam sada donosimo jednako jednostavan recept koji ne sadrži meso već pancetu mijenja dimljenim cheddarom i ima dodatak još nekoliko namirnica zbog bogatstva okusa.
Vegetarijanska tjestenina s cheddar sirom
Sastojci:
450 g tjestenine
7 žlica vrhnja za kuhanje
1 češanj zgnječenog češnjaka
100 g dimljenog naribanog cheddara
svježe mljeveni crni papar
3 zamućena jaja
100 g baby špinata
2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
60 g sušene ili polusušene rajčice u ulju, ocijeđene i nasjeckane
naribani parmezan ili sličan ribani sir
Priprema:
Zakuhajte veliki lonac slane vode. Dodajte špagete i kuhajte prema uputama na pakiranju.
Za to vrijeme stavite vrhnje i češnjak u manji lonac i pustite da prokuha. Dodajte dimljeni cheddar i ostavite da se otopi na laganoj vatri. Možda ćete trebati snažno miješati da se sir ne zalijepi i da dobijete glatku smjesu. Maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
U umak od sira malo po malo dodajite zamućena jaja neprestano miješajući dok se svaki dodatak glatko ne sjedini. Začinite svježe mljevenim crnim paprom.
Kada budu gotovi, ocijedite špagete u velikom cjedilu. Vratite tavu za špagete na vatru i dodajte listove špinata. Miješajte dok špinat ne omekša, dodajte malo vode ako se počne lijepiti. Špagete umiješajte u špinat.
Špagete i špinat prelijte umakom od sira. Dodajte sušene rajčice i peršin. Sve zajedno miješajte minutu, dvije. Poslužite odmah, po mogućnosti s hrskavom zelenom salatom i ribanim parmezanom.