o sada nam je Valentinovo bilo u znaku torta i čokolade, no ove godine definitvno je u znaku slatkih bublica punjenih bogatom kremom koje su, kako se čini, zaludjele baš sve - maritozza. Riječ je o talijanskom receptu koji su prema tradiciji momci poklanjali djevojkama baš na blagdan svetog Valentina, često krijući u njemu i slatko iznenađenje: zaručnički prsten. Običaj je to koji je, kladimo se, veselio i zubare, no upravo on je, po svoj prilici, maritozzima priskrbio ime - maritozzi u prijevodu znači "supružići".
Ima već godinu-dvije da smo primijetili kako su nevjerojatno popularni na društvenim mrežama, prvenstveno kod korisnika iz sjedinjenih država, Italije, ali i Japana, no unazad koji mjesec potpuno su očarali Hrvate (po svoj prilici jer ih je jedna zagrebačka slastičarnica uvrstila u ponudu) i od tada smo se nagledali primamljivih objava s tim okruglastim slasticama u prvome planu. Nedavno smo vam objavili recept jedne zagrebačke blogerice, a danas, baš na Valentinovo, receptom za maritozze nas je razveselila i šibenska blogerica Nina Bedrica. Isprobajte njen recept za ove ljubavne slastice i uživajte u Valentinovu u velikom stilu, donosi Slobodna Dalmacija
Maritozzi
Sastojci:
50 g brašna
50 ml vode
1 suhi kvasac
1 žličica šećera
200 g brašna
20 ml mlijeka
40 g meda
40 g maslaca
1 jaje
korica naranče
200 ml slatkog vrhnja
200 g višanja
3 žlice šećera
1 žličica gustina
malo cimeta
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Pomiješajte 50 g brašna, 50 ml vode, kvasac i žličicu šećera, pokrijte dobro prozirnom folijom i ostaviti pola sata na toplom.
20 ml mlijeka, med, jaje i koricu naranče izmiksajte, dodajte brašno i pripremljeni kvasac te maslac. Spiralnim nastavcima izradite glatko tijesto (bit će malo ljepljivo i to je ok, ne treba dodavati još brašna). Premijesite na lagano pobrašnjenoj podlozi lagano pobrašnjenim rukama. Stavite u posudu, dobro pokrijte prozirnom folijom i pustite da se udvostruči (otprilike sat vremena).
Kad se tijesto udvostručilo, podijelite ga na komade od oko 50 g te od njih napravite loptice, lijepo ih zavrtite da dobijete lijepe glatke kuglice.
Poredajte ih na na veliki pleh obložen papirom za pečenje te ih poklopite drugim plehom i ostavite da se udvostruče. Bit će mekane i nježne.
Kad su spremne, pažljivo ih premažite jajem umućenim s malo mlijeka i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 °C 15 minuta. Pustite ih da se ohlade, zarežite ih (ali oprezno i ne do kraja) i punite.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Višnje, šećer i gustin kratko prokuhajte pa ih usitnite štapnim mikserom i kuhajte do željene gustoće pa dodajte malo cimeta. Nadjenite maritozze slatkim vrhnjem, ukrasite smjesom od višanja i pospite šećerom u prahu.