Željka Bleuš, Smokviška iz male uvale Brna na otoku Korčuli, trenutno je zvjezdica koja na škoju najsjanije gori. Njena jednostavnost i iskrenost, jedinstvenost i uređena karizma preko malih je ekrana obasjala cijeli otok, ma što otok, cijelu Hrvatsku, ma što Hrvatsku, cijeli svijet! Željkina rodbina reprize popularnog kulinarskog show-a MasterChef gledaju se u dalekoj Australiji i Americi.
Za sve je kriva baba Jaka
Još kao dijete Željka se stalno motala po kuhinji. Prvo jelo koje je skuhala bili su izmišljeni biskviti čije je recepte zapisivala u bilježnicu na Mickey Mousa. Njenoj obitelji, mami Jozici, tati Željku, sestrama Josipi i Jakici te bratu Branimiru to je bilo simpatično, no njenu je ljubav ozbiljno shvaćala samo baba Jaka.
-Baba mi je davala puno pažnje, bila je starija žena, nakon što bi cili dan kopala u polju, došla bi doma umorna, a ja bih je zaludila da mi zamuti tisto i ona bi u devet uri navečer meni mutila tisto i nikad joj nije bilo teško. Oduvik sam volila kuhanje, ne znam objasniti zašto, vjerojatno se rodiš s tim“, priča nam zaneseno Željka. Njena je ljubav prema kuhanju ipak pronašla put, odlučila je prijaviti se na MasterChef. Ukrcala se na direktnu autobusnu liniju Korčula-Zagreb koju otočani nazivaju zagrebačka i krenula na audiciju za najpopularniji kulinarski show u Hrvata. Trebalo je puno hrabrosti za taj potez, još ktome ako dodamo da nitko nije ni znao gdje ide.
-Doma su mislili da san na poslu, na poslu su mislili da san s prijateljicama, kad sam se vratila mislili su da san mamurna, a ja san cijelu noć putovala. Jedino su moje sestre znale gdje idem, njihova mi je podrška bila dovoljna. Možda je to moja najveća pobjeda, što sam se odvažila poć u Zagreb na audiciju. Možda su to geni, moj pradid je tako otišao u Ameriku i nije nikome ništa rekao, a možda je kriva moja luda jubav za kuhanjem, 'ko će znat!“kroz smijeh objašnjava Željka.
Željka, bit ćeš na televiziji!
Dok su svi kandidati, a bilo ih je gotovo tri tisuće na audiciji, imali pratnju i podršku, mlada je Smokviška došla sama, spremna zagristi u izazov. Pitali su je, kaže, gdje joj je pratnja, odgovorila je da bolje da nitko ne zna gdje je bila u slučaju da ne prođe. Ali Željka, pa ovo će biti na televiziji - ma tko se toga sjetio, uzvniknula je žiriju! Iako mlada, pomalo naivna, Željka je odmah pokazala da zna kuhati, žiriju je skuhala raviole, najbolje koje su ikad probali, zaključili su. Pregače su pljuštale, a Željka je odabrala Damira Tomljanovića.
- Odmah sam se na početku osjećala blisko s njim, nešto me posebno vuklo njemu. Nisan ja znala 'ko su oni, kakvi su kuhari, 'ko je u čemu bolji, vodila sam se isključivo osjećajem i mislim da nisan falila“, zaključila je. ispala je u polufinalu i to samo s dva boda manje od konačnog pobjednika. Toga dana kao da se nije borila onako kako inače zna i može. Osjetio je to mentor, osjetili su gledatelji, a priznala nam je i Željka.
- Kad sam vidila Damirovu reakciju i koliko je njemu stalo da prođem, slomilo me. Shvatila sam da sam se trebala mrvicu više boriti. Ne znam kako vam objasniti, ali meni je polufinale bilo finale, Temšu i Gogu obožavam, promislila sam - ma što mi više od ovoga treba!? Emotivno sam se povukla, nisan dala sve od sebe kao inače i cilo sam vrime osjećala da mi nešto fali“, priznaje iskreno Željka.
On je pravi MasteChef
Gogi je u finalu malo nedostajalo za pobjedu, presudio je desert, nakon uzbudljivog, kulinarskog nadmetanja, titula hrvatskog MasterChefa pripala je Ivanu Temšiću. On je, naime, prva osoba koju je upoznala kad je tog jutra sišla sa zagrebačke i došla na audiciju, a kad ga je čula kako priča „gastro spiku“, poželjela je pobjeći nazad na otok.
-Kad san ga čula koji jezikom govori, koji riječnikom raspolaže, kad je progovorio... Pormislila sam odmah vratit se doma, pitala sam se što ja ovdje radim? Temša je zasluženo pobijedio, najbolje će se znati nositi s pobjedom, ja ni ne znam kako bih se nosila s tim. Njemu je prirodno bit pobjednik, baš se vidi da je to on, pravi je MasterChef! A, koje je pijate osmislio za finale, ona tuna je najlipši pijat kojega sam ikad vidila!“oduševljeno nam priča Željka.
Snimanja su u studiju trajala po cijeli dan, ono što gledatelji vide u sat i pol televizijskog show-a samo je dio MasteChef priče. Kad se kamere ugase kreće prava zabava. Kamere su zapravo trebali upaliti u vili, zaključuje Željka, tamo je bilo najinteresantnije.
Kraljica slastica
- Ajme koliko zabave, smiha i druženja! Imali smo veliki vrt gdje smo stalno boravili, ja bih svako malo napunila bazenčić vodom i sunčala se. Po cijele smo dane kuhali, u tom smo periodu učili najviše jedni od drugih. Ja sam stalno mutila slatko, učila sam i druge kako napravit biskvit, kreme, ali pratila me loša karma. Tkogod bi mi pomagao učinit kolač tijekom tjedna na kraju bi završio u eliminacijskom izazovu, na kraju su svi bježali od mene, zvali su me slatki ubojica“, kroz smijeh objašnjava Željka.
Željkina je budućnost neizvjesna, priznala nam je da ponuda ima puno, treba dobro promisliti hoće li ostati na otoku ili krenuti dalje, hoće li se držati slastica ili će se baviti i drugim aspektima kuhinje. Kako god odlučila, ova je mlada Smokviška već postala pravi korčulanski brend, a kudgod pošla, kaže, ne ide bez svojih tećica i miksera. Plan je jednog dana vratiti se na otok, u Brnu.
-Tata mi govori da je lipo bit najbolji na otoku, ali dok si mlad treba učiti, raditi na sebi, razvijati se. Želja mi je učiti od najboljih, raditi u velikin kuhinjama, rasti u svakom smislu, a onda se vratiti u Brnu i otvorit neko svoje malo carstvo. Nadam se da će jednog dana svi otočani, ali i ljudi iz Hrvatske, dolaziti u Brnu isprobavat moja jela“, poručila je simpatično.