Vrijeme je mandarina, pravog jesensko-zimskog voća, čiju sezonu treba iskoristiti zbog svih nutritivnih vrijednosti.
Mandarina srednje veličine dat će našem organizmu proteine, ugljikohidrate, vlakna i ono najvažnije - vitamin C. Ovo voće je puno vitamina C, pa bi mandarine trebalo konzumirati u ovo vrijeme upravo radi prevencije od prehlada i viroza.
Riječ je o voću koje je puno i antioksidansa, dakle štiti od raka, a osim toga potiče proizvodnju kolagena, što je dobro za našu kožu. Sjajno potiče probavu, svojom vlaknastom strukturom ispunjava želudac i duže vas drži sitima.
Osim što je dobro jesti svježe mandarine, ima još mnogo načina kako ih se može koristiti u kuhinji.
Sokom od mandarine možete začiniti salate, koristiti ga za slastice, kolače, voćne salate... No, od mandarina se može napraviti i najukusniji džem ili marmelada.
Ukoliko sumnjate da je riječ o prskanim mandarinama, koru ćete baciti, a jezgru valja očistiti od svake bijele niti. Strpljivo ih uklonite da bi džem bio zdrav i ukusniji.
Za spravljanje prave domaće marmelade od mandarina, bez dodavanja raznih "fikseva" za zgušnjavanje, potrebno je na kilogram očišćenih kriški staviti pola kilograma šećera.
Mješavinu stavite u visoku posudu (radi manjeg prskanja) i na laganoj vatri kuhajte oko sat vremena. Pritom je potrebno stalno miješati, jer se marmelada lako hvata za dno.
Nakon sat vremena, marmeladu ulijte u sterilizirane staklenke, čvrsto zatvorite i okrenite naopako. Tako ostavite da se ohlade preko noći.
Recept nije zahtjevan i pravu domaću marmeladu od mandarina mogu pripremiti i oni koji nisu vješti kuhari, a vrijednost je nemjerljiva.