StoryEditorOCM
Kućni ljubimci‘mačak pod šljemom‘

Kakve veze imaju mačke sa ratom u Ukrajini? Priča je postala još bizarnija kad se u sve uključio i Kremlj...

Piše dv
24. siječnja 2024. - 13:02

Ratovi se vode puškama i projektilima, ali i propagandom - što objašnjava zašto su mačke postale tako važan faktor u ratu u Ukrajini.

Ukrajinske društvene mreže pune su mačaka koje vojnicima služe kao podrška, a također pomažu privući i donacije. Ono što je možda i najvažnije, mačke se bore protiv miševa koji se zavlače u rovove, piše Politico.

I Rusi su prihvatili tu igru pa pokušavaju humanizirati svoje trupe - koje često koriste tek kao ‘topovsko meso‘ - prikazujući ih u društvu mačaka.

Mačke na ukrajinske položaje najčešće dolaze iz obližnjih sela razorenih ratom. Životinje bez vlasnika traže sklonište od stalnog granatiranja te tako završe u rovu.

‘Kad ti preplašeno malo stvorenje dođe tražeći zaštitu, kako možeš reći ne? Mi smo jaki, pa štitimo slabija bića, koja su u groznoj situaciji nakon što su Rusi upali u našu zemlju‘, kaže Oleksandr Jabčanka, ukrajinski vojni bolničar.

Mačke i druge životinje donose utjehu ukrajinskim vojnicima. ‘Neki ih usvoje i odnesu kući, drugi ih radije drže u rovovima i čak ih prosljeđuju drugim jedinicama tijekom rotacije‘, rekao je Oleksandr Štupun, glasnogovornik ukrajinske vojske.

Mačke također pomažu u borbi protiv miševa koji napadaju rovove i grizu Starlink satelitske komunikacijske kablove i ožičenja automobila, uništavaju zalihe hrane i vojnu opremu, pa čak i grickaju prste vojnicima dok spavaju.

Zapovjednik kopnenih snaga ukrajinske vojske Oleksandr Sirski jedan je od najučinkovitijih ratnih vođa u zemlji. No on ima i mačjeg, jednako sposobnog imenjaka. Roman Sinicin, časnik ukrajinske vojske, ima mačku po imenu Sirski, no kaže da je njegov krzneni prijatelj slučajno dobio baš to ime.

‘Dobio je to ime jer voli sir. Naravno, mačka s istim imenom kao naš general već je postala predmetom raznih vojnih pošalica‘, kaže Sinicin.

Čak i general Sirski to smatra smiješnim - na Sinicinovo olakšanje. Časnik je upoznao mačka Sirskog na borbenoj misiji u selu na prvoj liniji gdje su vojnici mjesec dana živjeli u napuštenoj kući prepunoj miševa.

‘Većina mještana se evakuirala, pa su mačke preuzele vlast. Uhvatili smo Sirskog i hranom ga namamili da ostane s nama. Pomogao je riješiti naš problem s miševima‘, rekao je Sinicin.

Nakon što je neko vrijeme proveo na fronti, Sirskog je preuzela Sinicinova obitelj u Kijevu.

‘Odveo sam ga kući kad smo napustili tu poziciju. Sada živi s mojom obitelji u Kijevu, ali i dalje pomaže vojsci. Iskoristili smo njegovu popularnost na društvenim mrežama kako bismo prikupili 147.000 eura za komplekse Mini Shark UAV za podešavanje topništva‘, rekao je Sinicin.

Oleksandr Liašuk, iz regije Odesa, usvojio je Šajbiku — jednog od četiri mačića lutalice koji su živjeli s njegovom jedinicom na južnoj bojišnici 2022.

‘Šajbik je imao najveću karizmu. Bilo je hladno, pa sam ga jedne noći zagrijao u svojoj vreći za spavanje. I tada sam se zaljubio u tog mačka. On mi je kao dijete‘, kaže Liašuk.

Od tada, Šajbik svugdje ide sa svojim čovjekom, a njih dvojica su postali viralna senzacija zbog svojih zajedničkih patrolnih videa.

Liašuk opisuje svog mačka kao savršenog lovca. ‘Jednom smo bili na položaju u šumi i on je u jednom danu uhvatio 11 miševa. Ponekad ih donese miševe u moju vreću za spavanje‘, kaže.

Bolničar Jabčanka kaže da prije baš i nije volio mačke. To se promijenilo prije dvije godine, kada je upoznao Karolinu - drsku lutalicu koja se pojavila na njegovom položaju u selu Serebrianka, u regiji Donjeck.

‘Jednog dana Karolina je skočila na mjesto gdje smo spavali, iako nije smjela. Počeli smo psovati, a ona se u tom trenutku počela maciti. Tako smo dobili obitelj od šest mačaka‘, rekao je Jabčanka.

Karolina i njezini mačići išli su svugdje s Jabčankinom jedinicom dok nisu dovoljno narasli da budu usvojeni.

‘Brzo smo im pronašli domove. Ali Karolina i njezina bijela maca Honor ostale su sa mnom. Odveo sam ih u Lavov, moj rodni grad. Moja majka je bila tako sretna što je dobila dvije mačke‘, kaže kroz smijeh Jabčanka.

Godinu dana kasnije maleni pas Šabris, kojeg je Jabčanka pokupio u blizini Kupjanska u Harkovskoj oblasti, pridružio se bandi Lavovskih mačaka.

‘Sada nam nikad nije dosadno kod kuće‘, rekao je, pokazujući video borbe pasa i mačaka. ‘Ne možete napustiti jadna stvorenja kojima ste posljednja nada.‘

image

.

Sergei Supinsky/Afp

Plemeniti Herić

Za razliku od mačaka lutalica, Herald, poznat kao Herić, pravi je mačji aristokrat. Čim je Rusija izvršila invaziju, Herić, pasmine škotski fold, pridružio se svom čovjeku, Kirilu Liukovu, vojnom koordinatoru Zaklade volontera Serhija Pritule, koja dostavlja zalihe jedinicama na prvoj liniji, prenosi Jutarnji list

Herić, koji živi s Liukovom u Kramatorsku, putovao je na front više od 20 puta.

‘Svaki put je bio prava zvijezda, a borci su trčali k nama da ga pomaze i slikaju se s njim‘, rekao je Liukov.

Za razliku od drugih životinja s prve linije, Herić se uopće ne boji granatiranja.

‘Uglavnom samo okrene glavu na zvuk i to je sve‘, rekao je Liukov.

I Rusi prihvatili mačke

Ruska propaganda je na priče o ukrajinski mačkama reagirala tako što je to nastojala prikazati kao znak očaja Ukrajinaca.

S druge strane, i sami su objavili nekoliko priča o mačkama na ruskoj strani bojišnice, vjerojatno kako bi humanizirali svoju vojsku dok stižu vijesti o počinjenim zločinima.

Krajem prošle godine, regionalni odjel Ministarstva za izvanredne situacije u ruskom Orjolu, oko 300 km od ukrajinske granice, izvijestio je da je poslao mačku po imenu Marusja na frontu kako bi pomogla u borbi protiv miševa.

‘Ona će pomoći u jačanju morala vojnika, paziti ih dok spavaju i braniti zalihe hrane‘, navodi se u priopćenju ministarstva. ‘Sigurni smo da će Marusja biti dobro i da će se uskoro vratiti kući!‘

Ruske priče, međutim, uglavnom prikazuju mačke koje su udomili ruski vojnici nakon što su ih navodno napustili njihovi ukrajinski vlasnici.

Moskovski tabloid Moskovski Komsomolets objavio je priču o mački po imenu Bullet koja je zaštitila zapovjednika motorizirane streljačke jedinice popevši mu se na glavu kako bi ga upozorila na mine i neprijateljsku vatru.

Jedan drugi medij u Samari objavio je snimku vojnika kako mazi mačku za koju su rekli da je pravi terapeut vojnicima.

‘Mačje predenje ima umirujući učinak zbog kojega se osjećate kao kod kuće‘, rekao je vojnik.

Ovo ne bi bilo prvi put da je Rusija iskoristila mačke za potrebe propagande.

Nakon aneksije Krima 2014. i izgradnje Krčkog mosta, crvenkasto-bijela mačka zvana Mostik - što na ruskom znači ‘Mali most‘ - stekla je nacionalnu slavu kao maskota mosta.

Posvećena mu je čak i Instagram stranica kako bi što je Zapad osudio kao flagrantno kršenje međunarodnog prava, dobilo ljupkiji izgled.

25. travanj 2024 18:26