StoryEditorOCM
Kućni ljubimciUŽAS U ZAGREBU!

Sve je snimila: ‘Zavezao je psa za vrat pa objesio o granu drveta. A što mi je tek rekao...‘

Piše Laura Vidović/jl
21. ožujka 2023. - 12:28

- Čovjek vješa svog psa na granu drveta, ovo je strašno! - glasila je objava na društvenim mrežama koja je nedavno zgrozila Zagrepčane, a slučaj je ubrzo prijavljen nadležnim službama.

Autorica objave (podaci poznati redakciji) odlučila je situaciju podijeliti budući da je to bio već drugi put kako je vidjela istog muškarca i psa, a tijekom prvog susreta je ostala u šoku i nije uspjela ništa poduzeti.

- Vraćajući se s posla i šetajući Čulinečkom ulicom primijetila sam nepoznatog muškarca kako vješa psa na drvetu uz pomoć njegove ogrlice. Na prvu nisam mogla vjerovati što se događa, ali budući da sam ga uhvatila tijekom zadnjih par sekundi nisam stigla reagirati, govori nam.

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/CropIlsutaix

Uspjela je zapisati registarske oznake auta kojeg je mjesec dana kasnije, točnije 23. veljače, ponovno vidjela parkiranog u istoj slijepoj ulici.

Kako je posumnjala da će se ponoviti isti užasavajući prizor, tog je dana oko 16.50 sati odlučila stati sa svojim autom točno ispred njega i pratiti razvoj situacije.

Muškarac je neko vrijeme samo mirno sjedio u autu, pa se maknula, a on je iste sekunde iz gepeka izvadio mješanca staforda i ponovno ga objesio na granu istog drveta, kao i prvi put kad ga je vidjela, donosi Jutarnji list

Odmah je potrčala prema njemu, a čim ju je ugledao, vlasnik psa je sjeo u auto i stisnuo gas. Zatim se odjednom predomislio, pa je ipak stao i spustio prozor.

- Vrlo ljubazno mi je odgovorio da ne paničarim jer je ‘on samo vagao psa‘. Stvarno mislim da je vagao psa na ručnoj digitalnoj vagi, priča nam sugovornica.

Zapamtila je da je muškarac bio visok i imao svježe ofarbanu crnu kosu koju je svezao u niski rep. Sjeća se i njegovih plavih očiju uz bljeđu put, a pretpostavlja da ima između 40 i 50 godina.

Sljedeće jutro se vratila kako bi detaljnije pregledala drvo i pronašla granu na kojoj je bio zavezan komad gurtne pomoću kojeg je, kako joj je objasnio, vješao instrument za vaganje, a zatim i psa. Odlučila je komad gurtne prerezati, ali ga nije bacila.

Kaže nam da su njegov automobil prolaznici često viđali ispred tog drveta, ali ga do tad nitko nije konkretno uhvatio na djelu.

U ljetnim mjesecima prošle godine, navodno su ga viđali 3 do 4 puta tjedno, ali su mu se s vremenom dolasci prorijedili na jednom tjedno. Sugovornica nam kaže da je tada u slijepu ulicu najčešće dolazio iza 16 sati, kada je slabiji protok zaposlenika obližnjih tvrtki.

Prolaznici su znali međusobno komentirati i njegovo kretanje koje su opisali kao neobično, a pas je dovoljno mršav da mu se tijekom šetnje vide rebra.

- Prolaznicima je zapelo za oko da šeće mršavog psa, ali uvijek je netko imao neko opravdanje tako da mu nikad nismo prišli niti ga prijavili, jer smo mislili da je pas možda bolestan, objašnjava nam.

Rutina je svaki put bila ista – parkirao se na početku ulice i psa prošetao do drveta na kojem ga navodno važe. Zatim bi se vratio, psa stavio u gepek i s autom se pomaknuo do drva.

Od kraja veljače kada je po drugi put vidjela ovu situaciju i intervenirala, muškarac se prema njenom saznanju nije više pojavljivao na tom području, pa joj to dodatno podupire sumnje da se radilo o nekoj ilegalnoj radnji.

- Pretpostavljam da se više nikada neće pojaviti na toj lokaciji jer je do tog trenutka mislio da je apsolutno neprimijećen, vjeruje sugovornica.

Kontaktirala ju je i suvlasnica jedne zagrebačke udruge koja već dugi niz godina spašava pse uzgajane za borbe, jer vjeruje da se možda radi o još jednoj takvoj situaciji.

- U pitanju je pasmina koja se koristi u borbama, a navodno se preferira i težina od 18 do 22 kilograma. Možda je zato zaluđen vaganjem, da mu pas bude u zadanim gabaritima, priča nam sugovornica.

Iako su ovo njene pretpostavke i ne želi nikoga osuditi bez konkretnih dokaza, mogućnost da se pas važe upravo zbog potrebne kilaže za borbe, potvrdili su joj tijekom razgovora i iz udruge.

image

Staford terijer

Niksa Stipanicev/Cropix

- Tko normalan na ovakav način važe psa i zašto je toliko zaluđen njegovom težinom? Svi mi vlasnici pasa, važemo ih prilikom posjete veterinaru i to eventualno radi primanja određenog lijeka. Ako pas nije nenormalno pretio, njegova kilaža nije nikakav prioritet u životu, smatra sugovornica.

Na teren je nakon prijave izašao i komunalni redar, ali nisu zatekli vlasnika psa.

- Komunalno redarstvo, Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama, zaprimilo je prijavu te je 2. ožujka 2023. provelo nadzor na navedenoj lokaciji tijekom kojeg nije zatečen počinitelj prekršaja. Tijekom nadzora je obavljen razgovor s djelatnikom zaštitarske službe pročistača otpadnih voda koji se nalazi na navedenoj lokaciji te je djelatnik izjavio da nema saznanja o navodima iz prijave, kažu u službenom odgovoru.

Ipak, objašnjavaju kako se ovakvo postupanje sa psom smatra - zlostavljanjem, piše Jutarnji list

- Napominjemo da se opisano postupanje sa psom koje se spominje u prijavi (vješanje na drvo) smatra zlostavljanjem životinje te je, kao takvo, u nadležnosti policije i Veterinarske inspekcije pri Državnom inspektoratu Republike Hrvatske koja, sukladno ovlastima, prema osobi za koju se utvrdi da zlostavlja životinje pokreće postupak sukladno Zakonu o zaštiti životinja.

Kontaktirali smo i Državni inspektorat iz kojeg su nam odgovorili da prijavu nisu zaprimili.

- Obavještavamo vas kako veterinarska inspekcija Državnog inspektorata do Vašega upita nije zaprimila informaciju o događanju koje navodite, kratko su nam objasnili.

 

18. travanj 2024 15:40