StoryEditorOCM
ModaMODNI MINIMALIZAM|

DORIS FARAC Moja Portico moda je za ‘zauvijek‘, voli prirodu i diše s mojim otokom...

Piše Tekst i foto: Dora Lozica
28. kolovoza 2021. - 10:11


U središtu Korčule, u Kovačkom prolazu 29, Korčulanima, a posebno Korčulankama pažnju odvlači šarmantan dućan dizajnerske odjeće. Veliki stakleni izlog prozor je u minimalistički svijet 35-godišnje Doris Farac koja je otočanima nedavno ponudila jedinstvene komade dizajnerske odjeće od prirodnih materijala. Portico, ime dućana i brenda, inspirirano je kamenim lukovima, odnosno trijemom koji se prvi put pojavio u antičkoj grčkoj. Korčula je puna portika, kaže Doris, a ta je drevna arhitektura istodobno očarava i inspirira pa je brendu dala ime koje korijen vuče iz riječi pronaos što na grčkom znači prije hrama, ulaz u hram. Kamena estitka portika očituje se u asketskoj Dorisinoj viziji mode. Inače rođena Zagrepčanka, sva je ljeta iz djetinstva provodila u Korčuli budući da joj je otac iz Pupnata, a majka iz Blata. Nakon što je diplomirala na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, smjer modni dizajn, Doris je odabrala često izazovan i zahtjevan poziv dizajnera. Otok te zarazi, u genu, u krvi, u sjećanjima, a najviše u srcu, pa se ovog ljeta odlučila otvoriti izdvojen pogon svog brenda u čarobnoj Korčuli.

image
Doris Farac i Portico moda, Korčula, Moskar

-Shvatila sam da imam problema s vidljivošću, na revijama su mi prilazile klijentice i pitale me imam li showroom i gdje mogu probati moju odjeću, a u Zagrebu nemam službeni dućan već pogon vodim kod kuće. Odlučila sam otvoriti dućan, došlo je ljeto, lipanj, u oglasniku otoka naišla sam na brojne oglase za iznajmljivanje prostora. Kad sam došla na Korčulu i vidjela ovaj prostor, odmah mi se svidio, jako je svijetao, idealan je za moju minimalističku viziju. U Zagrebu sam nabavila namještaj i preselila kolekciju - ispričala nam je Doris.

Hram mode

image
Doris Farac i Portico moda, Korčula, Moskar


Kad zavirite u minimalistički, bijeli prostor, prvo primijetite pastelne boje Dorisinih kreacija. Pastelna žuta i baby plava, petrolej plava, zagasito siva i maslinasto zelena, bojama, kolekcija prati svjetske trendove. No, dizajnom i pristupom modi Doris se izdvaja svojom jedinstvenom i umjetničkom filozofijom.
-Portico moda podrazumijeva promišljanje o modi, ne gomilanje, već jedinstvenost, etični i ekološki imperativ. Odjeća se šiva po starinskim principima i zakonima šivanja, ono što ne uspijem ja sašiti, odrade dvije stručne gospođe za mene u Zagrebu. Svaki kroj osobno dizajniram i ručno šivam, a svaki komad odjeće napravim u najviše 50 komada kako ne bi došlo do nepotrebnog gomilanja. Budući da moje komade odjeće kupuju žene iz cijeloga svijeta, malo je moguće da ćete sresti nekoga tko ima isti odjevni predmet kojeg kupite u Porticu. Ono što kupite u mom dućanu nosite vi i još nekoliko žena na svijetu“, tvrdi Doris.
Materijal također ima svoju priču, kolekcija je napravljena od vrhunskih i prirodnih materijala koje Doris nabavlja na zanimljiv način. Trenutna capsule kolekcija koju možete pronaću u korčulanskom dućanu napravljena je od vrhunskog lana. Radi se o materijalima koji su ostaci tekstilne industrije u Europi, a koristili su se na revijama visoke mode. Neki dizajner za haute couture ili pret-a-porter kolekciju naruči 350 metara vrhunskog materijala, a potroši 300 metara, ovih 50 metara je u seriji otpada kojeg onda kupuje Doris za svoje kolekcije.

Nova, bolja vremena

image
Doris Farac i Portico moda, Korčula, Moskar

Od vrhunskog lana, Doris je za Korčulu pripremila kolekciju bluza, kratkih i dugih hlača, svečanih haljina i haljina za svaki dan. Veličine su od S preko M do L, ali dizajnirane su tako da obuhvaćaju i XS i XL veličine. Capsule kolekcija podrazumijeva nekoliko osnovnih komada odjeće koje možete međusobno kombinirati i pospremiti u manji kofer.
Sljedećeg tjedna, najavila je Doris, u Korčulu stižu i majice kratkih rukava te popularni ljetni kaftani od pamuka s GOTS certifikatom.
-Pamuk je idealan materijal, ali je i najveći zagađivač ako se ne proizvodi pravilno. GOTS cetifikat, odnosno Global Organic Textile Standard jamči ekološku, etičnu i održivu, strogo kontroliranu proizvodnju pamuka. Neke velike tvrtke izrabljuju ljude prilikom proizvodnje pamuka kojeg ne uzgajaju na ekološki prihvatljiv način. GOTS kontrolira uzgoj od sjemena koje nije genetski modificirano, ne koriste se pesticidi i herbicidi, boja se na prirodni način, prerađuje se u skladu s moralnim standardima, odnosno jamči se da nema nikakve eksploatacije ni ljudi ni prirode u procesu proizvodnje“, objasnila nam je Doris koja svoje GOTS pamučne majice kratkih rukava i kaftane prizvodi u suradnji sa socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca koja zapošljava osobe s posebnim potrebama i teško zapošljive skupine žena. Želite li imati jedinstven komad odjeće za ljeto od vrhunskih materijala, pomno dizajniran, moderan i kvalitetan, Portico je idealna destinacija.

19. travanj 2024 17:09