StoryEditorOCM
ModaSAVRŠEN SPOJ||

IDA ALEKSIĆ FILIPOVIĆ Onime što je izišlo iz tla bavim se i u struci i u nakitu, moj PALDAR je simbol čistoće i bogatstva prirode

Piše Lorita Vierda
21. kolovoza 2020. - 11:04
Građevinarka koja po struci radi u 'podzemlju', iznad zemlje sa sobom je u novi projekt i svoju dugogodišnju želju izvukla sve ono iz tla što se sjaji i nakon obrade, izaziva iznenađenje. Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom Ida Aleksić Filipović kreatorica je fantastičnog nakita koji u sebi nosi toliko toga da je puno lakše umetnuti fotografiju nego ga opisivati. Nezadrživi dubrovački temelji koji je sa sobom odnijela u Zagreb oblikovani su u nakitu Paldar Jewelry, komada za kojim su poludjele Hrvatice. Neobičan, hrabar i lijep, često neobičnih materijala i kombinacija djelo su kreativne duše ove Dubrovkinje koja je uspješno sklopila građevinarsku struku i dizajn nakita, pa se, između ostaloga, i beton našao u brojnim kmbinacijama, koliko temelja kojima se bavi u struci, toliko i, primjerice, prstena.

image
Paldar Jewelry, Ida Aleksić Filipović dizajnerica nakita

 

Sve što mi je trebalo


-PALDAR jewelry postoji od veljače 2019. godine iako samu ideju o samostalnom stvaranju nakita njegujem u sebi već dugi niz godina. Ali kako je za dobre stvari potrebno puno vremena, potrajalo je dok se nisam odvažila krenuti ovim putem. Sada, više od godinu dana kasnije, iako mi nakit nije primarni posao, bez zadrške mogu reći da je PALDAR jewelry baš ono što mi je trebalo u životu. Po struci sam inženjer građevine i unatoč tome što mi taj posao nosi većinu radnog vremena u danu, uvijek nastojim ostati koncentrirana i dobro raspoložena za svoje kreacije u radionici. Oduvijek sam voljela drugačiji i neobičan nakit pa sam nerijetko imala problem kod kupovine. Često bi sama kreirala neke jednostavnije elemente ali naravno, nedostajala je vještina i alat. Kada viziju kako nešto treba izgledati počnete pretakati u djelo, tada shvatite kolike su barijere pred vama da to uistinu i realizirate. Prve ozbiljne korake u izradi nakita sam napravila s keramikom. Iz današnje perspektive to je definitivno bila prva iskra koja me povela na ovaj zanimljiv put. Usprkos početnim ograničenjima i nespretnosti odmah su navirale ideje i kombinacije s plemenitim metalima, betonom, staklom i nisam previše dvojila što dalje. Odlučila sam proširiti svoje znanje na Pučkom otvorenom učilištu gdje sam završila za dizajnera nakita kod profesora Šuka, također na privatnim satovima kod starih majstora, proučila mnogo knjiga i pogledala more filmića na youtubeu, a trenutno pohađam online tečaj kod jedne super majstorice nakita iz Kuala Lumpura. Da nije bilo nesretne korone, još bi jedna diploma iz Italije bila u džepu, ali bit će kad tad. Jako volim učiti pa ne planiram ubrzo stati-priča Ida, čije stranice na internetu, osobito one na društvenim mrežama opsjedaju žene svih dobnih skupina, željne nečega čime bi se ponosno ukrasile.

image
Paldar Jewelry, Ida Aleksić Filipović dizajnerica nakita

 

Skupljačica znanja


Kaže nam kako je vježbom i upornim isprobavanjem novih tehnika i kombinacija krenula stvarati jedan model za drugim, da bi došla do promišljenog skiciranja i stvaranja u prepoznatljivom stilu. Jedan od najomiljenijih je 'Suvremena tradicija', verežice uz neobičan twist, primorke koje nikad ne biste skidali s uha, kombiniranje s dragim i poludragim kamenjem, srebrom i zlatom, 'pomaknutog' oblika... Na online rad odlučila se i prije korone, dok se većina još nije snašla ni uz običnu Google tražilicu, Ida je već radila kao luda.
-Od samog početka je bila odluka stvoriti brend i biti drugačiji. Niti jedan trenutak nisam stihijski ulijetala u projekt. Za svaku akciju je išao nekakav početni plan i mislim da je to vrlo bitno ako dugoročno želite stvoriti nešto prepoznatljivo. Samo stvaranje brenda podrazumijeva ozbiljan pristup, vlastitu web trgovinu, promišljeni marketing, vrhunske fotografije proizvoda i maksimalnu transparentnost prema kupcima. Ako hoćete da vas shvaćaju ozbiljno morate se ozbiljno i prezentirati. Tu ne smije biti kompromisa, od kvalitete sirovine i izrade nakita pa sve do fotografiranja i promocije, sve mora biti na nivou. Moji kupci u svakom trenutku moraju znati što dobivaju za svoj novac. A uz proizvod, nastojim pružiti i doživljaj kupnje, vrhunsku ambalažu, priču i emociju koja je presudni faktor u finalnoj odluci."

image
Ida Aleksić Filipović, Paldar Jewelry



Od malog kućnog kutka za rad, malo po malo, zauzela je, priča, cijelu jednu sobu s ambicijama da ukućanima uzurpira i drugu, ali kako je ozbiljna u svemu, tako ozbiljno razmišlja i o radionici i prepuštanju kućnog prostora onima koji u njemu žive, smije se Ida. Spajanje nespojivog za nju je imperativ.

U krojača najgore odijelo


-Najdraže su mi kombinacije srebra, betona i bisera. Takav nakit uz posebnu dozu elegancije ima u sebi taj nekakav neobičan spoj naizgled nespojivih elemenata. I izrada takvog nakita mi pričinja najveće zadovoljstvo. Što se tiče popularnosti najtraženiji je nakit iz kolekcije suvremena tradicija ali ne zaostaje previše ni kolekcija modernog nakita. Posebno me veseli što se u zadnje vrijeme javlja sve više muških kupaca, a pravi hit je postala kolekcija zaručničkih prstena, što iz naše ponude, kao i custom made." I sama je ljubiteljica nakita, ali ga ne kupuje. Ima neobičnu ali poštenu 'trampu' sama sa sobom.
-Pošto je sav nakit koji izrađujem ručni rad, koliko god se trudila, nemoguće je svaki proizvod izraditi po standardima koje ja od sebe očekujem. Budući da imam pravilo po kojemu proizvodi kojima nisam u potpunosti zadovoljna ne idu kupcima već postaju „škart“, za kupca se izrađuje novi komad nakita, a ja postajem ponosna vlasnica „škart“ proizvoda pa je to najčešće nakit koji nosim. Znate kako se kaže: „U postolara najgore cipele“."


image
Paldar Jewelry, Ida Aleksić Filipović dizajnerica nakita


Vrijeme korone i cijela ova neobična godina za nju je zapravo izašla na pozitivno.
-Nas je uz koronu „razveselio“ i potres u Zagrebu ali srećom nismo osjetili veće posljedice. Kakva bi bila prodaja da svih tih nepogoda nije bilo teško je reći, no stalni rast je evidentan i to je ono što me veseli, usprkos velikoj krizi koja je mnogima stvorila probleme u poslovanju. Ono što nas u koroni trenutno najviše sputava su narudžbe nekih sirovina za izradu. Budući da svi u svijetu rade sa smanjenim kapacitetima veća cijena sirovina i u nekim slučajevima 2-3 puta produljenje rokova dostave sigurno je nešto što mi ne ide na ruku ali uvijek nastojimo imati dovoljne zalihe i do sada proizvodnja nikada nije stala zbog tog segmenta. Na sreću, kupci uvijek imaju razumijevanja i strpe se nekoliko dodatnih dana ukoliko dođe do problema s isporukama." Planova itekako ima, to je žena od planiranja, što joj je dosad izvrsno išlo, a i dalje će.
-Nesretni lockdown početkom godine iskoristili smo za ozbiljnije planove za budućnost. Tako je pokrenuta engleska verzija web stranice za svjetsko tržište na kojoj se još intenzivno radi, u ozbiljnim smo planovima i pregovorima oko otvaranja izložbenog prostora u centru Zagreba, nabavka fotografske opreme je već dovršena tako da pripremamo neke nove materijale i promotivne aktivnosti. Biti će zanimljivo pratiti nas na društvenim mrežama ove jeseni."
19. travanj 2024 18:18