StoryEditorOCM
ZabavaPrvi autorski singl i spot dubrovačke pjevačice

Daria Korić: Zatvorila sam oči i pjevala pred 60 ljudi. Otad sam znala da je to moj svijet...

Piše Lorita Vierda
12. lipnja 2022. - 13:26

Nije se time namjeravala baviti, ali životne okolnosti natjerale su je da izbaci iz sebe ono što je znala da je oduvijek morala. I to glasom. Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom Daria Korić objavila je svoj prvi autorski singl, pa je povod za priču sasvim dovoljan. Ovog proljeća u zagrebačkom studiju producenta Rejhana Okanovića, koji je napravio i završni aranžman te snimio gitarske dionice, Daria je, kako se to popularno reče, 'izbacila' svoju prvu autorsku pjesmu naziva 'Ne brini' koju prati spot ali i koji Dariju konačno i službeno upoznavaju s glazbenom publikom. Pjesmom dominira poseban zvuk čela, sjajne harmonije pratećih vokala i ekspresivnost ove nenadane pjevačice koja je dugo čekala glasom pokazati tko je.

image

Pjevačica Daria Korić

Privatni Album/

Pjesma koja kreće skoro pa šaptom postupno dobiva na dinamici i napetosti. Odabir čela i izmjene ritma bubnjeva i pratećih vokala dodatno pojačava emocije jednog ljubavnog brodoloma. Bez sumnje je riječ o pop žanru, ali vidljivi su brojni drugi utjecaji u Darijinom stvaranju kao što su Hozier, Skunk Anansie i Urban. Specifičnu dubinu pjesmi donosi zvuk čela u interpretaciji Stina Lebara, a prijelomne trenutke savršeno dočaravaju prateći vokali Tee Mudrovčić i Dina Antonića, kao i odlični Mario Klarić na bubnjevima.

Ne brini

Daria Korić je publici poznata po svojim autentičnim i emotivnim nastupima uživo, većinom u pratnji gitare. Ovo je prvi doticaj publike s Dariom okruženom bendom, ali zasigurno ne i posljednji. Ova je Dubrovkinja odmalena osjećala posebnu strast prema glazbi, ali kako nije primljena u glazbenu školu zaključila je da zasigurno glazba nije za nju. Tek je nakon očeve smrti osjetila snažnu potrebu da glazbom izrazi zatomljene emocije i s 30 godina održala svoj prvi javni koncert.

Nakon toga je uslijedio pravi uzlet i Darija je održala brojne nastupe na raznim događanjima, festivalima i klubovima. Čitavo to vrijeme je glas usavršavala kod Zrinke Posavec te kasnije kod jazz pjevačice Lele Kaplowitz.

image

Pjevačica Daria Korić

Privatni Album/

U posljednje vrijeme jako puno planinari, što joj pomaže da se pročisti, vježba disanje i stvara, jer obično joj prilikom planinarenja dolazi inspiracija za nove pjesme. Najveća su joj snaga iskrenost i emocija, pjeva iz srca i daje se do kraja.

-Prvi javni nastup sam imala u sklopu gestalt radionice oslobođanja srama i strahova za Božić 2012 godine. To je bio najvažniji trenutak na mom glazbenom putu. Nakon smrti mog oca te iste godine pjevala sam pjesmu "Sve smo mogli mi" Jadranke Stojaković. Pjesmu sam posvetila svom ocu s kojim nažalost nisam imala puno "našeg vremena" i pjevala pred 60 ljudi. Zatvorila sam oči i pjevala... Kad sam otpjevala i otvorila oči, svih 60 ljudi je plakalo, a onda i ja skupa s njima. Tog dana sam odlučila krenuti na satove pjevanja." - priča Daria, po struci dentalni tehničar. Taj trenutak pokazao joj je da ona to ne samo može, nego i mora. Otad je glazba dobila punopravno mjesto u njezinom životu.

Gestalt oslobađanje

-Radim u firmi Medical intertrade d.o.o. u odjelu stomatologije i zubne tehnike dugi niz godina. Po struci sam dentalni tehničar i bacc.oec. U mojoj firmi su se vec svi suživili s glazbom u meni, iz mog ureda se uvijek čuje glazba" - dodaje Daria koja je neraskidivo vezana s Gradom i Župom dubrovačkom, gdje se odmara i puni baterije.

-Većinu vremena sam u Zagrebu, tu sam vec 20 godina. Kada nemam gaže putujem i planinarim. A u Dubrovnik dolazim 2-3 puta godišnje. Naravno, ljeto u Dubrovniku je neizostavno! U Dubrovniku imam obitelj za koju sam jako vezana i s njima provodim svo svoje vrijeme kad sam u Gradu. A posebno veselje u mom životu je defitivno jednu osobica koja se često nalazi na vašim naslovnicama, moj nećak Noa Nenadić."

image

Pjevačica Daria Korić

Privatni Album/

Kao i svatko tko je potekao iz ovih krajeva, i Darija ima neke svoje posebne točke, mjesta i korijene kojima se uvijek vraća.

-Imam dva omiljena mjesta u Dubrovniku. To je moje selo Vrelo i skalini ispred "Korićeve ambulante" u Žudioskoj. Iako to više nije ambulanta za mene će to zauvijek biti."

Prvi autorski singl zaista je tek početak, za Dariju i njezin neobičan i ekspresivni vokal još će se čuti.

28. rujan 2024 23:40