Na visokim ljetnim tempreturama namirnice se lako kvare, stoga je važno pravilno ih pohraniti i obraditi. Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za termičku obradu hrane na koje valja pripaziti osobito u ovim danima visokih temperatura kako bi se izbjeglo trovanje.
"Pridržavajte se preporučenih temperatura tijekom pripreme određene hrane, jer se dobrom termičkom obradom (min. 78°C) uništavaju štetne bakterije poput listerija, salmonela, E. coli 0157 i kampilobaktera, dok je za uništenje spora klostridija potrebna termička obrada temperaturom iznad 100°C. Ako spremate roštilj, pazite da je meso (posebice perad) dobro ispečeno (ne smije biti izvana pečeno, a iznutra sirovo).
Da biste sačuvali što više vitamina i minerala, povrće kuhajte u što manje vode i što kraće vrijeme.
Izbjegavajte pripremu hrane od kiselih namirnica (rajčice, kupus, meko voće) u aluminijskom posuđu i alu–foliji, zbog otpuštanja aluminija u hranu.
Hranu servirajte odmah nakon termičke obrade.
Tijekom pripreme hrane, namirnice nemojte dugo držati u tzv. «opasnoj zoni».
Izbjegavajte pripremu jela i slastica od termički neobrađenih ili nedovoljno obrađenih jaja. Temperatura mora doseći barem 78°C u svakom dijelu hrane, što se ne postiže pri pripremi jaja na oko, krema za kremšnite ili žličnjaka od bjelanjaka", navode iz HZJZ-a.
Termički obrađena hrana ne bi smjela stati na sobnoj temperaturi duže od dva sata.