StoryEditorOCM
ZabavaUgrožen život

Madonnina obitelj se spremala na najgore: otkrivamo sve o bolesti koja je pokosila kraljicu popa, smrtonosna je

Piše dv
30. lipnja 2023. - 17:14

Madonna je pronađena u subotu bez svijesti u New Yorku, a potom je odvedena na intenzivnu njegu gdje je navodno intubirana tijekom noći.

Njezin menadžer rekao je da se radi o "ozbiljnoj bakterijskoj infekciji", ali se očekuje potpuni oporavak. No, prije samo nekoliko dana “obitelj se pripremala na najgore”, a mnogi su se pitali kako je nešto što zvuči tako uobičajeno, a obično se rješava tabletom antibiotika, ugrozilo život do jučer zdrave i prave pop zvijezde, piše nova.rs.

Još uvijek nije jasno od kakve infekcije ili komplikacije pjevačica boluje, ali bakterijske infekcije zapravo mogu ubiti u samo nekoliko sati.

Iako je većina bakterija bezopasna, neke mogu ući u tijelo kroz otvor na koži – posjekotina, ubod kukca ili kirurška rana; neki ulaze kroz respiratorni trakt, putem kontaminirane hrane ili putem seksa.

Simptomi bakterijske infekcije mogu uključivati ​​vrućicu, kašalj, otežano disanje, znojenje i zimicu, kao i glavobolju, bolove u mišićima, umor i bol u prsima. I to ovisi o tome gdje se infekcija dogodi. Na primjer, dok infekcija uha može uzrokovati bol u uhu i poteškoće sa sluhom, salmonela može uzrokovati proljev i povraćanje.

Antibiotici se koriste za liječenje infekcija, a djeluju tako da ubijaju bakterije ili sprječavaju njihovo razmnožavanje. S druge strane, nemoćni su protiv virusa, poput gripe.

Iako je većina slučajeva bakterijskih infekcija blaga, neke neliječene infekcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Jedna od najopasnijih po život je sepsa. Javlja se kada imunološki sustav, koji pomaže u borbi protiv infekcija, pretjerano reagira na infekciju i počne napadati tjelesna tkiva i organe.

Sepsu je teško uočiti jer se njezini simptomi mogu pogrešno protumačiti, ali zahtijeva hitnu medicinsku pomoć jer se stanje bolesnika može brzo pogoršati. Bez neposredne skrbi može dovesti do septičkog šoka, zatajenja organa i konačno smrti. To se može dogoditi u roku od nekoliko sati.

Pacijentima će možda trebati liječenje na intenzivnoj njezi, uređaj koji će im pomoći pri disanju ili operacija za uklanjanje područja infekcije. Neki ostaju u bolnici tjednima, a čak i nakon što se oporave, mogu imati stalne probleme kao što su osjećaj jakog umora i slabosti, poteškoće sa spavanjem, nedostatak apetita, češće bolesti, promjene raspoloženja, noćne more i posttraumatski stresni poremećaj.

Kod odraslih znakovi komplikacija mogu uključivati ​​nejasan govor ili smetenost, drhtanje, bol u mišićima, otežano disanje i promjenu boje kože.

Osim toga, bakterijske infekcije mogu izazvati još jednu komplikaciju koja se naziva septikemija, također poznata kao trovanje krvi. To se događa kada se imunološki sustav tijela ne može oduprijeti infekciji, zbog čega velike količine bakterija ulaze u krvotok. Najčešće se javlja kod starijih osoba ili male djece jer imaju slabiji imunološki sustav.

Simptomi uključuju groznicu, ekstremni umor, jako drhtanje i zimicu, nesvjesticu, blijedu i vlažnu kožu te ubrzano i plitko disanje.

Ako se trovanje krvi otkrije dovoljno rano, može se liječiti kod kuće antibioticima. U težim slučajevima nužna je hospitalizacija, piše nova.rs.

30. travanj 2024 05:31