StoryEditorOCM
ZabavaDUBROVAČKA SLIKARICA

NINA ŠIMUNOVIĆ Lapis lazuli je simbol beskraja, konačno sam u njega zakoračila smjelije!

Piše Piše: Lorita Vierda
17. travnja 2021. - 16:05
Nina Šimunović iskoristila je pandemiju za smjeliji iskorak u skulpturu, ali kao i uvijek, i dalje je zaljubljena u beskraj plavetnilaPetra Horvatović

Njezine kolaže, posvete beskrajnom plavetnilu odavno gledamo s oduševljenjem, pa ćemo nadamo se u njezinimradovima uživati vrlo skoro u velikoj izgložbi koju priprema u Umjetničkoj galeriji. Nina Šimunović je u zadnjih godinu dana kad smo se zadnji put pričali nakon potresa u Zagrebu, uporno radila na posljednjem ciklusu kojeg jedva čeka predstaviti svojoj dubrovačkoj publici.

- Najnoviji ciklus radova stvaram posljednje tri godine, a intenzivnije posljednjih godinu dana. Zadnju godinu koristila sam priliku u posve mirnom ambijentu vlastitog ateljea ponirati u vlastite misli, intimu, dileme te se prepustiti bez suzdržavanja činu slikanja, na temelju kojih su nastali radovi koji svjedoče o tome koliko je duh neovisan o kretanju i rutini. Naizgled oduzeta sloboda 2020. godine kod mene je rezultirala radovima koji su slobodniji, zreliji i neovisniji nego što su to ikada bili."

Oslobađajuća nesloboda

Naziv izložbe je Lapis lazuli, bez sumnje, plavetnilo se kod Nine provlači ama baš svuda.

- Upravo je prevladavajuće plavetnilo radova povod za naziv izložbe: Lapis lazuli je vrlo privlačan kristal koji ima dovoljno minerala lazurita u sebi što mu daje magičnu plavu boju. Njegov prah koristio se za dobivanje azurno plave boje.
Za mene, to je boja beskraja. Kustosica izložbe, doktorica znanosti Anita Ruso, opisuje najnovije radove kao „formate koje su se potpuno oteli kontroli u svojim dimenzijama ali i u svojoj slojevitosti“. Motivi su imaginarni, izronjeni iz plavetnila intimnih svjetova, tehnika je kolaž kao temelj svih mojih radova. U tom se smislu nisam odmakla od svog osnovnog postupka. Ipak, eksperimentirajući s materijalima nešto sam smjelije zakoračila u medij skulpture. Na izložbi ću se predstaviti s četrdesetak radova, s nekoliko prostornih instalacija, skulptura u staklu i slika na platnu velikih formata koji će biti postavljeni u jedinstvenoj Palači Banac Umjetničke galerije Dubrovnik."

U međuvremenu se izdogađalo svašta, samo ne normalan život, što je ovu dubrovačku slikaricu u izazovnim vremenima okrenulo nekim drugim, oduvijek željenim aktivnostima, priča Nina.

- Vjerujem da smo svi osjetili posljedice ovih izazovnih vremena na neki način, a ja pokušavam izbjeći dodatnu uznemirenost informacijskom pandemijom vijestima te vrijeme posvetiti hobijima za koje nisam pronalazila vrijeme kao što su Masterclass radionice kuhanja uz svjetske chefove Michelinovih zvjezdica ili rasprave na ”Clubhouse-u” u kojima sudjelujem s brojnim stručnjacima, kolekcionarima i umjetnicima koji pokreću teme o novim trendovima. Dodatnu ravnotežu pronalazim u krugu obitelji i bliskih prijatelja te stvarajući u miru ateljea."

A u atelje od radova skoro pa više ne može ni ući, zbog čega je, priča, sretna i zadovoljna iako malo i umorna, jer - ciklus je gotov, osjeća mu se kraj, ali motivi su još uvijek tu.

Kao da nema sutra

- Ciklus je nastao iz moje želje da zaokružim ono što sam radila u zadnje vrijeme, pogotovo tijekom 2020. godine. Koliko je ta prijelomna godina bila izazovna za mene je toliko bila i plodonosna. Doslovno jedva čekam da radovi iz Zagreba dođu u Dubrovnik jer u atelje više gotovo da ne mogu kročiti. Napokon sam si dala oduška s velikim formatima o čemu sam sanjarila već godinama. Naručila sam metre i metre platna i slikala kao da sutra ne postoji. Znala sam da je ovo jedinstven trenutak i da mi je vrijeme darovano kao što to vjerujem neće više nikad biti, barem ne ovako obilato. Premda slikam i izrađujem umjetnine iz jednostavnog, gotovo neobjašnjivog poriva za stvaranjem moram priznati da jedva čekam suočiti publiku s ovim ciklusom.

Jedan od najvećih izazova je predstaviti radove u rodnom gradu, posebno kada je riječ o Palači Banac, središnjem i najreprezentativnijem izložbenom prostoru Umjetničke galerije Dubrovnik. Naš Grad na poseban način njeguje slikarsku tradiciju još od renesansnog razdoblja. Poznato je da dubrovačka publika posebno cijeni i podržava rad lokalnih umjetnika i kroz posjete izložbama kao i kroz kupnju njihovih umjetničkih djela. Koliko god nam se to danas činilo rijetkim takva publika ima visoke estetske standarde. Skorašnjim otvaranjem izložbe Lapis lazuli obilježit ću i punih 20 godina od prve izložbe na kojoj sam izlagala još u studentskim danima. Ovim putem na ovoj iznimnoj prilici i povjerenju posebno zahvaljujem ravnatelju UGD, Tonku Smokvini i njegovom timu."

Planova je, sjećamo se od lani, bilo dosta i to onih značajnih, velikih, međunarodnih, ali pandemija je zaustavila sve, i život pa i umjetnost.

- Kao i velika većina projekata, tako su i planirani projekti na međunarodnoj sceni u fazi mirovanja dok se situacija s pandemijom ne stabilizira. Umjetnička scena se kroz proteklu godinu aktivirala online, u nemogućnosti organizacije velikih svjetskih umjetničkih sajmova uživo. Na krilima tih promjena moji radovi pronalaze svoje novo mjesto. Do sada sam svoje radove prezentirala na popularnoj online platformi Saatchi art, a unazad godinu dana radovi su mi zastupljeni u Los Angelesu i Dubai-u kroz agenciju Shpigl komunikacije koja se bavi promocijom umjetnosti te zastupanjem umjetnika."

Kao i svaki čovjek na planeti u današnje doba, nešto loše donijelo je i nešto dobro, čovjek se okreće sebi, najdražima, a u radu i hobijima nalazi mir i zadovoljstvo, kako je i Nina 'preživjela' sva ograničenja.

- Rad na ovom ciklusu na mene je djelovao oslobađajuće. Obitelj me se uželjela pa ću se sada sigurno malo više posvetiti njima. Malo ću se odmoriti od stvaranja ali predstavljanje ciklusa ide dalje. Izložba Lapis lazuli nakon izlaganja u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, bit će predstavljena i zagrebačkoj publici u rujnu u kultnoj Galeriji Forum pod ravnateljstvom Feđe Gavrilovića. Predstavit ćemo samo određene radove na temelju kojih će zagrebačka publika dobiti najbolji uvid u ono što radim. Do kraja 2021. planirane su još i izložbe u Galeriji Laurus u Lovranu te u Umjetničkom paviljonu ”Juraj Šporer” u Opatiji. Naravno, svakodnevno pratimo preporuke stožera o nužnim epidemiološkim mjerama i preporukama. Ako Stožer ograniči okupljanje u vrijeme planiranih otvaranja, nove datume otvaranja najavit ćemo putem medijskih kanala."

15. travanj 2024 11:48