StoryEditorOCM
ZabavaSTUDIJA

Objavljen rezultat četverogodišnjeg istraživanja: manjak vitamina B12 povećava mogućnost razvoja depresije kod starijih osoba

Piše M.P.
7. siječnja 2022. - 16:08
Sve je veći zamah za uvođenje politike obveznog obogaćivanja hrane B-vitaminima u Europi i Velikoj BritanijiShutterstock

Znanstvenici iz The Irish Longitudinal Study on Aging (TILDA) objavili su novo istraživanje koje ispituje odnos između statusa folata i vitamina B12 te njegovu povezanosti s većom prevalencijom simptoma depresije u skupini starijih osoba. Studija pokazuje da je nizak status vitamina B12 povezan sa simptomima depresije, ali pokazuje i da folat nije povezan s depresijom. Nalazi otkrivaju relevantne informacije za starije odrasle osobe, javno zdravstvo i kreatore politike kako bi bolje razumjeli kako identificirati rizik i usvojiti zaštitne mjere za poboljšanje zdravstvenih ishoda za osobe u dobi od 50 i više godina, piše Medical Express, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U istraživanje su bile uključene osobe starije od 50 godina kojima je tijekom četiri godine mjerena razina folata i vitamina B12 te je obavljen screening za depresiju. Uočeno je da su osobe s niskom razinom vitamina B12 imale 51 posto veći rizik za razvoj simptoma depresije u roku od četiri godine, no takva povezanost nije uočena kod osoba s manjkom folata. Očito je da bi se povećanim unosom tog vitamina ili suplementacijom mogli izbjeći brojni slučajevi depresije među starijim osobama te posljedice koje ona donosi.

Profesorica Rose Anne Kenny, glavna istraživačica TILDA-e, rekla je: "Glavna prednost ove studije je da se temelji na velikom, nacionalno reprezentativnom uzorku starijih osoba u Irskoj, promatranom tijekom četiri godine."

Dr. Eamon Laird, glavni autor studije, kaže: "Ova studija je vrlo relevantna s obzirom na visoku prevalenciju incidentne depresije kod starijih odraslih osoba koje žive u Irskoj, a posebno nakon dokaza koji pokazuju da jedna od osam starijih osoba ima izrazito niske razine B12. Sve je veći zamah za uvođenje politike obveznog obogaćivanja hrane B-vitaminima u Europi i Velikoj Britaniji.".

26. lipanj 2024 23:09