StoryEditorOCM
ZabavaVrijedi poslušati

Oprezno s mikrovalnom pećnicom, ovim namirnicama tamo nije mjesto, ispuštaju toksine, mogu se zapaliti ili otrovati vas

Piše dv
14. veljače 2024. - 20:34

Mikrovalna pećnica čudo je moderne tehnologije. Ledena hrana može postati ekstremno vruća u samo nekoliko sekundi. Ona skraćuje vrijeme kuhanja, ubrzava vrijeme pripreme hrane i, općenito, olakšava posao.

Ali, to nije razlog da u mikrovalnu trpate sve što vam dođe pod ruku. Neka hrana, pića i spremnici mogu ispuštati toksine, zapaliti se, eksplodirati ili rastopiti, a neki mogu postati i otrovni.

Neke od ovih namirnica možda ste baš jutros grijali u mikrovalnoj i nije se dogodilo ništa loše. To ipak ne znači da se neće dogoditi drugi put. Ove stvari nikad ne stavljajte u mikrovalnu:

Čili papričice

Ljute, narančaste ili zelene paprike sadrže spoj koji se zove kapsaicin. Kada se paprike zagrijavaju, posebno one ultraljute, kapsaicin isparava u zatvorenoj mikrovalnoj pećnici. Otvaranje vrata mikrovalne pećnice izlaže vas isparavanjima koja mogu iritirati i opeći vaša pluća, grlo, oči i nos.

Umjesto da ih stavljate u mikrovalnu, papirke pecite, pirjajte ili grilajte, prenosi N1.

Tvrdo kuhana jaja

Dosta vam je hladnih jaja za međuobrok pa jedno stavite u mikrovalnu pećnicu na 15 sekundi. Sve se čini dobro dok ne zarežete jaje i ono eksplodira – po cijelom vašem uredu, računalu i vama.

Bilo da su u ljusci ili oguljena, jaja zagrijana u mikrovalnoj pećnici ispuštaju paru. Para ne može izaći iz bjelanjaka pa se povećava pritisak. Kad zarežete (ili još gore, zagrizete) jaje, para se trenutno oslobađa i mogla bi vas gadno opeći.

Radije narežite jaje na četvrtine prije grijanja u mikrovalnoj pećnici. Ako imate nekoliko minuta, ubacite ga u šalicu vruće vode i ostavite da odstoji 3 do 5 minuta.

Spremnici s ručkama

Prije upotrebe provjerite piše li na plastičnoj posudi “sigurno za mikrovalnu” prije nego što je zatvorite. Ovu oznaku regulira FDA i reći će vam hoćete li biti izloženi kemikalijama ako se spremnik zagrije.

Šalica vode

Mnogo je brže zagrijati vodu za čaj u mikrovalnoj pećnici nego čekati da kuhalo za vodu zavrije, ali ušteda vremena mogla bi vas skupo stajati.

Voda koja se sama zagrijava u mikrovalnoj pećnici može brzo postati pregrijana. Iako možda nećete vidjeti nikakve mjehuriće, oni se mogu brzo stvoriti kada dodate vrećicu čaja, žlicu ili čak samo pomaknete vodu. U rijetkim slučajevima može čak i eksplodirati.

Ostaci krumpira

Krumpir često sadrži Clostridium botulinum, bakteriju botulizma. Kada se skuha i ne pohrani odmah u hladnjak, spore bakterija se mogu razmnožavati.

Mikrovalna neće ubiti bakterije pa bi vam krumpir već drugog dana mogao uzrokovati želučane tegobe.

27. travanj 2024 23:00