StoryEditorOCM
ZabavaSudbonosni stihovi

Ovu je Oliverovu pjesmu ‘95. potpisao mladić kojeg su zvali ‘glazbenim čudom‘. Danas nema tko za njega ne zna; Na ovaj datum sjećamo se i dalmatinske himne, svih koje je otpjevao za vječnost...

Piše S.K./sd
29. srpnja 2022. - 08:00

Na današnji dan prije četiri godine napustio nas je Oliver Dragojević. Otišao je Oliver, ali njegov glas i pjesme nisu i neće. A kako bi i mogle kada su postale dio nas, donosi Slobodna Dalmacija.

Od velikog i kvalitetnog Oliverovog opusa nije lako odabrati deset pjesama koje bi bile najbolje.

To su 1980. napravili Oliver i skladatelj Zdenko Runjić, koji su od dotadašnjih pjesama složili odličan kompilacijski album "Petica" s 12 pjesama. Ali oni su imali znatno lakši posao, nakon toga Oliver je u još četrdesetak godina pjevanja snimio troznamenkasti broj pjesama.

image

Oliver Dragojević jedan je od simbola Splita, kao i Hajduk.
 

Božidar Vukičević/Cropix

Ipak, odabrali smo po nama deset najdražih i najvažnijih pjesama. Taj popis je naravno otvoren kao more, svatko u njega može ući i u njega unijeti ili iz njega iznijeti ono što mu je drago. Takav je bio i Oliver, svatko je u njemu nalazio ono što mu odgovara. Slušajmo Olivera, razmišljajmo i pričajmo o pjesmama, a kada ćemo nego danas, na njegov dan.

1. GALEB I JA

Dalmatinska himna, nezaobilazna pjesma u svakom izboru. Oliverov je glas "Galebu", kao i drugim pjesmama, dao ljepotu, vrijednost i klasičnost izvedbe.

2. MOLITVA ZA MAGDALENU

Možda najnježnija Oliverova pjesma, velika u svojoj jednostavnosti, uz koju se zaljubljivalo i voljelo.

Glazbu potpisuje Zdenko Runjić, kao i u cijeloj prvoj polovici ovog izbora. Ovoj pjesmi Zdenko je dao i stihove, kao i "Skalinadi", "Poeti", "Malinkoniji", "Vjeruj u ljubav", "Ključu života" i nizu odličnih skladbi... Oliver ih je "samo" otpjevao, za vječnost.

3. OPROSTI MI, PAPE

Stihovi Momčila Popadića, napisani su na melodiju, za sve očeve i sinove i za sve nas kojima su rekli ono ča su tili i znali, a virovali smo jer smo bili mali. Uz ovu pjesmu još uvijek odrastamo. Iz suradnje Olivera, Zdenka i Pope ostale su još "Hajdučka", "Ča je život vengo fantažija" i drugi klasici dalmatinske šansone.

4. ROMANCA

Nezaobilazna je i nježna, duboka pjesma na stihove pisca "Galeba" Tomislava Zuppe. Stihovi "šjor Slavka", Zdenkova melodija i Oliverov glas čine da smo uz ovu pismu uvik ka dica. A ča drugo moremo?

5. NOCTURNO

Još jedna dobra, nježna pjesma, s mjestom u srcima brojnih današnjih slušateljica i slušatelja koji ne daju nikom da je dira i da se kiti njenom slikom. Ovaj put na stihove Jakše Fiamenga, koji potpisuje i stihove važnih Oliverovih pjesama "Ništa nova", "Ostavljam te samu", "Karoca", "Infiša san u te", "Nadalina"....

6. CESARICA

Jedan od najvećih Oliverovih hitova, simbol njegova snažnog iskoraka u devedesete, pokrenutoga njenim "zlatnim koncima litnje zore". Glazbu i tekst te pjesme sa Splitskog festivala potpisao je Zlatan Stipišić Gibonni i ona je došla kao melem na ratne rane s vrlo malo romantike i nježnosti. Nakon nje Oliver je krenuo prema nekoj novoj publici i glazbenim stilovima.

7. BROD U BOCI

Sjetna, ispovjedna pjesma o kraju ljubavi, još jedna na Gibonnijeve stihove, uz odličnu glazbu pokojnoga Remija Kazinotija. Pjesma je s prekretničkog Oliverova albuma "Neka nova svitanja" iz 1994. koji je radio s Dinom Dvornikom i Nenom Belanom. Album je dao i "Lijepu bez duše" Alke Vuice, Gibonnijevu "U ljubav vjere nemam" i druge pjesme.

8. VRIME BOŽJE

Molska pjesma s albuma "Vrime" iz 1995., koju je Oliver po običaju odlično otpjevao. Glazbu i stihove potpisalo je tadašnje "glazbeno čudo od mladića" Petar Grašo, koji je, poput Gibonnija godinu - dvije prije, Oliveru dao najbolje od sebe. Oliver ih je znao prepoznati kad su najkretivniji i najbolji, a oni su znali da pjesme idu u prave glasnice.

9. MOJ LIPI ANĐELE

Jedna od najboljih i najpoznatijih Oliverovih pjesama iz ovog milenija, s albuma "Dvi - tri riči" iz granične 2000. godine. Odličnu glazbu i stihove potpisao je Hari Rončević, Oliver je opet otpjevao odlično, drugačije nije znao. A publika je sve to prepoznala baš kao i situacije kada "nas tužne jutrom probude i srce stisne se od nevolje". Na tom odličnom, "sudbonosnom" albumu su i "Tko sam ja da ti sudim", "Tvoje suze mi sude", "Kad mi dođeš ti"...

10. TRAG U BESKRAJU

Naslovna pjesma s albuma iz 2002. godine značajna je i po tome što slavi more "ovu tajnu koja diše/ ovu mrižu što me vuče u tamne dubine/ sve kroz pismu u daljine..." Naravno "Trag u beskraju" nije u tome jedina, ima još dosta pjesama u njegovu opusu što slave more, koje je Oliver toliko volio. Pjesma je, kao i mnoge Oliverove, i ljubavna. "Sve bi da da si tu/ barem jedan tren da vičnost bude/ da ti pratim trag u beskraju/ sve bi da da si tu...".

Stvarno, sve bi dali da je tu, barem jedan tren da vječnost bude.

28. travanj 2024 01:09