StoryEditorOCM
ZabavaPRIJEDLOG ZA VEČERU

Savršen ljetni obrok: zapečene balančane, pomadore, tikvice,... Jedan začin ovo jelo podiže na višu razinu

Piše SR
23. kolovoza 2023. - 14:41

Glavna zvijezda ovo jela su balančane, a ostalo povrće se može dodati ili izostaviti, ovisno o željama i zalihama. Zapečeno povrće nije neuobičajeno, može biti samostalno jelo ili prilog u ljetnim danima kad imamo balančana, tikvica i pomadora u obilju, ali za ovaj recept ključno je dobro izdinstati luk s lijepom količinom klinčića.

Za dvije osobe potrebna:

1 balančana srednje veličine

tikvica

1 ili dvije pomadore

po želji paprike taknko rezane na trake

1 veći luk

česna

žličica cukara

7, 8 klinčića usitnjenih u mužaru

majčina dušica

maslinovo ulje 

sol i papar

mozzarela ili gorgonzola, tko što voli

Pećnicu zagrijati na 240 stupnjeva.

image

Zapečeno povrće u kojem su balančane zvijezde

Sr/Sr

Luk narezan na tanke fete dobro izdinstati u maslinovom ulju, dodati klinčiće, cukar, sol i papar. Balančane narezati i malo posoliti. Povrće narezano na fete slagati u namašćenu posudu za pečenje, najprije balančane, pa tikvice, pomadore i paprike pa sve preliti dinstanim lukom sa začinima i majčinom dušicom.

Peći desetak minuta na visokoj temperaturi pa je smanjiti na 220 i peći dok povrće omekša, otprilike 20 do 30 minuta. Na kraju još zapeći s mozzarelom ili nekim drugim sirom po želji, a kad se zapečno povrće izvadi iz pećnice posuti za tanko rezanim listićima česna i svježim bosiokom.

15. studeni 2024 09:43