StoryEditorOCM
ZabavaLekcija iz povijesti

Šest je vladara začeto iz incesta, imali su tjelesne deformitete i psihičke bolesti, a neki su počinili teške zločine

Piše dv
9. travnja 2023. - 22:15

Čin vjenčanja krvnog srodnika među kraljevskim i plemićkim obiteljima postoji od početka vremena. U teoriji, ta praksa ima smisla - vjenčati se s rođakom, zadržati "čistu" lozu rađanjem djece među bliskim rođacima, a ako i dođe do sporova unutar obitelji, oni se brzo i lako riješe - obično drugim brakom. No, u stvarnosti, kako se pokazuje, ta je praksa mogla ostaviti brojne posljedice koje su dovodile u pitanje opstanak čitavih dinastija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Medicina je utvrdila da incest dovodi do brojnih bolesti i deformacija, stoga ne čudi da je broj smrtnih slučajeva djece u kraljevskim obiteljima znatno veći nego među pripadnicima opće populacije. A ovo su neki od najpoznatijih primjera incesta među plemstvom koji su doveli do ozbiljnih posljedica:

1. Carlos II od Španjolske

Dinastija Habsburg je stotinama godina bila jedna od najmoćnijih obitelji u cijeloj Europi. Osnovali su dinastiju u 13. stoljeću, a do početka 20. stoljeća vladali su Austrijom, Španjolskom i Svetim Rimskim Carstvom. Čak je i francuska kraljica Marija Antoaneta potekla iz ove loze. Većina članova ove dinastije bili su u tolikom srodstvu da je to na kraju rezultiralo njihovom propašću, piše National Geographic, prenosi Stil.

Incest je uzrokovao mnoge psihičke poremećaje, ali i tjelesne deformacije poput habsburške čeljusti – prevelike i "isturene" čeljusti i jezika, što im je otežavalo jelo i govor. Ovaj deformitet najviše je bio uočen kod posljednjeg habsburškog španjolskog kralja Carlosa II., koji je osim spomenutog problema imao i problem s hodanjem i reproduktivnim zdravljem. Naime, nakon što se dva puta ženio, utvrđeno je da ne može imati djece, što je prema mišljenju stručnjaka posljedica incesta. Kada je 1700. umro u dobi od 39 godina, s njim je službeno prestala vladavina dinastije Habsburg u Španjolskoj.

image

Carlos II

AFP

2. Ferdinand I. Austrijski

Još jedan član dinastije Habsburg i sin bliskih rođaka cara Franje I. i Marije Terezije, Ferdinand I. rođen je 1793. godine. Ubrzo je otkriveno da pati od hidrocefalusa, još jednog uobičajenog stanja od kojeg pate pripadnici njegove loze. Drugim riječima, zbog abnormalnog nakupljanja cerebrospinalne tekućine u mozgu, njegova je lubanja pretrpjela tzv. kompresije, što dovodi do oštećenja. Uz to je imao habsburšku čeljust, ali i epilepsiju. Unatoč svojoj slabosti, inzistirao je na tome da bude prijestolonasljednik kako bi održao kraljevsku lozu i načela nasljeđivanja krune.

Za života je vladao Mađarskom, Austrijom, Češkom, Lombardijom i Venecijom, ali zbog brojnih nedostataka nije izravno kontrolirao svoje teritorije. Na opće iznenađenje, vladao je 18 godina, a umro je u 82. godini. Nakon njegove vladavine nijedan drugi Habsburgovac nije bio okrunjen za kralja Češke.

image

Kraljica Viktorija

AFP

3. Britanska kraljica Viktorija

Većina europskih kraljevskih obitelji XIX. i XX. vezana je uz kraljicu Viktoriju, a poznato je da je njezina kći princeza Alice od Velike Britanije majka posljednje ruske carice Aleksandre Romanov, a njezin praunuk vojvoda od Edinburgha. No, u ovom slučaju najrelevantnija je činjenica da su njezini preci rođeni od incesta te da je od jednog od njih naslijedila hemofiliju.

Hemofilija je nasljedna bolest zgrušavanja krvi od koje uglavnom boluju muškarci, dok su žene nositelji bolesti. Na taj je način svojim potomcima prenijela gen koji se proširio dalje Europom. Iako sama nije značajnije bolovala od ove bolesti, jedno od njezine djece i petero unučadi umrlo je zbog komplikacija izazvanih ovim poremećajem.

image

Carević Aleksej s majkom Aleksandrom

AFP

4. Carević od Rusije Aleksej Romanov

Aleksej Romanov bio je unuk kraljice Viktorije, koja je bolovala od hemofilije. Prenijela je gen svojoj kćeri – a potom i unuku. Njegovi česti napadi krvarenja bili su toliko opasni po život da je njegova majka, carica Aleksandra, tražila pomoć od svećenika Grigorija Rasputina.

Rasputin je na kraju stekao veliki ugled na kraljevskom dvoru zbog svojih napora da spasi Alekseja od bolesti. Aleksandra i njen suprug, car Nikola, bili su sigurni da njegovo liječenje pomaže njihovom sinu. Međutim, aristokrati i ljudi bliski kraljevskoj obitelji nisu bili tako sigurni u to. Rasputinov ugled bio je ukaljan glasinama o alkoholizmu i promiskuitetu, ali i bavljenju okultizmom. Sve je to izazvalo nezadovoljstvo plemstva i naroda, a nered i nezadovoljstvo rasli su do kulminacije 1917. godine.

image

Tutankamon

AFP

5. Egipatski faraon Tutankamon

Kraljevski incest nije izmišljen u Europi, njegovi tragovi se mogu pronaći čak iu starom Egiptu. Kako u mitologiji gdje se božica Izida udaje za svog brata Ozirisa kako bi održala svoju lozu čistom, tako i među faraonima koji su slijedili ovu tradiciju u stvarnom životu. A najpoznatiji primjer incesta među njima je Tutankamon, koji je bio vrlo krhko i boležljivo dijete. Analize njegovog kostura i DNK zapisa otkrile su da je rođen od incesta među bliskim rođacima te da je zbog toga imao problema s kukovima, hodom i rascjepom usne.

Danas je popularna teorija da taj dječak faraon nije umro zato što ga je netko ubio, već zato što je imao oslabljen imunološki sustav kao posljedicu incesta - zbog čega se njegovo tijelo nije moglo boriti protiv nekroze stopala u kombinaciji s malarijom i drugim infekcijama koje su ga mučile. Unatoč lošem zdravlju, faraon Tutankamon oženio je svoju sestru, baš kao i njegov otac, i s njom dobio djecu koja nisu preživjela.

image

Kaligula

AFP

6. Rimski car Kaligula

Neron je možda najozloglašeniji od svih rimskih careva, ali nije bio jedini čije se mentalno zdravlje dovodilo u pitanje. Kaligula, kojeg su mnogi optuživali za incestuozne odnose sa svojim sestrama, potjecao je iz obitelji koja je prakticirala rođačke brakove - kako bi održala novac, moć i "čistoću" krvne loze. Njegovu vladavinu definirali su požuda i ludilo, a mnogi tvrde da je glavni krivac za takvo ponašanje incest.

Antički izvori zabilježili su kako je činio mnoge monstruozne radnje, poput prisiljavanja roditelja da gledaju mučenje i pogubljenja svoje djece, tvrdeći da je bog, zbog čega je naredio izgradnju mosta između Zeusova hrama i njegove palače kako bi se susreo s njim, i mnogi drugi. No, mnogi stručnjaci danas smatraju da su te tvrdnje pretjerane, ali da je vjerojatno bolovao od epilepsije temporalnog režnja, hipertireoze ili Wilsonove bolesti – nasljednog poremećaja koji uzrokuje mentalnu nestabilnost, piše National Geographic, prenosi Stil.

29. travanj 2024 02:34