StoryEditorOCM
ZabavaPlan i provedba

U godinu dana tročlana obitelj uspjela uštedjeti čak 23.000 eura, to su postigli uz četiri surova pravila

Piše dv
27. ožujka 2023. - 17:12

Novca po definiciji nikad nema dosta i svaki euro sa strane dobro dođe za dodatne troškove ili stare dane. Međutim, novac se ne mora nućno dodatno zaraditi, može se uštedjeti i iz postojećeg, prenosi Slobodna Dalmacija.

Jessica Barkley (35) svoju je ušteđevinu posljednjih nekoliko godina potrošila zbog rodiljnog dopusta, Covida i sve većih troškova života. Ali majka jednog djeteta iz Newburyja opisala je kako je ponovno stala na noge nakon što je odlučila jako štedjeti od siječnja 2022. Njezin način štednje ne uključuje nepotrebnu potrošnju, a Jessica i njezin partner Harry (43) pridržavali su se četiri stroga pravila kada je u pitanju novac, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

Prvo pravilo: Stvari koje morate kupiti nove

To su stvari poput hrane, higijene i onih stvari koje će se brzo pokvariti ili istrošiti.

"Naravno da ću kupiti pastu za zube, ali vježba sastavljanja popisa bila je vrlo poticajna i natjerala nas je da razmislimo o tome što nam je stvarno potrebno i postoje li stvari u našim životima koje smo vidjeli kao osnovne, a jednostavno nisu", kaže Jessica.

Drugo pravilo: Stvari koje možete pronaći u second hand trgovinama

Obitelj je uglavnom bila u potrazi za rabljenim stvarima, ali su kupili jedan ili dva artikla za kuću.

Treće pravilo: Stvari koje ne morate kupiti

Strogo "ne" za obitelj bile su nepotrebne kupnje poput nove odjeće za vjenčanja ili potpuno novog namještaja. "To su stvari za koje sam se pokušata uvjeriti da su potrebne tijekom godine, ali zapravo nisu bile", kaže Jessica. koja je ručno izrađivala rođendanske čestitke, a namještaj je kod kuće tapecirala ako ga je trebalo osvježiti.

Četvrto pravilo "Siva" zona

Obitelj je ostavljala prostora za nepredviđene troškove, ako se nešto pokvari, ali su i dalje tražili način da prođu što jeftinije. Jessica i njezin suprug tako su tijekom godine uspjeli uštedjeti nevjerojatnih 24.000 funti, što je oko 27.400 eura – u prosjeku im ostaje 2300 eura mjesečno.

"Stvarno sam uživala u izazovu. Natjerao me da drugačije razmišljam o tome što i zašto kupujem i trošim. Budite spremni naučiti neke zastrašujuće istine o sebi", kaže Jessica Barkley, piše Daily Mail, prenosi Nova.rs.

Istina je da mnogima od nas, nažalost, ukupni mjesečni prihodi ne iznose 2.300 eura, ali da sa našim prigodima uštedimo i pet puta manji iznos, bilo bi dobro. Formula je otkrivena, treba je samo primijeniti.

image

Ne bi se reklo koliko se novca skupi nakon temeljite štednje (ilustracija

Shutterstock
16. travanj 2024 20:32