StoryEditorOCM
KošarkaNAJBOLJE SU!

Čestitao je i pilot kad su s pokalom prvaka ušle u zrakoplov, zapljeskali su ostali putnici, a dok ih je čekao u Gospinom polju Lukša Matušić kaže: ‘Ne odustajemo ni od toga!‘

Piše Tonči Vlašić
29. svibnja 2024. - 16:26

Ukrcale su u zrakoplov Croatia Airilnesa iz Zagreba za Dubrovnik pokal prvaka. Čestitao im je na tome pilot. Ostali putnici su zapljeskali. Na adresu kluba stigla je čestitka Grada. Potpisao je prvi čovjek Grada Mato Franković, a čestitali su, kaže prvi čovjek kluba, Lukša Matušić, baš mnogi: Hvala svima!

Pratio je Matušić završnicu ispred malog ekrana. I prije nego je Ragusa u trećoj gubila s 29:38 digao je sidro, pa se vratio na mjesto kad je čuo kako je Lina Strilić pogodila tricu s kojom su poveli s 43:41. Odgledao je do kraja seriju 13:0 s kojom je Ragusa otvorila zadnju četvrtinu, otišla do 50:41, ali, kaže, opet je bilo stresno. Zadnje četiri minute nikako da prođu. Činilo mu se kako se igra jedno cijelo stoljeće.

Sad dok čeka povratak ‘kante’ u vitrine kluba ne krije kako je ‘lud od sreće’.

- Ja sam veliki navijač Hajduka i Juga, i onda prvo Hajduk ne uspije ove sezone, pa jučer prije naše utakmice Jug ostane porazom od Jadrana u Splitu bez prilike osvojiti naslov prvaka... Bilo je teško nakon toga gledati našu majstoricu. Opet, ne govorim sad jer je za nas sve dobro završilo, činjenica da je finalna serija otišla u pet utakmica je nešto što je dobro za hrvatsku žensku košarku, i ne samo to. Nemojte zaboravit kako je o tome tko će biti broj jedan odlučivala međusobna koš razlika između tri ekipe, koje su imale isti broj pobjeda i poraza ukupno i u trokutu. Zatim, kad govorimo o nama, imali smo težak put do naslova. Dobili smo Požegu, osvajača Kupa, u polufinalu, i to smo dobili obje utakmice u Požegi. Dakle, i tu smo trebali dobiti majstoricu u gostima. Zadovoljstvo je zbog toga sad još veće – kaže Matušić, koji je još jednom odvrtio film sezone.

- Bilo je stresno, ne sjećam se kad su bile ovako velike oscilacije. Neki dan smo dobili četvrtu utakmicu finala u kojoj je naša ekipa suparnicama dozvolila 9 koševa u prvih 18 minuta utakmice, samo jedan ubačaj iz igre u drugoj četvrtini, a s druge strane u prvoj i trećoj utakmici gubili smo u Zagrebu od Trešnjevke s velikom razlikom. U drugoj utakmici finala, prvoj od dvije u Gospinom polju, imali smo veliku prednost, kao i četvrtu riješili u svoju korist bez većih problema. Unatoč izgubljenom kupu, opet imamo uspješnu sezonu. Četvrti put za redom smo prvaci, a ovo je naš šesti trofej od osam mogućih u zadnje četiri sezone. Zatim, moram istaknuti jednu našu igračicu, a to je Iva Todorić. Zbog nje mi je posebno drag ovaj uspjeh jer je postala igračica s ukupno deset naslova državne prvakinje. Teško će to ikad ittko nadmašiti. Teško. Zatim, nemojte zaboraviti kako je naša prva ekipa najbolja ženska ekipa izbora Sportsko ime Dalmacije, kako je dobitnica nagrade za najuspješniju žensku ekipu Grada Dubrovnika i isto tako Županije, kako je Iva najbolja sportašica Grada i Županije, kako su nagrađeni i naši mlađi uzrasti. Evo, neki dan su naše djevojčice do 13 godina postale prvakinje Hrvatske. Nismo jedino uspjeli napraviti iskorak u Europi, proći prvi krug, ostvariti koju pobjedu, ali ne odustajemo. Težit ćemo tome. Ne odustajemo od toga iako nam nije bilo lako. Očekujem kako ćemo po tom pitanju imati opet podršku vrha Saveza. Znate, gdje god dođemo, svi pričaju o Ragusi. Pozitivno, a uvjeti u kojima radimo nisu najbolji.

image

Prošle sezone je Ragusa pokal prvaka podigla u Gospinom polju

Tonči Vlašić/
image

Lukša Matušić u trenucima slavlja kad je Ragusa 2023. osvojila po treći put naslov prvaka Hrvatske

Tonči Vlašić/

Ragusa je bila jedina ekipa FIBA Eurocupa, koja nije imala niti jednu igračicu sa stranom putovnicom. I nema tko to od europskih suparnika nije isticao uoči utakmice.

- Prošlu smo sezonu pripremali s ciljem da i u Europi budemo rezultatski uspješniji. Nismo uspjeli realizirati što smo željeli. Poslije, kad govorimo o sezoni nakon što smo zaključili europsku priču, dvije igračice su otišle, jedna u Španjolsku, a druga u Italiju. Smatram kako je igranje u Europi motiv za naše cure, kao što su svi ovi uspjesi prve ekipe motiv za djevojčice iz naše škole košarke, koje također treba pohvaliti. Brojni su njihovi uspjesi. Mi u upravi kluba smo već razmišljali o idućoj sezoni. Jedno je sigurno, igrat ćemo i dalje međunarodna natjecanja. Koje, odlučit ćemo vrlo brzo. Neka se igračice odmore. Zaslužile su. Čestitam im još jednom na ovom uspjehu. Hvala svima koji su nas podržali, pomogli nam na bilo koji način – rekao je Matušić, te pohitao na doček u Gospino polje.

Ragusa slavi svoj četvrti naslov prvaka (ukupno i u nizu). 

RAGUSA U PRVENSTVU U SEZONI 2023./24.

Igračice: Tea Perić, Lina Strilić, Carmen Miloglav, Andrea Milat, Lea Hajdin, Iva Todorić, Iva Tokić, Marija Rozić, Ilma Šarotić, Jennifer Fleischer, Ella Majstorović, Karmen Čičić, Ivana Ujević, Una Majstorović. 

Trenerica: Cvetana Matić, pomoćnici: Alma Majstorović i Petar Zlatoper, kondicijski trener: Željko Cota.

Predsjednik: Lukša Matušić, dopredsjednik: Srđan Benić, tajnica: Ana Matušić. 

19. lipanj 2024 08:34