StoryEditorOCM
KošarkaNOVO PRIZNANJE

Cvetana Matić, trenerica Raguse, nova je izbornica hrvatske ženske košarkaške reprezentacije do 20 godina!

Piše Tonči Vlašić
29. ožujka 2022. - 22:04

Novo priznanje za Ženski košarkaški klub Ragusa. Cvetana Matić, trenerica prve ekipe, aktualnih prvakinja Hrvatske i osvajačica Kupa 'Ružice Meglaj Rimac', tog povijesnog uspjeha dubrovačke košarke, nova je izbornica hrvatske U20 ženske reprezentacije!

Matić (ex. Dekleva) je reprezentativka bivše države, rođena u Subotici 24. travnja 1963. godine. Ponikla je u dresu Spartaka. Potom je bila članica beogradskog Partizana s kojim je bila prvakinja i pobjednica kupa bivše države. Pamti se kako je igrala na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Angelesu, prije toga i na Svjetskom prvenstvu u Sao Paolu 1983., te na dva Eurobasketa, 1983. u Anconi i 1985. godine u Miškolcu. Prethodno je bila najbolja juniorka Europe. Odigrala je za seniorsku reprezentaciju bivše države 122 utakmice. Nažalost, sjajna karijera je prekinuta zbog ozljede koljena, i to u 22. godini.

Miro Matić je 'kriv' što je preselila u Dubrovnik sredinom 80-ih, a kad je 1994. godine osnovan Ženski košarkaški klub Ragusa vodila je prve treninge, potom otišla na operaciju meniskusa kako bi mogla bez problema trčati. Vratila se te se na jednom treningu opet ozlijedila, otišli su ligamenti i morala je opet na operaciju. Unatoč tome vratila se na parket, i ne samo to, već je s 37 godina odlučila pomoći mladim dubrovačkim košarkašicama i pod obručima među kojima je bila i njezina kćer Ivona. Zaigrala je skupa s njima. Igrala je i u četvrtom desetljeću života.

Paralelno s tim trenirala je mlađe uzraste, bila s vremena na vrijeme uz prvu ekipu. S mlađim uzrastima uspješna, Alma Majstorović i ona su napravile baš dobar posao. Mlađe su donijele prve naslove državnog prvaka u vitrine dubrovačkog kluba. Trenersku palicu prve ekipe preuzela je od Braslava Turića u ljeto 2020. godine. Prošla sezona je bila povijesna. I prva ekipa je otvarala šampanjac. Ove godine je s prvom ekipom kolo prije kraja ligaškog dijela lider prvenstva, a vrlo brzo je čeka novi nastup u završnici Kupa 'Ružice Meglaj Rimac'.

Alma Majstorović, šefica mlađih uzrasta Raguse, prošle godine je izabrana za izbornicu hrvatske ženske reprezentacije do 14 godina, sad i uz ime Cvetane Matić stoji - izbornica. 

image

Mame i kćeri - i to je Ragusa (trenerica Cvetana Matić, Ella Majstorović, Ivona Matić i Alma Majstorović). Cvetana je igrala skupa s kćeri Ivonom, koja je prošle sezone, nakon duple krune, zaključila svoju karijeru

Tonči Vlašić
20. rujan 2024 19:57