StoryEditorOCM
KošarkaDUBROVKINJA NA EUROBASKETU

Tako malo je nedostajalo Uni Majstorović i ekipi za novi uspjeh. Dugo, dugo je u četvrtfinalu vukla Lea Vukić. Njeni su iz Konavala

Piše Tonči Vlašić
16. kolovoza 2023. - 20:48

Vodile su naše 78:77 te imale napad, nisu uspjele. Potom namjerna osobna Lee Vukić, koja je bila odlična cijelu utakmicu i Finska je imala bacanja. Pogodila je oba. Povela sa 79:78, plus imala loptu sa strane. Naše su napravile prekršaj (tek) 4,4 sekunde do kraja. Ovaj put Finska nije pogodila ni jedno bacanje. Nakon promašenog drugog, skok naših, Olivia Vukosa, ali nije bilo vremena za uputiti šut te ništa od polufinala. Finkinje su mogle početi slaviti, naše nisu skrivale tugu..

Hrvatska je u završnici utakmice propustila nekoliko prilika. Ne samo spomenutu. Jednu loptu je bacila u aut, jedan šut je bio baš loš, vidio se i umor kod glavnih igračica…  

Ova reprezentacija je plasmanom među osam najboljih ostvarila najveći uspjeh hrvatske košarke, jedina selekcija koja se na Eurobasketu našla u četvrtfinalu, i pamtit će se kako je bila vraški blizu polufinalu. Na startu prvenstva je izgubila s dva koša razlike od Poljske, u suprotnom bi imala lakši put u četvrtfinalu. Ovako je išla na neporaženu Finsku.  

image

Hrvatska u četvrtfinalu Eurobasketa

Fiba Europe/

Priča dana je svakako Lea Vukić, koja je odigrala svoju najbolju utakmicu. Ubacila je 19 koševa, pogodila 6 od 9 šuteva iz igre, te 6 od 8 slobodnih bacanja, imala 5 skokova, asistenciju…. Rođena je u Zagrebu. Živi gore i članica je Trešnjevke 2009., ali njezini su iz Konavala, otac Hrvoje je bivši vaterpolist Bellevuea, mama Marija je također igrala košarku... Mariji su prvi rođaci Miho i Vlaho Bošković, jedan od najboljih vaterpolista svih vremena odnosno sudac Općinskog suda u Dubrovniku.

Lea je sa zagrebačkim klubom osvojila prošle sezone naslov kadetskog prvaka Hrvatske, i to je uspjela na završnom turniru u Gospinom polju. Bila je jedna od najboljih igračica finala.  

Pamtit će se kako je protiv Finske Vukosa ostvarila novi ‘double double‘ na prvenstvu (24 koša i 23 skoka), kako je Lena Bilić (kćer jedne od najboljih košarkašica svih vremena Danire Nakić i Zvonimira Bilića, nekoć sjajnog rukometaša) postigla 17 koševa, imala 5 skokova i 10 asistencija…

image

Dubrovkinja Una Majstorović (Ragusa)

Fiba Europe/

Dubrovkinja Una Majstorović, košarkašica Raguse, počela je utakmicu. Igrala je prvih pet minuta (asistencija, bez šuta, izašla je iz igre u trenutku kad je Hrvatska imala koš viška). Poslije izbornica Tatjana Jacović nije puno mijenjala. Vukosa, Bilić te Hana Arnautović su odigrale svih 40 minuta.  

image

Lea Vukić je protiv Finske postigla 19 koševa

Fiba Europe/
21. rujan 2024 01:11